Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, ameninţat de către extremişti

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), una dintre principalele surse de informare a presei internaţionale pentru acoperirea războiului din Siria, a afirmat luni că a primit ameninţări din partea unor "islamişti extremişti".

295 afișări
Imaginea articolului Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, ameninţat de către extremişti

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, ameninţat de către extremişti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Recent, am primit o cantitate mare de ameninţări cu moartea (...), fie pe pagina de (Facebook) a OSDO, fie pe conturile de (Skype) şi adresele electronice ale mai multor membri şi militanţi", a anunţat OSDO, cu sediul în Coventry, un oraş din Marea Britanie, într-un comunicat.

Directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane, a afirmat pentru AFP că aceste ameninţări au fost adresate de "islamişti extremişti", însă nu a numit vreo grupare anume.

"Aceste grupări încearcă să localizeze sursele noastre din regiunile care se află sub controlul lor", a adăugat el, mai ales din nord, din est şi din provincia Damasc.

"Aceste surse sunt ameninţate", a subliniat el, precizând că acestea sunt "cele mai grave" ameninţări primite vreodată de ONG.

De la începutul revoltei în Siria, care s-a transformat în război, în martie 2011, OSDO se bazează pe o largă reţea de surse civile, medicale şi militare pentru a oferi, zi de zi, bilanţuri cu morţi, dar şi pentru a furniza informaţii despre luptele care se desfăşoară în provinciile siriene.

Potrivit lui Abdel Rahmane, ameninţările s-au multiplicat după publicarea, vineri, de către OSDO, a unei informaţii despre uciderea a zeci de rebeli islamişti într-o ambuscadă a armatei siriene în apropiere de Damasc.

De asemenea, ONG-ul a anunţat că aceste ameninţări intervin în paralel cu o "campanie de defăimare sistematică împotriva OSDO lansată de persoane care se declară opozanţi (...), însă care tensionează situaţia şi spun minciuni".

OSDO, ale cărui bilanţuri şi informaţii sunt urmărite de presa internaţională, a subliniat că refuză "falsificarea faptelor".

Într-un interviu acordat AFP în octombrie, Abdel Rahmane a declarat că regimul este "vinovat pentru zeci de atrocităţi comise zilnic", însă nici tabăra adversă nu se lasă mai prejos, în special jihadiştii din Statul Islamic în Irak şi Levant (EIIL), afiliat la Al-Qaida, care vor "să înlocuiască o dictatură cu alta".

În opinia lui Abdel Rahmane, un fost om de afaceri aflat la conducerea OSDO de la crearea sa în 2006, organismul dispune în Siria de "230 de activişti - profesori, avocaţi, medici, jurnalişti - dar şi de aproximativ 5.000 de informatori externi", inclusiv funcţionari ai regimului lui Bashar al-Assad, militari, rebeli şi islamişti.

Rami Abdel Rahmane a spus totodată că a sporit în ultimele luni măsurile de securitate în jurul casei sale, "din cauza unor ameninţări constante" din toate părţile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici