Oficial american: Epurările care vizează forţele militare turce afectează lupta împotriva Statului Islamic

Acţiunile de epurare care vizează forţele militare turce afectează cooperarea bilaterală, inclusiv în cazul luptei împotriva grupării teroriste Stat Islamic (SI), a declarat James Clapper, directorul Serviciilor americane de Informaţii, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.

1285 afișări
Imaginea articolului Oficial american: Epurările care vizează forţele militare turce afectează lupta împotriva Statului Islamic

Oficial american: Epurările care vizează forţele militare turce afectează lupta împotriva Statului Islamic

Fiind întrebat despre impactul evenimentelor din Turcia asupra campaniei împotriva grupării teroriste Stat Islamic, Clapper a declarat că "Efecte există, pentru că afectează toate sectoarele aparatului de securitate din Turcia," adăugând: "Fără îndoială că va îngreuna şi mai mult cooperarea cu turcii."

Pe de altă parte, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a afirmat că forţele armate turce, "curăţate" de elementele fidele clericului musulman Gulen, vor fi mai "de încredere (...) şi mai eficiente" în lupta împotriva Stat Islamic.

Turcia găzduieşte personal militar şi avioane americane la baza aeriană de la Incirlik, de unde forţele aviaţiei SUA lansează raiduri aeriene în Siria şi Irak împotriva militanţilor SI.

Peste 18.000 de persoane au fost arestate preventiv în Turcia pentru implicare în tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, a anunţat recent ministrul turc de Interne, Efkan Ala.

Aproape o treime dintre cei aproximativ 360 de generali din Turcia au fost reţinuţi, iar peste 100 au fost deja inculpaţi.

Fethullah Gulen, clericul musulman acuzat de Ankara de orchestrarea tentativei de lovitură de stat din 15 iulie, trăieşte în Statele Unite de mai mulţi ani, într-un exil autoimpus. Pe de altă parte, Gulen neagă orice implicare în acestă acţiune şi chiar a condamnat lovitura de stat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici