Oficial american: Ţările care au probleme cu importul de alimente ruseşti ar trebui să ceară ajutorul Statelor Unite

Ţările ar trebui să ceară ajutorul Statelor Unite în cazul în care au probleme cu importul de alimente şi îngrăşăminte ruseşti, a declarat miercuri un oficial american de rang înalt, subliniind că aceste bunuri nu fac obiectul sancţiunilor americane din cauza războiului din Ucraina purtat de Moscova.

1518 afișări
Imaginea articolului Oficial american: Ţările care au probleme cu importul de alimente ruseşti ar trebui să ceară ajutorul Statelor Unite

"Nimic nu opreşte Rusia să îşi exporte grânele sau îngrăşămintele, cu excepţia propriilor politici şi acţiuni", a declarat reporterilor Ramin Toloui, secretarul adjunct al Biroului pentru afaceri economice şi comerciale al Departamentului de Stat al SUA, Ramin Toloui, potrivit Reuters.

Facilitarea exporturilor ruseşti de alimente şi cereale este o parte esenţială a încercărilor oficialilor ONU şi turci de a intermedia un acord global cu Moscova care ar permite, de asemenea, expedierea de cereale ucrainene din portul Odesa de la Marea Neagră.

O întâlnire între Rusia, Ucraina, Turcia şi oficialii ONU ar urma să aibă loc probabil la Istanbul în următoarele săptămâni, au declarat marţi surse din cadrul preşedinţiei turce.

"Susţinem pe deplin acest lucru şi vrem să vedem cum se desfăşoară", a declarat Toloui despre eforturile ONU. "Vom continua să ne coordonăm îndeaproape cu delegaţia ONU şi cu guvernul Ucrainei cu privire la modalităţile de atenuare a impactului asupra securităţii alimentare globale al războiului preşedintelui rus Vladimir Putin în Ucraina".

Războiul Rusiei a alimentat o criză alimentară globală. Rusia şi Ucraina reprezintă aproape o treime din livrările globale de grâu, în timp ce Rusia este, de asemenea, un exportator cheie de îngrăşăminte, iar Ucraina este un exportator de porumb şi ulei de floarea-soarelui.

Moscova neagă responsabilitatea pentru criza alimentară, dând vina pe sancţiunile occidentale.

"Statele Unite nu doresc să existe impedimente în calea capacităţii ţărilor, companiilor de a cumpăra alimente ruseşti, îngrăşăminte ruseşti şi ca aceste bunuri să aibă acces la pieţele internaţionale", a declarat Toloui.

El a încurajat ţările să contacteze Departamentul Trezoreriei SUA sau ambasadele locale ale SUA dacă au probleme.

Secretarul de stat american Antony Blinken va participa vineri la o reuniune ministerială privind securitatea alimentară în Germania, înaintea unui summit de trei zile al Grupului celor şapte naţiuni (G7), tot în Germania, care va începe duminică.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici