Oficial rus: SUA caută un pretext pentru a anula Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare

Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, a declarat că Statele Unite caută un pretext pentru a rupe Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), însă tentativa Washingtonului de a arunca vina asupra Moscovei nu va avea succes, informează site-ul agenţiei Tass.

876 afișări
Imaginea articolului Oficial rus: SUA caută un pretext pentru a anula Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare

Oficial rus: SUA caută un pretext pentru a anula Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare

"Se pare că SUA au luat calea ruperii Tratatului INF şi caută un pretext", afirmă adjunctul ministrului într-un comentariu publicat marţi pe site-ul Ministerului rus de Externe.

"Am atras de mai multe ori atenţia asupra încălcărilor evidente ale tratatului de către SUA", a spus Riabkov.

"Lista include amplasarea terestră - la o bază în România - a unor unităţi capabile să lanseze rachete de croazieră Tomahawk, lucru care este strict interzis", a mai afirmat oficialul rus, făcând referire la baza de la Deveselu (România) unde este instalată o componentă a sistemului antibalistic american Aegis adaptat pentru uz terestru (Aegis Ashore).

Rusia susţine că sistemul antibalistic de la Deveselu, prezentat de Statele Unite şi NATO ca având rolul de a contracara ameninţările Iranului, poate fi dotat în secret cu rachete de croazieră Tomahawk.

Departamentul american de Stat a anunţat la începutul lunii decembrie că analizează opţiuni militare, inclusiv dezvoltarea de noi sisteme de rachete balistice cu rază de acţiune intermediară, în replică la ceea ce consideră drept încălcarea de către Rusia a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare, semnat în anul 1987.

Pe data de 19 decembrie, SUA au introdus sancţiuni împotriva a doua companii ruse din domeniul militar.

Sergei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, susţine că aceste acuzaţii sunt „absolut nefondate”.

Aceasta este prima reacţie a Administraţiei Donald Trump la acuzaţiile lansate în 2014 de SUA privind desfăşurarea de către Rusia a unei rachete balistice care ar încălca dispoziţiile tratatului privind dezvoltarea şi utilizarea de rachete cu rază de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici