Haiti cere oficial o intervenţie armată a SUA în ţară pentru securizarea punctelor cheie de infrastructură

  • Guvernul interimar din Haiti a cerut Statelor Unite să trimită trupe pentru a proteja infrastructura cheie după asasinarea preşedintelui Jovenel Moïse săptămâna aceasta.
  • Oficialii haitieni au declarat că au solicitat sprijin militar pentru a proteja facilităţile portuare, aeroportuare şi alte puncte cheie, relatează New York Times.
  • Departamentul de stat al SUA a respins cererea de a ajuta la momentul de faţă cu soldaţi, dar s-a angajat să ajute la anchetă.
17116 afișări
Imaginea articolului Haiti cere oficial o intervenţie armată a SUA în ţară pentru securizarea punctelor cheie de infrastructură

Oficialii din Haiti cer oficial o intervenţie armată a SUA în ţară pentru securizarea punctelor cheie de infrastructură

"Guvernul haitian a solicitat asistenţă în gestionarea securităţii şi în anchetă. Rămânem în contact regulat cu oficialii haitieni pentru a discuta despre modul în care Statele Unite pot ajuta", a delcrat un purtător de cuvânt al departamentului de stat, citat de The Guardian.

În mod separat, Casa Albă a declarat că SUA vor trimite o delegaţie care va include înalţi oficiali ai FBI-ului şi mebrii ai departamentul pentru Securitate Internă cât mai curând posibil.

Ţara din Caraibe este încojurată de incertitudine ca urmare a asasinării preşedintelui Jovenel Moïse la începutul zilei de miercuri. De atunci violenţa a crescut pe străzi, iar ţara a intrat într-o criză constituţională cu un Parlament suspendat şi doi oficiali rivali care susţin că deţin funcţia de prim-ministru interimar.

Poliţia din Haiti a declarat că asasinarea a fost efectuată de 28 de mercenari. Şaptesprezece dintre suspecţi au fost capturaţi după lupte violente în Pétion-Ville, o suburbie a capitalei Port-au-Prince. Alţi trei au fost ucişi şi opt sunt încă în libertate.

Într-o scrisoare prin care solicita asistenţă, adresată secretarului de stat al SUA, Tony Blinken, ambasadorul ţării de la Washington, Bocchit Edmond, a cerut în mod special ajutor de la programele de formare ale FBI şi ale departamentului de justiţie.

Orice prezenţă militară americană ar fi probabil foarte controversată: în 1915, trupele americane au invadat Haiti după asasinarea preşedintelui Jean Vilbrun Guillaume Sam. Trupele americane nu au părăsit Haiti decât în ​​1934 şi au rămas strâns implicate în politica internă din ţară.

Forţele SUA s-au întors în Haiti în 1994, după ce preşedintele ales, Jean-Bertrand Aristide, a fost dat jos printr-o lovitură de stat organizată de armată. Între 2004 şi 2017, trupele ONU de menţinerea păcii au fost staţionate în Haiti ca parte a unei misiuni extrem de controversate. Trupele au fost acuzate de abuzuri şi de faptul că au cauzat un focar de holeră care a ucis mii de localnici.

„O altă desfăşurare a trupelor străine în Haiti ar fi un dezastru”, a spus pentru The Guardian Jake Johnston, specialist la centrul de Cercetări Economice şi Politice.

Johnston a adăugat că o desfăşurare de trupe a SUA este puţin probabilă, dar nu imposibilă.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici