Olli Rehn demisionează din postul de comisar pentru Afaceri Economice

Comisarul pentru Afaceri Europene Olli Rehn a demisionat din funcţie şi va fi înlocuit de compatriotul său finlandez Jyrki Katainen, până la încheierea mandatului Comisiei Europene, în această toamnă, a anunţat miercuri preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.

66 afișări
Imaginea articolului Olli Rehn demisionează din postul de comisar pentru Afaceri Economice

Olli Rehn (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Am decis să încredinţez sarcinile lui Rehn domnului Katainen", a declarat Barroso într-o conferinţă de presă.

Katainen, fost premier al Finlandei, va ocupa această funcţie până la 31 octombrie şi va participa la viitoarele reuniuni ale miniştrilor de Finanţe din zona euro, unde va fi abordată în principal problema unui posibil nou ajutor pentru Grecia.

Numirea în acest post este de bun augur pentru Katainen, în vârstă de 42 de ani, care şi-a anunţat în aprilie demisia din postul de premier al Finlandei, pentru a lucra în instituţiile europene. El vizează un post important în viitoarea Comisie Europeană şi a participat deja la conducerea portofoliului Afacerilor Economice, de mai multe luni.

Postul de comisar pentru Afaceri Economice are un rol major în Executivul UE şi a dobândit o importanţă tot mai mare în timpul crizei datoriilor din zona euro.

Această funcţie este una dintre cele mai apreciate de aspiranţii la posturile de comisari, iar francezul Pierre Moscovici, fost ministru de Finanţe, nu şi-a ascuns interesul.

Olli Rehn, de orientare liberală, comisar din 2004, a fost ales deputat european, iar miercuri şi-a anunţat oficial demisia din postul de comisar, a anunţat reprezentanţa finlandeză la Bruxelles.

El a devenit o figură marcantă în timpul crizei, fiind considerat în ţările cele mai grav afectate drept încarnarea austerităţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici