ONU: China ar fi comis crime împotriva umanităţii în Xinjiang. Beijingul spune că este o "farsă" a Occidentului

"Detenţia arbitrară şi discriminatorie" a uigurilor şi a altor musulmani din regiunea Xinjiang de către China ar putea constitui crime împotriva umanităţii, a declarat miercuri şeful demisionar al ONU pentru drepturile omului într-un raport mult aşteptat.

829 afișări
Imaginea articolului ONU: China ar fi comis crime împotriva umanităţii în Xinjiang. Beijingul spune că este o "farsă" a Occidentului

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, care s-a confruntat cu critici din partea unor diplomaţi şi grupuri de apărare a drepturilor omului pentru că a fost prea blândă cu China, a publicat raportul cu doar câteva minute înainte de încheierea mandatului său de patru ani. Ea a vizitat China în luna mai, conform Reuters.

Biroul ONU pentru Drepturile Omului a declarat în raportul său de 48 de pagini că "au fost comise încălcări grave ale drepturilor omului" în Xinjiang "în contextul aplicării de către guvern a strategiilor de combatere a terorismului şi a extremismului".

"Amploarea detenţiei arbitrare şi discriminatorii a membrilor uigurilor şi a altor grupuri predominant musulmane ... poate constitui crime internaţionale, în special crime împotriva umanităţii", a declarat biroul ONU.

Bachelet a recomandat guvernului chinez să ia măsuri prompte pentru a-i elibera pe toţi cei reţinuţi în centrele de pregătire, închisori sau centre de detenţie.

"Există indicii credibile de încălcare a drepturilor prin aplicarea coercitivă a politicilor de planificare familială începând din 2017", a declarat biroul.

Acesta a adăugat că lipsa de date guvernamentale "face dificilă formularea de concluzii cu privire la amploarea deplină a aplicării actuale a acestor politici şi a încălcărilor asociate ale drepturilor reproductive".

Grupurile pentru drepturile omului acuză Beijingul de abuzuri împotriva uigurilor, o minoritate etnică majoritar musulmană care numără aproximativ 10 milioane de persoane în regiunea vestică Xinjiang, inclusiv de utilizarea în masă a muncii forţate în tabere. Statele Unite au acuzat China de genocid.

China respinge acuzaţiile

China a negat cu fermitate orice abuzuri în Xinjiang şi a emis un răspuns de 131 de pagini la raportul ONU, pe care misiunea Beijingului la Geneva l-a descris ca fiind o "farsă" planificată de Statele Unite, naţiunile occidentale şi forţele anti-China, bazată pe informaţii false şi pe presupunerea vinovăţiei.

"Ştim cu toţii, atât de bine, că aşa-numita problemă Xinjiang este o minciună complet fabricată din motive politice şi că scopul ei este cu siguranţă de a submina stabilitatea Chinei şi de a obstrucţiona dezvoltarea Chinei", a declarat Zhang Jun, ambsadorul Chinei la ONU, reporterilor miercuri.

"Nu credem că va produce vreun bine nimănui, ci pur şi simplu subminează cooperarea dintre Naţiunile Unite şi un stat membru", a spus el.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici