Opere de artă, printre care tablouri de Ensor şi Van Dongen, furate dintr-un muzeu din Bruxelles - FOTO

Un număr de zece opere de artă, printre care tablourile "La penseuse", de olandezul Kees Van Dongen, şi "Crevettes et coquillages", de belgianul James Ensor, au fost furate în noaptea de luni spre marţi dintr-un muzeu din Bruxelles, a anunţat, marţi, custodele instituţiei.

302 afișări
Imaginea articolului Opere de artă, printre care tablouri de Ensor şi Van Dongen, furate dintr-un muzeu din Bruxelles - FOTO

"La penseuse", Kees Van Dongen (Imagine: arttattler.com)

"Toate alarmele s-au declanşat, însă hoţii au fost deosebit de rapizi, totul a fost făcut în două minute", a declarat custodele Muzeului şi grădinilor Van Buuren, Isabelle Anspach, citată de agenţia de presă Belga.

Hoţii au forţat o fereastră pentru a pătrunde în clădire, o vilă din cărămizi roşii situată în Uccle, un cartier de lux din capitala belgiană.

"Ne exprimăm regretul pentru pierderea mai multor opere de o mare valoare patrimonială şi istorică", a adugat Isabelle Anspach, fără să precizeze titlurile celorlalte opere furate şi nici suma la care se ridică prejudiciul.

Pictorul James Ensor (1860-1949), originar din Ostende, este unul dintre marii maeştri ai expresionismului. Tabloul său "Entré du Christ à Bruxelles" este expus la Muzeul Getty din Los Angeles.

Olandezul Kees Van Dongen (1877-1968), care a primit cetăţenia franceză în 1928, a reprezentat punctul central al unei expoziţii intitulate "Van Dongen, fauve, anarchiste et mondain", organizată în 2011 la Muzeul de Artă Modernă din Paris.

Isabelle Anspach a precizat că sistemul de securitate al muzeului Van Buuren era deosebit de performant şi că poliţia belgiană a iniţiat o anchetă.

Instalat în fosta casă a cuplului de filantropi Alice şi David Van Buuren, muzeul expune operele maeştrilor flamanzi şi italieni din secolul al XV-lea până în secolul al XIX-lea, dintre care mai multe tablouri în ulei realizate de doi fii ai lui Pieter Brueghel, Rembrandt, Domenico Guardi, Ignace Fantin-Latour şi Vincent Van Gogh.

Opere din secolul al XX-lea, semnate de Paul Signac, Léonard Tsugouharu Foujita, Max Ernst şi din şcoala belgiană, de Constant Permeke şi Rik Wouters, completează colecţia muzeului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici