Palestinienii ameninţă cu dizolvarea Autorităţii în cazul unui eşec al negocierilor cu israelienii

Palestinienii nu exclud posibilitatea de a dizolva Autoritatea Palestiniană în cazul unui eşec al negocierilor cu Israelul, a avertizat duminică un oficial de rang înalt palestinian, în timp ce procesul de pace pare muribund.

298 afișări
Imaginea articolului Palestinienii ameninţă cu dizolvarea Autorităţii în cazul unui eşec al negocierilor cu israelienii

Palestinienii ameninţă cu dizolvarea Autorităţii în cazul unui eşec al negocierilor cu israelienii (Imagine: APF/ Mediafax Foto)

Negociatorii palestinieni l-au anunţat pe mediatorul american Martin Indyk că palestinienii ar putea decide desfiinţarea Autorităţii conduse de preşedintele Mahmoud Abbas pentru ca Israelul să îşi asume responsabilitatea pentru gestionarea teritoriului lor în calitate de putere ocupantă, a precizat acest oficial.

Palestinienii au evocat deja posibilitatea de dizolvare a Autorităţii, create în urma Acordurilor de la Oslo (1993) pentru administrarea zonelor autonome ale teritoriilor palestiniene, dar aceasta este prima dată când este exprimată ameninţarea de la reluarea negocierilor de pace israeliano-palestiniene sub egida secretarului de Stat american John Kerry, în iulie.

Aceste negocieri sunt complet blocate şi iniţiativa lui Kerry pare din ce în ce mai compromisă.

"Palestinienii l-au informat pe Indyk că dacă instransigenţa israeliană continuă, ei au mai multe opţiuni", a explicat pentru AFP oficialul palestinian sub acoperirea anonimatului, făcând referire la ultima întâlnire dintre trimisul special american şi negociatorii palestinieni, vineri.

"Mai întâi, există opţiunea de a preda cheile Autorităţii Naţiunilor Unite pentru ca acestea să ia în grijă poporul palestian şi statul Palestina, care este sub ocupaţie - sau ca Israelul să îşi asume din nou întreaga responsabilitate a ocupaţiei sale", a subliniat el.

Autoritatea preşedintelui Abbas, susţinută de comunitatea internaţională, se confruntă în permanenţă cu importante dificultăţi financiare şi depinde, pentru a supravieţui, de ajutor străin.

"Dacă palestinienii concretizează ameninţarea, rezultatele vor fi dezastruoase. Autoritatea va fi desfiinţată şi tot aparatul de securitate dispersat. Ceea ce va obliga Israelul să umple golul cu un cost financiar considerabil", s-a îngrijorat influentul editorialist israelian Nahum Barnea.

"Armata (israeliană) va trebui să găsească o modalitate de a lua locul Autorităţii: să înfiinţeze o forţă de poliţie, să se ocupe de educaţie, de serviciile de sănătate, de apă, de canalizare", a subliniat comentatorul.

Negocieri în mare pericol

O reuniune importantă a Consiliului Central al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) este prevăzută pentru sfârşitul săptămânii viitoare la Ramallah pentru a dezbate viitorul procesului de pace şi diverse opţiuni sunt pe masă în cazul eşecului iniaţitivei lui Kerry.

Potrivit oficialului palestinian, emisarul american Martin Indyk "nu are nicio idee nouă pentru salvarea negocierilor".

"Abu Mazen (aşa cum este numit Mahmoud Abbas) încurajează teroarea împotriva Israelului la conducerea Autorităţii Palestiniene poi ne ameninţă că demisionează din post", a reacţionat ministrul israelian de extremă dreapta, Naftali Bennett.

"Dacă vrea să plece, noi nu îl vom reţine. Nu se negociază cu Israelul cu un pistol la tâmplă", a avertizat Bennett, liderul partidului naţionalist religios Căminul evreiesc, apropiat de colonişti.

Israelienii şi palestinienii îşi multiplică gesturile ostile după ce Israelul a refuzat să elibereze, aşa cum a promis, la 29 martie un ultim contingent de deţinuţi, cerând o prelungire a negocierilor de pace dincolo de data prevăzută de 29 aprilie.

Statele Unite încearcă să smulgă un acord care să permită prelungirea negocierilor dincolo de această dată limită dar eforturile lor nu au condus la niciun rezultat.

Preşedintele Abbas s-a declarat dispus să prelungească negocierile până la sfârşitul anului, aşa cum cer Israelul şi Statele Unite. El a cerut însă pentru aceasta ca Guvernul israelian să elibereze, aşa cum a promis, ultimul grup de deţinuţi, să îngheţe colonizarea şi să accepte să consacre primele trei luni ale noilor negocieri "unei discuţii serioase privind frontierele".

Palestinienii vor un stat între graniţele de dinaintea ocupaţiei israeliene a Fâşiei Gaza şi Cisiordaniei cucerite în timpul Războiului de Şase zile din iunie 1967.

De la relansarea lor, la 29 iulie 2013, negocierile de pace trenează în legătură cu problemele din centrul conflictului: frontierele, coloniile, securitatea, statutul Ierusalimului şi refugiaţii palestinieni.

În paralel cu dificultăţile diplomaţiei americane, OEP şi mişcarea islamistă Hamas aflată la putere în Gaza se străduieşte să resuscite tentativele de reconciliere palestiniene. O delegaţie a OEP este aşteptată în Gaza în câteva zile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici