Parisul refuză să fie în tabăra SUA. Francezii consideră aplicaţiile WhatsApp şi Instagram la fel de periculoase ca TikTok

  • Într-un gest tipic francez, cei mai importanţi parlamentari francezi refuză să se alăture Statelor Unite în lupta pentru interzicerea aplicaţiei chineze TikTok.
  • Unii deputaţi cer să "limiteze" şi utilizarea aplicaţiilor americane.
2329 afișări
Imaginea articolului Parisul refuză să fie în tabăra SUA. Francezii consideră aplicaţiile WhatsApp şi Instagram la fel de periculoase ca TikTok

Săptămâna aceasta, membrii de top ai Adunării Naţionale a Franţei şi-au încurajat colegii deputaţi să "limiteze" utilizarea aplicaţiilor de socializare şi a serviciilor de mesagerie, potrivit unui e-mail intern compromiţător văzut de POLITICO. Recomandarea include TikTok, deţinut de chinezi şi aflat în centrul unei furtuni pe ambele maluri ale Atlanticului, dar include şi platforme americane precum WhatsApp şi Instagram ale Meta, alături de Snap, Telegram, de origine rusă, şi Signal.

"Având în vedere riscurile deosebite la care îi expune exercitarea mandatului lor pe deputaţii care folosesc aceste aplicaţii, dorim să facem apel la vigilenţa dumneavoastră extremă şi vă recomandăm să limitaţi utilizarea lor", au scris Marie Guévenoux şi Eric Woerth, din partea partidului Renaissance al lui Emmanuel Macron, şi Eric Ciotti, din partea partidului conservator Les Républicains.

Naraţiunea Franţei de a pune companiile chineze şi americane în acelaşi coş este în contrast puternic cu măsurile luate de alte ţări europene, inclusiv de guvernul olandez, care a decis să vizeze aplicaţiile din ţările care desfăşoară un "program cibernetic ofensiv" împotriva Olandei, precum China, Rusia, Coreea de Nord şi Iran.

Dar refuzul de a alege o tabără şi de a urma exemplul geopolitic al Statelor Unite este o tradiţie politică îndelungată în Franţa, care este adesea acuzată de opinie antiamericană. În timpul Războiului Rece, preşedintele francez Charles de Gaulle a încercat să îşi poziţioneze ţara ca o alternativă între capitalismul american şi comunismul Uniunii Sovietice.

"Franţa nu a plâns pierderea puterii sale şi încearcă să reînvie aşa-numita a treia cale, purtată şi de comisarul european Thierry Breton", a declarat Asma Mhalla, lector de geopolitică tehnologică la Universitatea Columbia şi Sciences Po. "Acest lucru va servi drept argument politic pentru a pune din nou pe masă suveranitatea franceză şi tehnologia franceză", a adăugat ea, susţinând că următorul pas va fi probabil promovarea aplicaţiilor franceze în schimb.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici