Parlamentul european cere îngheţarea negocierilor pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană

Parlamentul european a aprobat joi o rezoluţie cu caracter neobligatoriu prin care se cere îngheţarea negocierilor pentru aderarea Turciei la UE, ca urmare a măsurilor disproporţionate introduse de autorităţile de la Ankara în urma loviturii de stat eşuate din luna iulie, scrie The Associated Press.

676 afișări
Imaginea articolului Parlamentul european cere îngheţarea negocierilor pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană

Parlamentul european cere îngheţarea negocierilor pentru aderarea Turciei la UE (Imagine:AFP/ Mediafax Foto)

Legislativul european cere celor 28 de state membre UE să "iniţieze o îngheţare temporară" a negocierilor cu Ankara până când "măsurile disproporţionate luate în condiţiile stării de urgenţă din Turcia sunt anulate".

Anticipând rezultatul votului, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că "lupta (ţării sale) pentru stabilitate şi viitor nu va fi întreruptă de ridicatul de mâni (al europarlamentarilor)".

Votul nu are consecinţe imediate, însă semnalează opoziţia crescând în Europa faţă de măsurile tot mai dure luate de Erdogan în urma loviturii de stat eşuate din luna iulie.

”Am fost destul de clari de-a lungul timpului că protejăm valorile europene mai mult decât orice la stat membru al UE, dar nu am remarcat nici un fel de susţinere din partea prietenilor noştri occidentali. Niciuna dintre promisiunile făcute nu a fost îndeplinită”, a declarat preşedintele turc în cadrul unei conferinţe a Organizaţiei de Cooperare Islamică (OIC), care a avut loc la Istanbul.

”Joi va avea loc o întâlnire la Parlamentul European şi vor supune la vot continuarea tratativelor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, oricare ar fi rezultatul, acest vot nu are nici un fel de valoare în ochii noştri”, a adăugat acesta.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici