Patru noi candidaţi la alegerile prezidenţiale din Siria

Parlamentul sirian a anunţat marţi patru noi candidaţi, între care un creştin, la alegerile prezidenţiale programate pentru data de 3 iunie.

163 afișări
Imaginea articolului Patru noi candidaţi la alegerile prezidenţiale din Siria

Patru noi candidaţi la alegerile prezidenţiale din Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În pofida faptului că 11 candidaţi s-au înscris în cursa prezidenţială, rezultatul scrutinului pare previzibil, Bashar al-Assad fiind considerat favorit pentru câştigarea celui de al treilea mandat.

Marţi, cu două zile înainte de încheierea termenului pentru depunerea candidaturilor, preşedintele Parlamentului, Mohamed al-Lahham, a anunţat patru noi candidaţi, şi anume Ali Wanous, Talea Salah Nasser, Azza al-Hallak şi Samih Mikhael Moussa, un creştin.

La fel ca majoritatea candidaţilor anunţaţi anterior, aceste patru persoane sunt puţin cunoscute electoratului.

Acestea sunt primele alegeri prezidenţiale după peste o jumătate de secol. Până în prezent, Bashar al-Assad - ca şi tatăl său Hafez anterior - a fost ales prin referendum.

O sursă din cadrul Curţii Constituţionale a confirmat că Samih Mikhael Moussa este creştin, în timp ce articolul 3 al Constituţiei stipulează că preşedintele trebuie să fie musulman.

"Noi primim toate cererile şi le transmitem Parlamentului. În termen de cinci zile după încheierea înregistrării candidaturilor, noi le vom examina pentru a constata dacă sunt în conformitate cu Constituţia, după care, pe 6 mai, vom publica numele candidaţilor reţinuţi", a precizat ea.

Potrivit opoziţiei şi unor ţări occidentale, scrutinul care va avea loc pe 3 iunie este o "farsă" şi "o parodie a democraţiei" menită să conducă la realegera lui Bashar al-Assad, în timp ce războiul care devastează ţara de trei ani s-a soldat cu peste 150.000 de morţi şi peste nouă milioane de refugiaţi şi strămutaţi.

Scrutinul va avea loc în zonele aflate sub controlul regimului de la Damasc, adică, potrivit geografului francez Fabrice Balanche, în 40 la sută din teritoriu, unde trăieşte peste 60 la sută din populaţie.

Noua Constituţie aprobată în 2012 oferă pentru prima dată posibilitatea mai multor candidaţi să se prezinte la alegeri. Dar, în realitate, condiţiile cerute limitează puternic numărul de candidaţi. Potrivit unor clauze aprobate de Parlament, viitorul preşedinte trebuie să fi trăit în Siria fără întrerupere în ultimii zece ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici