Pericol la graniţă. Ucraina va efectua teste cu rachete în apropiere de Crimeea, iar Rusia reacţionează vehement

Ucraina intenţionează să efectueze teste cu rachete în apropierea fostei regiuni ucrainene Crimeea, anexată de Rusia din martie 2014, o situaţie care a atras reacţia vehementă a Moscovei.

9428 afișări
Imaginea articolului Pericol la graniţă. Ucraina va efectua teste cu rachete în apropiere de Crimeea, iar Rusia reacţionează vehement

Ucraina va efectua teste cu rachete în apropiere de Crimeea. Rusia reacţionează vehement

Ucraina a emis o notificare privind "riscuri în spaţiul aerian, în contextul unor teste cu rachete programate pe 1 şi 2 decembrie", informează site-ul agenţiei Tass.

Testele ar urma să aibă loc în apropierea regiunii Crimeea, iar rachetele ar putea intra în spaţiul aerian al teritoriului rus. Kievul consideră Crimeea parte a teritoriului Ucrainei, deşi regiunea a fost anexată de Rusia în 2014.

Administraţia Petro Poroşenko a avertizat de mai multe ori că va face tot posibilul pentru recuperarea regiunii Crimeea.

Statul Major al armatei ucrainene a refuzat să facă vreun comentariu privind exerciţiile militare contestate deja de Rusia. "Nu facem niciun comentariu. Toate problemele referitoare la teritoriile ocupate sunt în competenţa Ministerului de Externe", a declarat Vladislav Selezniov, purtătorul de cuvânt al Statului Major ucrainean.

Moscova a denunţat o "decizie unilaterală" a Administraţiei prooccidentale de la Kiev. "Prin încălcarea tuturor acordurilor internaţionale, Ucraina a luat decizia unilaterală de a efectua teste cu rachete în spaţiul aerian suveran al Rusiei", a reacţionat Autoritatea rusă a aviaţiei civile (Rosaviatsiia).

Potrivit Moscovei, "riscuri" ar putea apărea pe 1 şi 2 decembrie între orele 9.00-19.00, la altitudini frecventate de avioane civile.

În octombrie 2001, armata ucraineană a doborât din greşeală cu o rachetă S-200 un avion de pasageri care se afla deasupra Mării Negre. Avionul Tupolev Tu-154M, aparţinând companiei Sibir, circula din Tel Aviv spre Novosibirsk. Toate cele 78 de persoane aflate la bordul aeronavei au murit.

În iulie 2014, un avion Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines a fost lovit de o rachetă în timp ce zbura deasupra zonelor beligerante din estul Ucrainei, incident soldat cu 298 de morţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici