Peste 600 de persoane au fost reţinute la Moscova în cursul unui miting neautorizat al opoziţiei | VIDEO

Poliţia rusă a reţinut aproximativ 600 de persoane în cursul unui miting neautorizat al opoziţiei, care a avut loc sâmbătă în centrul Moscovei, a transmis organizaţia independentă de monitorizare OVD-info, potrivit agenţiei de ştiri Reuters şi postului BBC.

1537 afișări
Imaginea articolului Peste 600 de persoane au fost reţinute la Moscova în cursul unui miting neautorizat al opoziţiei  | VIDEO

Peste 600 de persoane au fost reţinute la Moscova în cursul unui miting neautorizat al opoziţiei | VIDEO

Reprezentanţii opoziţiei au descris mitingul drept un marş paşnic de protest faţă de excluderea candidaţilor opoziţiei de la alegerile locale de la Moscova, ce sunt programate să se desfăşoare luna viitoare.

În luna iulie, Comisia electorală de la Moscova a anunţat că majoritatea candidaţilor susţinuţi de opoziţie nu au reuşit să strângă numărul necesar de semnături pentru a participa la alegerile pentru Duma capitalei ruse, ce vor avea loc pe 8 septembrie. Comisia a anulat o mare parte a semnăturilor aduse de candidaţi sub pretextul că ar fi false, acuzaţii respinse categoric de liderii opoziţiei.

Printre persoane arestate se numără şi activista Liubov Sobol, unul din liderii opoziţiei, care a fost reţinută de poliţie cu câteva minute înainte de startul mitingului.

Poliţia a transmis iniţial că au fost arestate 30 de persoane, estimând că la miting au participat 350 de oameni.

Autorităţile au avertizat dinainte participanţii că mitingul este unul ilegal, însă activiştii antiguvernamentali afirmă că dreptul de a protesta este înscris în Constituţia Rusiei, dar autorităţile au refuzat în repetate rânduri să permită organizarea de proteste în zona centrală a Moscovei.

Săptămâna trecută, la un miting similar au fost reţinute peste 1.000 de persoane, uneori în mod violent, iar procurorii au deschis anchete penale împotriva unora dintre protestatarii pe care îi acuză de provocarea de tulburări civile, o infracţiune care se pedepseşte cu până la 15 ani de închisoare. Acţiunea autorităţilor ruse a fost condamnată de numeroase state occidentale.

Cel puţin opt dintre aliaţii lui Sobol, inclusiv Aleksei Navalnîi, sunt închişi pentru încălcarea legislaţiei privind protestele.

Aleksei Navalnîi a fost condamnat săptămâna trecută la 30 de zile de închisoare, pentru apeluri în sensul participării la proteste neautorizate.

Rusia Unită, partidul de guvernământ, domină Duma de Stat, iar preşedintele Vladimir Putin continuă să fie foarte popular în rândul populaţiei ruse, însă nivelul de popularitate al acestuia este în scădere în din cauza problemelor economice.

Taguri:
rusia,
alegeri,
proteste

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici