Peste 600 de persoane, arestate de serviciile secrete din Ucraina, în 2015

Mai mult de 600 de persoane au fost arestate de Serviciul ucrainean de securitate (SBU), de la începutul anului 2015, pentru suspiciuni referitoare la apartenenţa acestora la grupări armate ilegale din estul Ucrainei, potrivit preşedintelui ucrainean, informează site-ul agenţiei de presă Interfax.

416 afișări
Imaginea articolului Peste 600 de persoane, arestate de serviciile secrete din Ucraina, în 2015

Peste 600 de persoane, arestate de serviciile secrete din Ucraina, în 2015 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei, a anunţat, joi, la Kiev, în cadrul unei ceremonii organizate pentru angajaţii SBU că mai mult de 600 de persoane au fost arestate pe baza unor suspiciuni legate de implicarea acestora în grupările rebelilor din regiunea estică Donbas.

"SBU a neutralizat 20 de grupări de sabotaj. Operaţiunea a 18 agenţi ai Serviciilor Secrete ruse a fost deconspirată, aproximativ 20 de atacuri teroriste au fost prevenite din etapa de planificare. Doar în acest an, mai bine de 600 de membri şi colaboratori activi ai formaţiunilor armate ilegale au fost reţinuţi şi interogaţi. Aceştia au fost trimişi pe teritoriul nostru sau au fost recrutaţi dintre localnici", a declarat Poroşenko.

El a mai precizat că, în prima jumătate a anului 2015, aproximativ 500 de arme de mici dimensiuni, un milion de unităţi de muniţie şi 250 de kilograme de explozibili au fost confiscate de autorităţile ucrainene. "Toate aceste (instrumente - n.r.) au fost folosite, în numeroase oraşe din Ucraina, pentru a-i împiedica pe cetăţenii acestei ţări să ducă o viaţă liniştită", a mai adăugat Poroşenko.

Tot joi, purtătorul de cuvânt al departamentului operaţiunilor militare din cadrul administraţiei prezidenţiale ucrainene, Oleksander Motuzianik, a anunţat că patru militari au murit şi alţi 14 au fost răniţi în estul Ucrainei, în ultimele 24 de ore, în confruntările armate dintre forţele ucrainene şi separatiştii proruşi. Alte zece persoane, dintre care opt civili, au murit în cursul zilelor de duminică şi luni, în zona estică de conflict.

Conflictul din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014, s-a soldat până în prezent, potrivit estimărilor ONU, cu cel puţin 6.500 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici