Petro Poroşenko exclude agravarea situaţiei din Ucraina în apropierea frontierei transnistrene

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, consideră că situaţia din ţară nu se poate agrava în apropierea frontierei transnistrene, deoarece regiunea separatistă moldoveană Transnistria nu are graniţă comună cu Rusia, relatează agenţia Interfax Ucraina în pagina electronică.

454 afișări
Imaginea articolului Petro Poroşenko exclude agravarea situaţiei din Ucraina în apropierea frontierei transnistrene

Petro Poroşenko exclude agravarea situaţiei din Ucraina în apropierea frontierei transnistrene (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

"Nu văd şanse de escaladare a situaţiei în proximitatea Transnistriei", a declarat Poroşenko marţi, într-o conferinţă de presă la Odesa.

"Ce îmi dă această încredere? Absenţa unei graniţe comune între Transnistria şi Rusia", a adăugat el.

Preşedintele a precizat că sunt suficiente forţe ucrainene, inclusiv unităţi ale Gărzii Naţionale, mobilizate de-a lungul sectorului transnistrean al frontierei ucraineano-moldovene.

"Din păcate, nu pot fi la fel de încrezător în legătură cu părţile ocupate ale regiunilor Doneţk şi Lugansk", a subliniat Poroşenko, adăugând că escaladarea tensiunilor în estul Ucrainei poate fi oprită numai prin eforturile consolidate ale comunităţii internaţionale.

Rusia, acuzată de Kiev că îi susţine pe separatiştii din estul Ucrainei, are un contingent format din aproximativ 2.000 de militari în Transnistria, care are misiunea de menţinere a păcii.

În ultimele luni, trupele ruse din regiunea separatistă moldoveană Transnistria au efectuat numeroase exerciţii militare, în contextul tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza crizei din Ucraina.

Aproximativ 400 de militari ruşi au efectuat, la 19 august, exerciţii cu muniţie reală în Transnistria, în cadrul căruia au simulat respingerea unui atac din partea unor grupuri subversive.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici