Phenianul a denunţat "aroganţa" Washingtonului şi a criticat Seulul, într-un discurs susţinut la ONU

Coreea de Nord a denunţat marţi "aroganţa" şi "politica ostilă" a Statelor Unite şi a criticat vecinul din Sud pentru "abordarea conflictuală", într-un discurs susţinut la tribuna Adunării Generale a ONU.

187 afișări
Imaginea articolului Phenianul a denunţat "aroganţa" Washingtonului şi a criticat Seulul, într-un discurs susţinut la ONU

Pak Kil Yon, adjunctul ministrului nord-coreean de Externe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Discursul critic al Phenianul a coincis cu o vizită, luni, a secretarului american al Apărării, Chuck Hagel, în zona demilitarizată între cele două Corei. De asemenea, Hagel a asistat marţi, la Seul, la cea mai mare paradă militară organizată în ultimii zece ani în Coreea de Sud.

"Cercul vicios al tensiunii din Peninsula Coreeană îşi are rădăcinile în politica ostilă a Statelor Unite faţă de Coreea de Nord", a declarat ministrul adjunct de Externe al Coreei de Nord, Pak Kil-yon. "Singura modalitate de a garanta durabilitatea păcii în Peninsula Coreeană este ca politica ostilă a Statelor Unite să înceteze", a continuat el.

"Aroganţa şi maniera arbitrară a unei ţări, în special (a Statelor Unite), care subminează pacea şi securitatea, trebuie respinse în relaţiile internaţionale, în cazul în care se vrea într-adevăr realizarea unei cooperări", a adăugat el.

Ministrul nord-coreean a cerut ca Washingtonul "să respecte suveranitatea Coreei de Nord", să anuleze "toate sancţiunile" şi să renunţe la "ameninţările militare".

El a criticat, de asemenea, "abordarea conflictuală" a Coreei de Sud, care, în opinia sa, "riscă să ducă relaţiile internaţionale într-o etapă distructivă".

Ministrul a denunţat, în special, "adoptarea în ianuarie a unei rezoluţii injuste", la ONU, care decretează sancţiuni împotriva Phenianului, în urma "lansării legitime a unui satelit", asimilată de Washington şi aliaţii săi unui test balistic. "Acesta reprezintă un exemplu tipic al modului în care autoritatea Consiliului este deturnată", a afirmat ministrul, denunţând "o manipulare a Statelor Unite".

Trei teste nucleare, dintre care ultimul în februarie, şi lansări de rachete i-au adus Coreei de Nord o serie de sancţiuni internaţionale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici