Phenianul a început lucrări pentru repornirea reactorului Yongbyon

Coreea de Nord a început deja să efectueze lucrări în vederea repornirii reactorului nuclear de la Centrala Nucleară Yongbyon, un semnal că retorica sa belicoasă nu este, probabil, doar o cacealma, afirma miercuri un grup de reflecţie american.

904 afișări
Imaginea articolului Phenianul a început lucrări pentru repornirea reactorului Yongbyon

Phenianul a început lucrări pentru repornirea reactorului Yongbyon (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Institutul americano-coreean de la Universitatea John Hopkins a afirmat că o fotografie realizată de un satelit încă de la 27 martie arată că lucrări erau în curs în apropierea reactorului centralei Yongbyon, care a fost închis în 2007 în cadrul unui acord internaţional susţinut de Statele Unite.

Însă Coreea de Nord a anunţat în mod oficial o repornire a acestei centrale abia marţi, unul dintre numeroasele semnale belicoase lansate de Phenian, care a afirmat că este pregătit să lovească Statele Unite cu rachete nucleare.

Potrivit unor cercetători americani care au examinat această fotografie realizată prin satelit, lucrări de construcţii erau în curs de-a lungul unui drum, în apropiere de centrală, dar şi în spatele clădirii reactorului, lucrări în mod vizibil destinate repornirii unor aparate vitale de răcire a reactorului.

Este posibil ca un al doilea circuit de răcire să fie conectat la reactor. Aceste lucrări sunt absolut necesare, deoarece Coreea de Nord a distrus turnul de răcire al centralei în 2008, ca probă a dezarmării sale nucleare, în timp ce negocia cu administraţia George W. Bush.

Aceste lucrări i-ar permite să pornească reactorul mai repede, acesta putând produce şase kilograme de plutoniu pe an, afirmă doi experţi, Nick Hansen şi Jeffrey Lewis, care nu au oferit, totuşi, un calendar mai precis.

Coreea de Nord a anunţat marţi că intenţionează să repornească reactorul nuclear de la Yongbyon, oprit în 2007, şi a sugerat că ar putea relua îmbogăţirea uraniului în scopuri militare, într-un context extrem de tensionat cu Coreea de Sud şi Statele Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici