Poliţiştii moldoveni au depistat arme, cocktailuri Molotov şi explozibil la două adrese din Chişinău. Verificări şi în apropierea Ambasadei României

Poliţiştii moldoveni au depistat arme, cocktailuri Molotov, material explozibil şi telefoane mobile la două adrese din Chişinău şi au efectuat verificări şi în apropierea Ambasadei României, dar nu au găsit nimic suspect, relatează agenţia IPN în pagina electronică.

923 afișări
Imaginea articolului Poliţiştii moldoveni au depistat arme, cocktailuri Molotov şi explozibil la două adrese din Chişinău. Verificări şi în apropierea Ambasadei României

Poliţiştii moldoveni au depistat arme, cocktailuri Molotov şi explozibil la două adrese din Chişinău. Verificări şi în apropierea Ambasadei României (Imagine: Andreea Balaurea/Arhiva Mediafax Foto)

Geniştii au efectuat miercuri percheziţii într-un bloc abandonat aparţinând Academiei de Ştiinţe din strada Dacia şi într-o clădire din strada Columna, unde au descoperit mai multe cocktailuri Molotov, bombe artizanale, arme şi detonatoare, răngi, măşti şi telefoane mobile. Verificări au fost efectuate şi pe strada Bucureşti, în apropierea Ambasadei României, însă nu a fost depistat nimic suspect.

Ministrul moldovean al Afacerilor Interne, Oleg Balan, a declarat pentru presă că în sediul din strada Columna au fost depistate arme, cocktailuri Molotov, material explozibil şi telefoane mobile. După verificarea telefoanelor, s-a constatat că de pe ele au fost efectuate mai multe apeluri spre Federaţia Rusă. În blocul Academiei de Ştiinţe au fost descoperite de asemenea materiale explozibile. Geniştii urmează să verifice şi alte clădiri din apropiere.

Ministrul a menţionat că deocamdată nu sunt clare circumstanţele şi persoanele care ar putea fi implicate, însă acestea urmează a fi cercetate în cadrul unui dosar penal. Oleg Balan a mai spus că verificările la cele trei adrese au fost efectuate ca urmare a unor informaţii operative obţinute de poliţişti.

Gheorghe Cavcaliuc, şef interimar al Inspectoratului general de poliţie, a declarat la postul de televiziune Publika TV că poliţia a reţinut câţiva suspecţi în cazul muniţiilor depistate în două clădiri părăsite din Chişinău.

Cavcaliuc a refuzat să ofere mai multe amănunte pentru a nu prejudicia ancheta, însă a precizat că "analiza preliminară conduce la urme din exteriorul ţării". Potrivit oficialului, obiectele descoperite ar fi putut fi utilizate pentru acţiuni de dezordine în masă.

Iulian Caraman, şeful serviciului antitero din cadrul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), a declarat că obiectele depistate în cele două clădiri părăsite nu sunt caracteristice grupărilor teroriste. "Teroriştii de obicei operează cu obiecte mai sofisticate. Mai degrabă obiectele găsite urmau a fi utilizate pentru destabilizarea situaţiei în cadrul unor întruniri", a spus Caraman.

Reprezentantul SIS a declarat că în Republica Moldova nu există organizaţii teroriste, dar sunt câteva grupări radical-extremiste. Totodată, Republica Moldova a devenit ţară de tranzit pentru reprezentanţi ai organizaţiilor teroriste internaţionale. "Poziţia geografică a Republicii Moldova este una comodă pentru tranzitare. Noi depunem eforturi de a depista aceste persoane şi în cele din urmă le expulzăm. Însăşi prezenţa lor pe teritoriul Republicii Moldova reprezintă pericol pentru securitatea statului", a adăugat Caraman.

Cei doi oficiali s-au plâns în cadrul emisiunii că populaţia nu este receptivă şi nu colaborează cu poliţia atunci când deţine informaţii despre persoane suspecte sau păstrarea de muniţii. "Este regretabil că cetăţenii rămân indiferenţi şi nu ne comunică despre persoanele sau obiectele suspecte. Este vorba de securitatea populaţiei. Activitatea noastră ar fi cu mult mai eficientă", a declarat Cavcaliuc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici