Polonia cere UE să renunţe la demersurile legale în privinţa cotelor de imigranţi. "Câte oraşe mai trebuie atacate de terorişti, astfel încât Uniunea să se trezească?" / Ungaria îşi menţine şi ea poziţia împotriva cotelor obligatorii

Polonia i-a cerut Comisiei Europene să retragă procedurile judiciare împotriva Varşoviei în privinţa cotelor obligatorii de relocare a imigranţilor şi a anunţat că este pregătită să-şi susţină cauza în instanţă, a anunţat miercuri ministerul polonez de Externe, relatează site-ul agenţiei Reuters.

8222 afișări
Imaginea articolului Polonia cere UE să renunţe la demersurile legale în privinţa cotelor de imigranţi. "Câte oraşe mai trebuie atacate de terorişti, astfel încât Uniunea să se trezească?" / Ungaria îşi menţine şi ea poziţia împotriva cotelor obligatorii

Polonia cere UE să renunţe la demersurile legale în privinţa cotelor de imigranţi. "Câte oraşe mai trebuie să atacate de terorişti, astfel încât Uniunea Europeană să se trezească?"

La 13 iunie, Comisia Europeană a lansat procedurile de infringement împotriva Cehiei, Ungariei şi Poloniei, pentru faptul că nu au acceptat refugiaţi în cadrul planului comun de relocare a acestora.

"Polonia a trimis o moţiune Comisiei Europene, solicitându-i să întrerupă procedura de infringement în curs. În cazul în care demersul va fi continuat, Polonia este pregătită să îşi susţină cauza în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene", se arată într-un comunicat al diplomaţiei de la Varşovia.

Şi ministrul polonez de Interne, Mariusz Blaszczak, a avut o poziţie fermă în privinţa subiectului imigranţilor şi a precizat că politica UE este periculoasă.

"Paris, Stockholm, Bruxelles, Berlin, Manchester, Barcelona. Câte oraşe europene mai trebuie să fie atacate de terorişti, astfel încât Uniunea Europeană să se trezească? Oare Comisia Europeană recunoaşte că acceptarea oarbă a tuturor celor care vin pe ţărmurile Europei este asemănătoare cu punerea unui ştreang în jurul gâtului Europei?", a spus Blaszczak.

Partidul de guvernământ din Polonia, Lege şi Justiţie (PiS), a criticat în repetate rânduri schema de relocare a Uniunii Europene, prin care fiecare stat membru trebuie să găzduiască un anumit număr de imigranţi pentru a uşura presiunile asupra Greciei şi Italiei, ţări care se confruntă cu sosirea în masă a refugiaţilor pe Marea Mediterană.

Planul de relocare a 160.000 de refugiaţi din Italia şi Grecia în alte ţări europene, în decurs de doi ani, a fost aprobat de UE în septembrie 2015, printr-un vot cu majoritate calificată. Dar până în prezent au fost relocate puţin peste 20.000 de persoane, iar Cehia, Ungaria şi Polonia nu au primit niciun refugiat.

Ungaria îşi menţine poziţia împotriva cotelor obligatorii UE pentru imigranţi

Guvernul Ungariei nu va renunţa la opoziţia faţă de introducerea cotelor europene obligatorii pentru imigranţi, a declarat miercuri secretarul de stat din cadrul Ministerului Justiţiei de la Budapesta, Krisztian Kecsmar, relatează agenţia MTI.

Kecsmar a vorbit după ce guvernul a trimis un răspuns către Comisia Europeană, care a lansat procedura de infringement împotriva Ungariei pe această temă.

În scrisoarea trimisă la Bruxelles, guvernul de la Budapesta obiectează împotriva "aplicarea unor standarde duble" de către Comisie şi faţă de "termene limită neobişnuit de rapide" stabilite pentru ca Ungaria să acţioneze, a anunţat secretarul de stat ungar.

Krisztian Kecsmar susţine că, deşi "aproape niciun" stat membru al UE nu a respectat decizia comunităţii privind cotele, Comisia Europeană a iniţiat proceduri doar împotriva a trei ţări. Oficialul ungar a adăugat că nici măcar acei membri ai UE care au votat în favoarea deciziei nu au respectat-o.

Guvernul ungar este angajat "să aplice voinţa alegătorilor", a subliniat secretarul de stat pentru Justiţie, iar "identitatea naţională, suveranitatea naţională şi principiul unui tratament egal sunt valori fundamentale".

La 13 iunie, Comisia Europeană a lansat procedurile de infringement împotriva Cehiei, Ungariei şi Poloniei, pentru faptul că nu au acceptat refugiaţi în cadrul planului comun de relocare a acestora.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici