Poroşenko: Noi negocieri de pace privind conflictul din estul Ucrainei, la Minsk pe 9 decembrie

O nouă rundă de negocieri de pace cu privire la conflictul din estul Ucrainei este prevăzută pe 9 decembrie la Minsk, a anunţat sâmbătă preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

342 afișări
Imaginea articolului Poroşenko: Noi negocieri de pace privind conflictul din estul Ucrainei, la Minsk pe 9 decembrie

Poroşenko: Noi negocieri de pace privind conflictul din estul Ucrainei, la Minsk pe 9 decembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Un acord preliminar a fost încheiat pentru o întâlnire la Minsk pe 9 decembrie", a declarat Poroşenko pentru presă. La precedenta reuniune de la Minsk, la începutul lui septembrie, au participat lideri rebeli, reprezentanţi ucraineni, ruşi şi OSCE.

Noile negocieri vor avea loc în prima zi a unui nou armistiţiu în zona de confruntare şi care urmează, în cazul unui succes, să conducă la retragerea armamentului greu de pe linia de front, în acest conflict care s-a soldat cu peste 4.300 de morţi de la începutul luptelor în aprilie.

Kievul speră ca această nouă rundă să permită beligeranţilor să ajungă la un acord asupra calendarului măsurilor de adoptat în cadrul planului de pace stabilit la Minsk în septembrie, care nu a fost respectat niciodată de atunci, potrivit lui Poroşenko.

Este vorba despre retragerea armamentului cu calibru mai mare de 100 de milimetri în 30 de zile de la intrarea în vigoare a noului armistiţiu, în vederea creării unei zone-tampon cu o lungime de 30 de kilometri pe linia frontului.

Precedentul armistiţiu, lansat pe 5 septembrie, a permis o scădere a intensităţii confruntărilor armate, fără ca acestea să înceteze complet. Ostilităţile s-au intensificat după scrutinele separatiste de la 2 noiembrie, "respectate" de Moscova şi denunţate de Kiev şi Occident.

Ucraina cere ca rezultatele acestui vot "ilegal" să fie anulate şi să fie organizate alegeri locale conform legii ucrainene în aceste teritorii aflate sub controlul rebelilor, a declarat sâmbătă Poroşenko.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici