Portugalia: Patru ministere au fost ocupate temporar de manifestanţii anti-austeritate

Aproximativ 200 de manifestanţi au ocupat marţi după-amiază timp de câteva ore patru ministere la Lisabona pentru a protesta faţă de noile reduceri ale cheltuielilor publice prevăzute în bugetul pentru 2014.

65 afișări
Imaginea articolului Portugalia: Patru ministere au fost ocupate temporar de manifestanţii anti-austeritate

Portugalia: Patru ministere au fost ocupate temporar de manifestanţii anti-austeritate (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Protestatarii s-au adunat în timpul după-amiezii în holurile ministerelor Economiei, Sănătăţii, Mediului şi Finanţelor, la iniţiativa CGTP, principalul sindicat portughez, apropiat al Partidului comunist.

În cursul serii, manifestanţii au părăsit fără incidente cele patru ministere în jurul cărora a fost sporită prezenţa poliţiei.

"Am venit în mod paşnic şi vom pleca la fel. Însă vom reveni de fiecare dată când va fi nevoie pentru ca acest mesaj să fie clar şi pentru ca muncitorii să fie respectaţi", a declarat Liberio Domingues, unul dintre liderii CGTP, ieşind in ministerul de Finanţe.

Puţin mai târziu, o sută de persoane s-au adunat în interiorul şi exteriorul clădirii pentru a cere demisia guvernului.

"A venit timpul ca guvernul să plece", "Nu vrem fascişti la putere", au scandat manifestanţii, în timp ce unii purtau pancarte pe care scria "jos guvernul!".

Protestatarii au cerut să se întâlnească cu miniştrii pentru a îşi exprima opoziţia faţă de măsurile de austeritate ale bugetului care a fost adoptat marţi de către Parlament.

O delegaţie a sindicaliştilor CGTP a fost primită pentru puţin timp de secretarul de Stat pentru Serviciul public, Helder Rosalino, care le-a explicat, conform acestora, că măsurile de austeritate sunt indispensabile.

"Această iniţiativă este un mod de a atrage atenţia opiniei publice" asupra "violenţei măsurilor guvernului", a explicat Armenio Carlos, secretar general al CGTP, pentru televiziunea publică RTP.

"Nu am încălcat nicio regulă şi desigur că nu vom recurge la violenţă", a subliniat el.

Mii de manifestanţi s-au adunat de asemenea în cursul dimineţii, la apelul CGTP, în faţa Parlamentului pentru a denunţa tăierea salariilor şi pensiilor funcţionarilor prevăzută în bugetul din 2014.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici