Video DECLARAŢIA ZILEI - Premierul Luxemburgului, Xavier Bettel: Frontierele în interiorul UE ar trebui închise 24 de ore pentru a se vedea efectele. VIDEO

Ţările UE ar trebui să reinstituie controalele la frontiere 24 de ore, pentru a le arăta cetăţenilor eurosceptici beneficiile libertăţii de circulaţie, propune premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, pledând pentru fermitate în negocierile cu Marea Britanie şi avertizând Londra că nu este "pe Facebook".

4564 afișări

Decizia Marii Britanii de părăsire a Uniunii Europene a fost un semnal de trezire pentru liderii UE şi pentru liderii statelor membre, care trebuie să analizeze ce funcţionează şi ce nu funcţionează în comunitatea europeană.

"Închiderea frontierelor pentru o zi le-ar arăta oamenilor ce înseamnă să aştepte două ore pentru a ajunge în Italia ori în Spania, ce înseamnă să fie verificări la orice vamă, ce înseamnă să fie blocate toate schimburile", a declarat Bettel, citat de site-ul agenţiei Bloomberg.

"Ar trebui închise graniţele doar o singură zi, pentru ca cetăţenii să vadă cum este să fie în afara Europei. Ceea ce propun este teribil, dar acest exerciţiu ar fi bun pentru ca lumea să înţeleagă ce înseamnă UE", a subliniat premierul Luxemburgului.

Xavier Bettel consideră că Uniunea Europeană trebuie să aibă o atitudine fermă în negocierile cu Marea Britanie pe tema Brexit, excluzând posibilitatea oricăror discuţii înaintea declanşării procedurii de părăsire a Blocului comunitar.

"Liderii UE trebuie să rămână fermi pe poziţie. Marea Britanie vrea propria porţie de prăjitură. Britanicii, chiar în cadrul Uniunii Europene, erau exceptaţi de la numeroase mecanisme comunitare; acum, vor să iasă din UE, dar să aibă multe facilităţi pentru accesul pe piaţa unică. Nu suntem pe Facebook, unde activăm statusul «este complicat»", a subliniat Bettel.

Marea Britanie, care nu face parte din Schengen, nici din zona euro, beneficiind de un statut special în materie de aplicare a deciziilor judiciare europene şi de contribuţii particularizate la bugetul comunitar, a optat pentru ieşirea din Uniunea Europeană. Londra, care până acum a tergiversat declanşarea procedurii oficiale de ieşire din UE, speră că, în pofida Brexit, va menţine accesul la piaţa comunitară, dar liderii europeni au semnalat că acest lucru va fi posibil doar dacă Marea Britanie acceptă libertatea de circulaţie şi contribuţii la bugetul UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici