Rusia: Prezenţa militarilor turci pe teritoriul Irakului este inacceptabilă/Reacţia Turciei: Nu va mai trimite trupe în Irak, dar nu retrage militarii turci din ţară

Prezenţa unor militari turci pe teritoriul Irakului fără acordul Guvernului de la Bagdad este "inacceptabilă", avertizează Ministerul rus de Externe, conform agenţiei Itar-Tass.

1543 afișări
Imaginea articolului Rusia: Prezenţa militarilor turci pe teritoriul Irakului este inacceptabilă/Reacţia Turciei: Nu va mai trimite trupe în Irak, dar nu retrage militarii turci din ţară

Prezenţa militarilor turci pe teritoriul Irakului este "inacceptabilă", avertizează Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Prezenţa ilegală a unor militari turci în Irak, în apropierea oraşului Mosul, reprezintă o sursă majoră de tensiuni", a transmis Ministerul rus de Externe.

"Turcia a trimis trupe fără a cere permisiunea Guvernului de la Bagdad. Considerăm această prezenţă militară drept inacceptabilă", a subliniat Moscova.

Relaţiile dintre Rusia şi Turcia sunt tensionate după ce armata turcă a doborât, pe 24 noiembrie, un bombardier rus, la frontiera turco-siriană.

Turcia nu va mai trimite trupe în Irak, dar nu va retrage militarii turci din ţară

Turcia a oprit deportarea de trupe în nordul Irakului, dar nu va retrage militarii aflaţi deja pe teritoriul irakian, a anunţat ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, după ce oficialii irakieni au acordat un ultimatul Turciei în acest sens, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

Turcia a trimis vinerea trecută 130 de militari, tancuri şi sisteme de artilerie în nordul Irakului, în cadrul misiunii de antrenare a miliţiilor tribale care luptă împotriva reţelei teroriste Stat Islamic (SI), în apropiere de oraşul Mosul, aflat sub controlul membrilor SI.

Bagdadul a cerut sâmbătă retragerea imediată a unui batalion de trupe turce din nordul Irakului, denunţând o "incursiune" şi o încălcare a suveranităţii sale, acordând Turciei un ultimatum de 48 de ore.

Într-o convorbire telefonică purtată, luni, cu omologul său irakian, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a reiterat respectul Ankarei pentru suveranitatea teritorială a Irakului, a precizat Tanju Bilgic, purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe, dar militarii turci din Irak nu vor fi retraşi din ţară.

Premierul turc, Ahmet Davutoglu, şi-a exprimat dorinţa de a vizita Bagdadul cât mai posibil pentru a detensiona situaţia privitoare la deportarea de militari turci din nordul Irakului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici