Primul summit european după decizia Marii Britanii de a părăsi UE. David Cameron se va întâlni la Bruxelles cu liderii UE pentru a discuta implicaţiile Brexit-ului

Primul summit european după decizia Marii Britanii de a părăsi UE va începe în dupa-amiaza zilei de marţi la Bruxelles unde liderii europeni vor discuta despre consecintele votului pentru Brexit. La Consiliul European vor participa toţi liderii statelor uniunii, inclusiv premierul demisionar al Marii Britanii David Cameron care nu vrea să grăbească o ieşire din UE înainte de a încerca să obţină cea mai bună relaţie la nivel economic cu UE.

6537 afișări
Imaginea articolului Primul summit european după decizia Marii Britanii de a părăsi UE. David Cameron se va întâlni la Bruxelles cu liderii UE pentru a discuta implicaţiile Brexit-ului

Primul summit european după decizia Marii Britanii de a părăsi UE începe astăzi la Bruxelles. Reuniunea Consiliului European (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Summit-ul la care va participa şi David Cameron este programat să înceapă în dupa-amiaza zilei de marţi, la câteva ore după terminarea şedinţei extraordinare a Parlamentului European.

Aceasta urmează să fie prima întâlnire a lui Cameron cu liderii europeni după referendumul din Marea Britanie.

Înainte de summit, liderii Germaniei, Franţei şi Italiei s-au pus de acord că negocierile privind relaţia Marii Britanii cu UE nu vor avea loc înainte ca Londra să-şi anunţe intenţia de a părăsi Blocul Comunitar, prin invocarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona.

Potrivit unei surse guvernamentale britanice, citată de postul de televiziune France24, este de aşteptat ca la summit, David Cameron să reitereze că iniţierea procesului de ieşire a Marii Britanii din UE este treaba succesorului său.

"Cred că (premierul britanic) va explica cât se poate de clar că pe parcursul discuţiilor, Regatul Unit rămâne un membru cu dreptui depline al UE, aşadar este de datoria Marii Britanii să-şi respecte obligaţiile, însă va continua să beneficieze de toate drepturile ca membru," a mai spus sursa citată.

"Cred că va dori să sublineze importanţa relaţiilor economice care sunt atât în interesul nostru cât şi al statelor europene," a adăugat sursa citată.

În a doua zi a summit-ului, în cadrul unei şedinţe la care Cameron nu va participa, liderii celor 27 de state-membre vor discuta despre procesul de ieşire a Marii Britanii din UE.

UPDATE 11.40 Preşedintele Comsiei Europene, Jean-Claude Junker, a anunţat că a interzis comisarilor europeni orice fel de negociere cu reprezentanţii Marii Britanii fără notificare prealabilă. 

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, a declarat că nicio negociere cu Marea Britanie nu poate începe înainte ca ţara să anunţe părăsirea Uniunii Europene, potrivit Associated Press. "Mi-aş dori ca şi Marea Britanie să respecte rezultatele acestui vot", a spus Juncker, adăugând că Marea Britanie trebuie să-şi clarifice cât mai repede poziţia, pentru a părăsi Uniunea Europeană. 

 

Franţa, Germania şi Italia cer Marii Britanii să declanşeze procedura de ieşire din UE. 

Liderii din Franţa, Germania şi Italia au recomandat din nou Marii Britanii, luni seară, să anunţe clar ieşirea din Uniunea Europeană, subliniind că nu este timp de pierdut, informează France Info.

"Este esenţial să nu se piardă timp în abordarea problemei ieşirii Marii Britanii din UE", a declarat preşedintele Franţei, François Hollande, într-o conferinţă de presă comună cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi premierul Italiei, Matteo Renzi.

"Suntem de acord să nu existe discuţii formale sau informale cu Marea Britanie până când nu va fi depusă o solicitare adresată Consiliului European în sensul ieşirii din UE", a afirmat, la rândul său, Angela Merkel.

Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schauble: UE nu poate ignora ce s-a întâmplat în Marea Britanie. Mulţi cetăţeni nu cunosc ce înseamnă UE

Uniunea Europeană nu poate trece peste referendumul din Marea Britanie "ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic", atrage atenţia ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schauble, subliniind că nemulţumirea cetăţenilor europeni este cauzată de faptul că nu înţeleg total ce se întâmplă la nivelul UE.

Am spus înaintea referendumului că, indiferent de rezultat, pur şi simplu nu putem continua ca înainte în Europa", a declarat Wolfgang Schauble, citat de site-ul agenţiei Reuters.

"Trebuie să ne concentrăm eforturile pentru ca Europa să se acomodeze cu ideea că din ce în ce mai mulţi oameni - nu doar din Germania, din Marea Britanie, Grecia, Danemarca sau Franţa - nu înţeleg complet ce activităţi avem", a subliniat Schauble.

Ministrul german al Finanţelor a atras atenţia că celelalte 27 de state membre UE nu trebuie să reacţioneze la referendumul britanic continuând să promoveze riscurile.

Ministrul britanic al Finanţelor, George Osborne: Marea Britanie trebuie să invoce activarea Articolului 50 doar când va fi pregătită

Ministrul britanic al Finanţelor a anunţat că M.Britanie nu trebuie să invoce activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona pentru a părăsi Uniunea Europeană decât la momentul oportun, dând asigurări că economia ţării este pregătită să înfrunte turbulenţele provocate de noua decizie.

"Marea Britanie este singura poate activa Articolul 50. Din punctul meu de vedere, nu ar trebui să facem acest lucru decât atunci când vom avea o viziune clară privind noile aranjamente pe care le dorim cu vecinii noştri europeni", a explicat George Osborne, potrivit Le Figaro.

El a adăugat că economia britanică este "pregătită să înfrunte ceea ce rezervă viitorul", în contextul în care există îngrijorări la nivelul pieţelelor financiare cu privire la consecinţele ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici