Protestatari moldoveni au cerut, la Consiliul Europei, retragerea trupelor ruse din Transnistria

Mai mulţi cetăţeni moldoveni au protestat luni la sediul Consiliului Europei de la Strasbourg, pentru a cere retragerea imediată şi necondiţionată a armatei şi armamentului rusesc de pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi expulzarea ambasadorului rus Valeri Kuzmin.

197 afișări
Imaginea articolului Protestatari moldoveni au cerut, la Consiliul Europei, retragerea trupelor ruse din Transnistria

Protestatari moldoveni au cerut, la Consiliul Europei, retragerea trupelor ruse din Transnistria (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Manifestaţia a fost organizată de Gheorghe Bobeică, de la Grupul de Iniţiativă Neo-Dacii din Strasbourg, şi de Vasile Călmăţui, din cadrul Grupului de Iniţiativă a Basarabenilor de la Paris, relatează PRO TV Chişinău. Protestatarii au anunţat că acţiunile lor vor continua până le vor fi respectate cerinţele.

"Manifestanţii au protestat contra ocupaţiei părţii de est a Republicii Moldova de către armata rusă. Manifestarea a început cu un minut de reculegere în memoria lui Vadim Pisari, tânărul de 18 ani care a fost ucis la 1 ianuarie de un ofiţer rus. Oratorii au evocat faptul că omorul acestui tânăr ne aminteşte dureros că în anul 2012 se împlinesc 200 de ani de la ocuparea Basarabiei de către Rusia", se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Potrivit aceleiaşi surse, la acţiune s-au alăturat deputaţii moldoveni, cu excepţia celor comunişti, dar şi senatorul român Viorel Badea. "Manifestanţii au distribuit peste 500 de fluturaşi şi cerinţele lor au fost înţelese cu bunăvoinţă de aproape toţi deputaţii APCE şi angajaţii Consiliului Europei. De remarcat faptul că unii deputaţi ruşi, chiar şi la Strasbourg, încercau să înveţe protestatarii care este originea şi istoria lor «adevărată». Răspunsul a fost prompt şi puternic - «Russian army go home!»", au anunţat participanţii la acţiune.

Totodată, manifestanţii au declarat că "CEDO a recunoscut că Estul Republicii Moldova este un teritoriu sub ocupaţie militară rusă", cerând şi autorităţilor Republicii Moldova să recunoască acest lucru. Ei au mai precizat că "ambasadorul rus Kuzmin a făcut declaraţii obraznice şi mincinoase şi trebuie expulzat din Moldova."

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici