Protestele din Cairo continuă. Manifestanţii încearcă să împiedice tancurile armatei să părăsească piaţa Tahrir - VIDEO

Zeci de mii de manifestanţi încercau, sâmbătă, să împiedice tancurile armatei mobilizate în piaţa Tahrir din Cairo să părăsească acest loc simbolic al mişcării de contestare a regimului lui Hosni Mubarak, de teama producerii unor noi violenţe.

53 afișări
Imaginea articolului Protestele din Cairo continuă. Manifestanţii încearcă să împiedice tancurile armatei să părăsească piaţa Tahrir - VIDEO

Protestele din Cairo continuă. Manifestanţii încearcă să împiedice tancurile armatei să părăsească piaţa Tahrir (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Manifestanţii s-au aşezat în cursul dimineţii pe jos în jurul tancurilor poziţionate la intrările în piaţă, imediat ce motoarele acestora au fost puse în funcţiune.

La câţiva metri depărtare, circa 200 de alţi manifestanţi cereau armatei să rămână la faţa locului. Mai mulţi ofiţeri se aflau în apropiere.

În acest timp, armata şi manifestanţii făceau curăţenie în piaţă, manifestanţii încercând să convingă militarii să nu ridice vehiculele carbonizate ale armatei, care le-au servit drept baricade de protecţie împotriva unor eventuale atacuri din partea susţinătorilor lui Mubarak.

Ciocniri violente au avut loc miercuri şi joi în această piaţă, între susţinătorii şi opozanţii lui Mubarak, care s-au soldat cu opt morţi şi peste 900 de răniţi, potrivit unor surse oficiale.

Mii de manifestanţi împotriva lui Mubarak şi-au petrecut încă o noapte în Tahrir, unii dintre ei în zeci de corturi instalate în piaţă, iar alţii sub cerul liber.

Vineri, sute de mii de persoane au manifestat în toată ţara şi în piaţa Tahrir pentru a cere plecarea preşedintelui Mubarak, în timp ce liderii Guvernului şi-au multiplicat intervenţiile pentru a încerca să calmeze revolta.

Mai multe focuri de armă au fost auzite în cursul nopţii în piaţă, generând panică timp de câteva minute, potrivit unui corespondent al AFP. Dar acestea au fost focuri de avertizare ale armatei, care nu s-au soldat cu răniţi.

Pe o banderolă gigantică, manifestanţii şi-au afişat revendicările: plecarea preşedintelui Mubarak, dizolvarea Parlamentului şi înfiinţarea unui Guvern de tranziţie.

Unii cântau, alţii scandau: "Pleacă, pleacă", la adresa lui Mubarak.

Manifestanţii nu vor fi înlăturaţi cu forţa, a dat asigurări premierul Ahmed Shafic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici