Pungile din plastic ar putea fi interzise în curând în California

Senatul şi Adunarea deputaţilor din statul american California au adoptat o propunere de lege care vizează interzicerea folosirii pungilor din plastic în magazine începând de la 1 iulie 2015.

392 afișări
Imaginea articolului Pungile din plastic ar putea fi interzise în curând în California

Pungile din plastic ar putea fi interzise în curând în California (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dacă guvernatorul democrat al acestui stat american, Jerry Brown, va promulga legea, votată la sfârşitul săptămânii trecute de ambele camere, California va deveni primul stat american care va interzice pungile din plastic în magazine.

Pungile din plastic vor dispărea din magazinele alimentare şi din farmacii începând de la 1 iulie 2015, apoi din minimarketuri şi din pescării, începând din 1 iulie 2016. Aceste magazine vor putea să propună pungi reutilizabile sau reciclabile la preţul de 10 cenţi.

Câteva zeci de oraşe din California, inclusiv Los Angeles şi San Francisco, au adoptat deja legislaţii similare.

"Este un mare pas înainte. Pungile din plastic nu ne vor mai polua nici plajele, nici munţii, nici deşerturile, râurile, izvoarele şi lacurile", a declarat unul dintre promotorii legii, senatorul democrat Alex Padilla, într-un comunicat.

După părerea sa, legea va proteja mediul înconjurător, dar şi "locurile de muncă din California, întrucât statul va trece la pungi reutilizabile". Textul prevede într-adevăr acordarea unor împrumuturi în valoare de 2 milioane de dolari companiilor care vor fabrica pungi reutilizabile.

În schimb, opozanţii legii consideră că această interdicţie va genera dispariţia unor locuri de muncă. Producătorul de pungi din plastic Crown Poly a deplâns la rândul său apariţia unor costuri suplimentare pentru consumatori.

Folosirea pungilor din plastic "costă milioane de dolari" prin operaţiunile de curăţenie şi reciclare, este "un flagel vizual pentru mediul înconjurător şi o pericol pentru faună şi floră", au declarat la rândul lor reprezentanţii asociaţiei ecologiste Californians Against Waste.

În oceane, mai ales, deşeurile plastice de diverse mărimi au un impact considerabil asupra mediului: animalele marine - delfini, foci etc. - se încurcă în ele, se sufocă şi se îneacă. Altele le ingerează, precum broaştele ţestoase, care confundă pungile din plastic cu meduzele.

Descompuse în mici particule, aceste materiale sunt de asemenea bănuite că ar avea efecte negative asupra fertilităţii şi ar provoca diverse tipuri de cancer la om.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici