Puterile occidentale condamnă Siria pentru înfometarea populaţiei aflate sub controlul opoziţiei

Puterile occidentale şi Turcia au acuzat luni Siria că a impus "foametea" şi războiul de asediu în zonele controlate de opoziţie, în timp ce oficialii sirieni au declarat că forţele străine ocupă în mod ilegal teritorii ale ţării care suferă din cauza sancţiunilor conduse de SUA.

1204 afișări
Imaginea articolului Puterile occidentale condamnă Siria pentru înfometarea populaţiei aflate sub controlul opoziţiei

Marea Britanie şi Statele Unite s-au numărat printre ţările din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului care au cerut Siriei să pună capăt detenţiilor ilegale şi dispariţiilor forţate şi să permită ca ajutorul umanitar să ajungă la toţi civilii după aproape 11 ani de război.

"Nu este o surpriză faptul că majoritatea recomandărilor sunt ostile ţării mele. Acestea provin din ţări care sponsorizează terorismul în ţara mea", a declarat Bashar Ja'afari, ministrul adjunct de externe sirian, potrivit Reuters

"Franţa, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Israelul sunt toate ţări care sunt implicate în ocuparea unor părţi din ţara mea şi care încalcă astfel dreptul internaţional", a spus el.

"Americanii sunt experţi în distrugerea infrastructurii din regiunea Eufratului, distrug infrastructura de petrol şi gaze", a adăugat ministrul de externe al Siriei. 

Bathsheba Crocker, ambasadorul american la ONU, a îndemnat Siria să acorde acces neîngrădit pentru ajutorul umanitar, inclusiv în zonele asediate, şi să elibereze persoanele "care au fost încarcerate fără un proces".

Ambasadorul Marii Britanii, Simon Manley, a declarat: "Tratamentul aplicat de regimul sirian poporului său este pur şi simplu îngrozitor. Condamnăm cu fermitate atacurile sale asupra civililor şi a infrastructurii. Folosirea foametei şi a războiului de asediu în zonele controlate de opoziţie este deplorabilă"

Jerome Bonnafant, trimisul Franţei, a îndemnat Siria să pună capăt "execuţiilor ilegale, torturii şi practicilor inumane în locurile de detenţie".

Diplomatul turc Muzaffer Uyav Gultekin a declarat că administraţia lui Assad a rămas principalul autor al abuzurilor grave privind drepturile omului. Ea a spus că acestea includ "înfometarea, întreruperea serviciilor de bază, obstrucţionarea asistenţei umanitare". 

Războiul civil din Siria a început luna martie a anului 2011 sub forma unor proteste paşnice faţă de condiţiile de muncă şi de trai, dar şi faţă de încălcarea drepturilor omului de către regimul lui Bashar al-Assad, însă a escaladat într-un război civil de amploare. Au fost comise crime de război precum atacuri chimice din regiunea Ghouta, încălcarea drepturilor omului, arestarea ilegală a protestatarilor, tortură şi multe altele.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici