Putin "rămâne invitat" la ceremoniile din Franţa privind debarcarea aliaţilor în Normandia

Preşedintele rus Vladimir Putin "rămâne invitat" la ceremoniile din Franţa de la 6 iunie prilejuite de împlinirea a 70 de ani de la debarcarea forţelor aliate în Normandia, în pofida crizei ucrainene, a anunţat ministrul francez de Externe, Laurent Fabius.

317 afișări
Imaginea articolului Putin "rămâne invitat" la ceremoniile din Franţa privind debarcarea aliaţilor în Normandia

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele Putin este invitat în numele istoriei. (...) Pentru moment, el rămâne invitat", a afirmat ministrul Fabius într-o declaraţie pentru postul Europe 1.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei francez a confirmat anularea deplasării pe care urma să o efectueze marţi la Moscova împreună cu ministrul Apărării, Jean-Yves Le Drian, pentru a se întâlni cu omologii lor din Rusia, Serghei Lavrov şi, respectiv Serghei Şoigu.

"Am considerat că vizita ar fi nepotrivită, mai ales că preşedintele Putin urmează să pronunţe un discurs în Duma, unde, cel mai probabil, va anunţa anexarea Crimeei", a precizat şeful diplomaţiei de la Paris. "Am apreciat, împreună cu preşedintele Republicii (Francois Hollande) că această vizită ar fi interpretată greşit, deoarece ar lăsa să se înţeleagă că noi susţinem ceea ce face Moscova, ceea nu este cazul", a mai afirmat ministrul Fabius.

Preşedintele rus a semnat luni seară decretul prin care Rusia recunoaşte independenţa peninsulei Crimeea, sfidând ţările occidentale, care nu au recunoscut rezultatul referendumului de duminică, la care locuitorii din regiune s-au pronunţat masiv în favoarea alipirii teritoriului la Rusia.

Într-un document publicat marţi pe site-ul Kremlinului, preşedintele Putin şi-a anunţat formal intenţia de a ratifica acordul care prevede integrarea Crimeei în Rusia.

Întrebat despre eventuala anulare a contractului privind vânzarea navelor militare franceze Mistral Rusiei, ministrul Fabius a precizat că se are în vederea suspendarea contractelor. El a adăugat că, "deocamdată, nu este cazul, deoarece ar viza cea de-a treia etapă a sancţiunilor împotriva Rusiei", iar statele din UE nu au luat încă o decize pe această temă.

"Nu doar Franţa va decide astfel de sancţiuni", a insistat ministrul. "Acest lucru se va decide în cadrul unei suspendări generale", ceea ce ar implica şi alte ţări europene, a subliniat el.

"Pe de o parte, nu putem continua livrarea de armament, ţinând cont de comportamentul (Rusiei), iar pe de altă parte există realitatea privind locurile de muncă şi economia", a mai afirmat Laurent Fabius.

În 2011, Franţa a semnat cu Moscova un contract privind vânzarea a două nave Mistral, pentru o sumă de peste un miliard de dolari.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au decis luni sancţiuni împotriva unor oficiali ruşi şi ucraineni proruşi, în replică la referendumul din Crimeea, prin care teritoriul urmează să fie alipit la Rusia.

Occidentalii au exclus opţiunea militară în această criză, dar au evocat posibilitatea impunerii de sancţiuni economice şi comerciale Rusiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici