Putin: Rusia nu a staţionat "pentru moment" rachete de tip nuclear în Kaliningrad

Rusia nu a staţionat "pentru moment" rachete de tip nuclear în enclava Kaliningrad, a declarat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, reacţionând faţă de informaţii publicate în presa germană, care au provocat îngrijorări în Europa.

456 afișări
Imaginea articolului Putin: Rusia nu a staţionat "pentru moment" rachete de tip nuclear în Kaliningrad

Putin: Rusia nu a staţionat "pentru moment" rachete de tip nuclear în Kaliningrad (Imagine; Mediafax Foto/AFP)

"Nu am adoptat, pentru moment, o asemenea decizie, să fie siguri", a răspunsul şeful statului rus când a fost întrebat, în conferinţa de presă anuală, despre staţionarea unor rachete cu rază scurtă de acţiune ce pot fi echipate cu ogive nucleare.

"Există arme tactice nucleare în Europa. Europenii nu le controlează", a replicat Putin.

El a adăugat că Rusia este necesar să reacţioneze faţă de instalarea în Europa a unor elemente aparţinând scutului american antirachetă.

"Am spus în mai multe rânduri că scutul antirachetă constituie o ameninţare pentru noi, pentru potenţialul nostru (de disuasiune) nucleară. Şi că este necesar să reacţionăm faţă de acest lucru într-un fel sau altul", a subliniat el.

Şeful statului rus a amintit faptul că Kremlinul a anunţat în trecut că staţionarea unor rachete de tip Iskander pe teritoriul enclavei Kaliningrad este doar "una dintre opţiuni" ca reacţie faţă de scutul antirachetă.

Ziarul german Bild a scris sâmbătă că Rusia a instalat în decursul ultimului an o serie de baterii de rachete de tip Iskander-M, cunoscute şi sub numele de SS-26, la Kaliningrad şi de-a lungul frontierei ruse cu statele baltice.

Având o rază de acţiune de până la 500 de kilometri, acest tip de rachete ar putea atinge Berlinul.

Aceste informaţii au suscitat îngrijorări în special în Polonia şi în ţările baltice, membre NATO.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici