Rachete olandeze de tip Patriot pleacă spre Turcia

Baterii olandeze de rachete Patriot de tip sol-aer au pornit luni spre Turcia, unde urmează să fie instalate la frontiera cu Siria, cu scopul de a apăra oraşul turc Adana de eventuale tiruri siriene, a constat un jurnalist AFP.

318 afișări
Imaginea articolului Rachete olandeze de tip Patriot pleacă spre Turcia

Rachete olandeze de tip Patriot pleacă spre Turcia (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

În total, aproximativ 160 de camioane şi vehicle de teren, care transportă rachete de tip Patriot, dar şi radare, material electronic necesar pentru operarea bateriilor şi o mare parte din echipamentul celor aproximativ 300 de militari olandezi care vor fi staţionaţi în Turcia au părăsit baza militară olandeză Bestkazerne, la Vredepeel (sud-est), luni dimineaţa.

Convoiul urmează să ajungă la portul Eemshaven, în nord-estul Olandei, de unde vor porni spre Turcia cu vaporul, unde urmează să ajungă la 22 ianuarie.

Locotenent-colonelul Marcel Buis, care comandă misiunea olandeză în Turcia, a precizat într-o conferinţă de presă că 30 de militari olandezi vor pleca marţi cu avionul pentru a pregăti terenul, iar ceilalţi 270 de militari vor pleca la 21 ianuarie.

În afară de Olanda, Germania şi Statele Unite sunt de asemenea implicate în această misiune, cu două baterii de rachete de tip Patriot şi până la 400 de militari fiecare. Mobilizate în sudul Turciei, la solicitarea Ankarei, rachetele de tip Patriot urmează să apere această ţară, membră NATO, de eventuale ameninţări siriene.

"Este o misiune pur defensivă", a subliniat generalul Tom Middendorp, comandantul forţelor armate olandeze, într-o conferinţă de presă.

"Nu ştim dacă rachete vor trece frontiera, dar ceea ce ştim este că Siria are arme ofensive letale la dispoziţie şi că le-a desfăşurat deja la scară mare", a adăugat generalul. "Vrem să evităm ceea ce ar putea să provoace pierderi mari în rândul unor civili nevinovaţi", a continuat Middendorp.

Rachete americane au început să fie instalate sâmbătă, în timp ce cele două baterii germane urmează să ajungă în Turcia la 21 ianuarie. Olandezii au ca misiune să apere oraşul Adana, cu aproximativ 1,5 milioane de locuitori, şi împrejurimile acestuia.

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a condamnat, la 17 decembrie, declaraţii ale unor oficiali iranieni, care au acuzat Occidentul că pregăteşte un război mondial prin instalarea de rachete de tip Patriot la frontiera cu Siria.

"Misiunea se concentrează exclusiv asupra ameninţărilor venind dinspre teritoriul sirian", a subliniat generalul Middendorp. "Misiunea nu ia în calcul eventuale ameninţări venind dinspre alte ţări", a insistat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici