LIVE TEXT  Război în Ucraina, ziua 608. Zelenski le-a vorbit greilor Europei / Şase drone ruseşti Shahed au fost anihilate în timpul nopţii / Începe evacuarea copiilor din Herson / Lei din Ucraina duşi în Marea Britanie via Polonia

  • Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că a avut o convorbire cu Mohammed bin Salman.
  • Moldova şi România desfăşoară exerciţii militare comune
  • Cablu submarin între Suedia şi Estonia, posibil avariat de Rusia
  • 400,000 de soldaţi ruşi se află în Ucraina
1388 afișări
Imaginea articolului Război în Ucraina, ziua 608. Zelenski le-a vorbit greilor Europei / Şase drone ruseşti Shahed au fost anihilate în timpul nopţii / Începe evacuarea copiilor din Herson / Lei din Ucraina duşi în Marea Britanie via Polonia

General Staff of the Armed Forces of Ukraine, Facebook

UPDATE - Zelenski, către Comisia UE: Vom fi în curând în Europa

Preşedintele ucrainean Zelenski a participat de la distanţă la reuniunea Colegiului Comisarilor UE. „Vă mulţumim, domnule preşedinte, pentru că aţi vorbit la şedinţa Colegiului nostru. Vom fi alături de Ucraina. Tocmai am eliberat 1,5 miliarde de euro în ajutor, aducând sprijinul nostru până acum la aproape 83 de miliarde de euro. Lucrăm în continuare la aderare şi reconstrucţie”, a scris preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe X.

„Europa noastră se află într-un moment special”, a scris Zelenski, la rândul său. „De decenii a fost împărţită în două teritorii: unul în care valorile noastre comune sunt protejate de instituţiile europene şi altul unde nu sunt. Acum, în sfârşit, suntem la câţiva paşi geopolitici de a elimina această diviziune”.

Zelenski a vorbit despre adaptarea politică a ţării la cerinţele pentru începerea negocierilor de aderare. „Ucraina a implementat cele 7 recomandări ale Comisiei cât mai repede posibil pentru a deschide discuţiile de aderare în acest an. Am făcut multe. Mai mult decât se putea aştepta de la o ţară în război. Dar Ucraina nu caută scurtături politice”.

Preşedintele ucrainean a spus acest lucru vorbind, în mod excepţional, prin video, colegiului comisarilor. Intervenţia s-a concentrat în mare parte pe dosarul de extindere. „Prioritatea principală a Ucrainei este să fie pregătită pentru negocierile de aderare a Ucrainei la UE din acest an. Şi sper că acelaşi lucru se poate spune şi despre Uniunea Europeană”.

UPDATE - Leii de la o grădina zoologică din Doneţk vor fi salvaţi în Marea Britanie

Aysa, leoaica salvată de la o grădină zoologică din estul Ucrainei, şi-ar putea găsi o nouă casă în Marea Britanie împreună cu puii săi, informează BBC. Aysa, care era însărcinată când a fost abandonată la o grădină zoologică din regiunea Doneţk, a născut pui (Teddi, Emi şi Moş Crăciun), într-o altă unitate din Ucraina. La mijlocul lunii iunie, Aysa şi cei trei pui ai săi împreună cu un alt leu au trecut graniţa dintre Ucraina şi Polonia, după ce au călătorit timp de aproape 20 de ore. Evacuarea felinelor a fost posibilă datorită colaborării dintre Fondul Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor, Salvarea animalelor sălbatice, UAnimals şi Grădina Zoologică din Poznań. Acum, Yorkshire Wildlife Park, cu sediul în Regatul Unit, vrea să mute leii în Marea Britanie, urmărind ca această mutare să aibă loc înainte de Crăciun. Leii se află în prezent la Grădina Zoologică Poznan, Polonia.

UPDATE - Kiev: începe evacuarea copiilor din Herson

Toţi copiii vor fi evacuaţi din 23 de aşezări din zona Herson. Numărul lor est ede 802. Autorităţile ucrainene (Ministerul Reintegrării, adică reintegrarea teritoriilor ocupate de Rusia) au stabilit această măsură pentru siguranţa celor mici.

UPDATE - Putin aruncă femei în luptă

UPDATE - Statul major a respins atacul a şase drone ruseşti Shahed în timpul nopţii

Forţele armate ucrainene au distrus toate dronele inamice kamikaze pe care Rusia le-a lansat în timpul nopţii pentru a ataca teritoriul Ucrainei. Acest lucru a fost raportat de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei pe profilul său de Facebook. „În această seară, ocupanţii ruşi au lansat un alt atac aerian împotriva Ucrainei, folosind şase drone de tip Shahed-136/131. Toate dronele au fost distruse de apărarea antiaeriană”, a declarat Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene într-un comunicat.

Anterior, forţele de apărare aeriană ucrainene au intrat în operaţiune în regiunea Cerkasy, iar unele mass-media locale au raportat explozii în apropiere de Vinnytsia. Chiar şi în regiunile de est şi de sud, o alertă aeriană a fost anunţată de mai multe ori în timpul nopţii din cauza ameninţării cu atacuri cu rachete.

UPDATE- Explozii în Sevastopol

Mai multe explozii au fost raportate la Sevastopol, în Crimeea ocupată, în jurul orei 3:35. Mai târziu, Mihail Razvozhaev, şeful guvernului de ocupaţie rusă din Sevastopol, a susţinut că „flota Mării Negre respinge un posibil atac sau sabotaj al forţelor submarine inamice”.

UPDATE - Cablu submarin între Suedia şi Estonia, posibil avariat de Rusia

O investigaţie suedeză a concluzionat că prejudiciul a avut loc „în zona economică a Estoniei” şi nu a afectat funcţionalitatea cablului.

UPDATE - România şi Moldova se pregătesc pentru război

Moldova şi România desfăşoară exerciţii militare comune. Exerciţiile fac parte din programul de Instruire Combină de Schimb Comun (JCET) 2023 al Republicii Moldova şi vor avea loc la Baza Militară de Instruire a Armatei Naţionale a ţării.

UPDATE - Kyiv Independent: 400,000 de soldaţi ruşi se află în Ucraina

 

Ştirea iniţială

Preşedintele Ucrainei, Volodimyr Zelenski, a declarat că a avut o convorbire cu Mohammed bin Salman, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, cu privire la modalităţile de aprofundare a legăturilor Ucrainei cu Arabia Saudită şi cu ţările din Golf, scrie The Guardian.

Volodimir Zelenski: „I-am mulţumit Alteţei Sale Regale pentru eforturile sale personale de a face din reuniunea Formulei Păcii de la Jeddah un succes. Am invitat un reprezentant saudit să ia parte la următoarea rundă de discuţii din Malta şi am remarcat importanţa rolului Regatului în pregătirea Summitului mondial pentru pace.”

El a adăugat că: „Am discutat despre situaţia din Orientul Mijlociu. Am subliniat necesitatea de a preveni o nouă escaladare a conflictului şi a victimelor civile.” 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici