Războiul din Ucraina, ziua 135. Zelenski: Insula Şerpilor, avertisment pentru Rusia: Ucraina „nu va fi ruptă" / Kievul primeşte armament performant. Putin ameninţă Occidentul / Înarmarea Kievului pentru a continua războiul periclitează negocierile de pace / Condamnare la 7 ani de închisoare / Canada îl sancţionează pe Kirill

  • Preşedintele rus Vladimir Putin ameninţă Occidentul: Rusia nu va fi înfrântă pe câmpul de luptă
  • Încercările coaliţiei occidentale conduse de SUA de a sprijini Ucraina nu fac decât să zădărnicească negocierile de pace
  • Putin îşi doreşte un acord, dar nu în condiţiile în care ostilităţile continuă
  • Armata ucraineană luptă eroic, dar înregistrează pierderi masive din cauza bombardamentelor ruseşti
  • Civilii ucraineni sunt victime colaterale ale războiului, prinşi în impasul diplomatic dintre Moscova şi Kiev
26530 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 135. Zelenski: Insula Şerpilor, avertisment pentru Rusia: Ucraina „nu va fi ruptă" / Kievul primeşte armament performant. Putin ameninţă Occidentul / Înarmarea Kievului pentru a continua războiul periclitează negocierile de pace /  Condamnare la 7 ani de închisoare / Canada îl sancţionează pe Kirill

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:00 Din Statele Unite, alte 400 de milioane în ajutor militar pentru Ucraina

„Washingtonul va trimite în continuare echipament militar şi muniţie, precum şi rachete şi alte sisteme avansate de război, pentru un total de încă 400 de milioane de dolari (393 de milioane de euro), către armata ucraineană”, a declarat de un înalt oficial american. „O contribuţie fundamentală la rezistenţa ucraineană din Donbass împotriva armatei ruse”. După cum a afirmat anterior preşedintele american Joe Biden, „ajutorul va continua atâta timp cât este nevoie”.

UPDATE 22:00 Kiev: 5 civili ucişi într-un raid rusesc la Doneţk

5 civili au fost ucişi în urma atacurilor ruseşti în oraşele ucrainene Bakhmut şi Siversk din estul Doneţk, a fost declarat de biroul procurorului general al Ucrainei, relatează Guardian. 3 persoane, inclusiv un băiat de 12 ani, au fost rănite sub focul rusesc, a anunţat biroul.

UPDATE 21:30 Canada, noi sancţiuni împotriva Rusiei şi a Patriarhului Kirill

Canada a anunţat noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru invazia Ucrainei, vizând liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, şi alţii acuzaţi de răspândirea dezinformarii. Ministrul canadian de Externe, Melanie Joly, a dezvăluit sancţiunile în timp ce participa la o întâlnire a omologilor G20. Noul pachet vizează 29 de persoane acuzate că sunt „agenţi de propagandă şi dezinformare sponsorizaţi de stat”. Cel mai recent anunţ duce la peste 1.150 numărul total de persoane din Rusia, Ucraina şi Belarus pe care Canada le-a sancţionat de la începutul războiului.

UPDATE 21:00 Kiev, raid rusesc asupra lui Bakhmut din Doneţk, 5 civili ucişi

5 civili au fost ucişi în urma atacurilor ruseşti în oraşele ucrainene Bakhmut şi Siversk din regiunea de est Doneţk. Acest lucru a fost declarat de către Procuratura Generală a Ucrainei, potrivit The Guardian. 3 persoane, inclusiv un băiat de 12 ani, au fost rănite în urma „focului puternic” rusesc lansat asupra Bakhmut şi Siversk, a anunţat biroul.

UPDATE 20:00 Zelenski, la spital

UPDATE 19:30 Rusia ameninţă Lituania

UPDATE 18:00 Putin duce grija Occidentului: Alte sancţiuni ar fi o catastrofă 

Ucraina a anunţat că fluxurile de gaze ruseşti prin teritoriul său au atins un „minim istoric” luna trecută. Rusia a redus deja fluxurile către Europa prin conducta Nord Stream - Marea Baltică cu 60% în ultimele săptămâni, invocând probleme tehnice.

Analiştii care critică Moscova au respins explicaţia şi au spus că Rusia încearcă să facă presiuni asupra Occidentului pentru sprijinirea Ucrainei în războiul împotriva Rusiei.

UPDATE 17:00 Peskov: Doar o mică parte din potenţialul rusesc în Ucraina

„Rusia foloseşte o parte nesemnificativă a potenţialului său militar în operaţiunea specială din Ucraina”, a declarat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timpul unui briefing, preluat de agenţia de presă Tass. „Armatele nu sunt absolut comparabile şi doar o parte din cea rusă a fost folosită până acum, aşa cum a menţionat deja şeful statului, Vladimir Putin”.

UPDATE 16:50 Rusia: condamnare la 7 ani

„Oponentul rus Alexei Gorinov a fost condamnat la 7 ani de închisoare de către o instanţă din Moscova, sub acuzaţia de răspândire de ştiri false despre armata rusă”. Novaya Gazeta Europa a relatat din sala de judecată. Gorinov a afişat şi o pancartă împotriva războiului în timpul procesului. În Rusia, în martie a intrat în vigoare o lege care prevede până la 15 ani de închisoare pentru difuzarea de informaţii considerate „false” de autorităţile ruse.

UPDATE 16:40 Moscova: două sisteme antinavă Harpoon distruse

Ministerul rus al Apărării, Sergej Şoigu, a raportat distrugerea, în timpul nopţii, în regiunea Odesa, a două sisteme de rachete antinavă Harpoon, furnizate de Marea Britanie, scrie agenţia Reuters. Harpoon sunt sisteme americane şi fac parte din armele furnizate Kievului de ţările NATO pentru a se apăra împotriva agresiunii ruse.

UPDATE 16:20 Lavrov a bătut în retragere

UPDATE 16:00 Zelenski: Nu ne vom da bătuţi

Ucrainenii nu sunt dispuşi să renunţe la pământul lor, să accepte că acele teritorii aparţin Rusiei. Este ţara noastră ": aşadar Volodymyr Zelensky, într-un interviu pentru CNN. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns care, după cum a raportat Tass, a spus: "De aceea, Putin le-a reamintit că potenţialul este absolut incomparabil. Potenţialul Rusiei este atât de mare. că doar o parte nesemnificativă din acesta este utilizată în prezent în operaţiunea militară specială.” Oponentul rus Alexei Gorinov a fost condamnat la şapte ani de închisoare de către un tribunal de la Moscova, sub acuzaţia de răspândire de „ştiri false” despre armata rusă pentru că a luat parte împotriva invaziei Ucrainei.

UPDATE 15:30 Borrell: 1,2 mliarde de persoane expuse riscului de criză alimentară

„1,2 miliarde de oameni, unul din 6 din populaţia lumii, sunt grav expuşi la combinaţia dintre creşterea preţurilor la alimente, creşterea preţurilor la energie şi înăsprirea condiţiilor financiare”, a spus Josep Borrell, în discursul său la sesiunea despre criza alimentară de la Ministerul de Externe al G20. „Lucrurile se pot înrăutăţi. Rusia blochează 20 de milioane de tone de cereale în depozitele din Ucraina. Aceasta este o încercare deliberată de a folosi hrana ca armă de război, nu numai împotriva Ucrainei, ci şi împotriva celor mai vulnerabile ţări din lume”, a adăugat el. 

UPDATE 15:10 Von der Leyen: UE lucrează în moduri alternative pentru a exporta cereale

„Rusia blochează exportul de cereale din Ucraina, înfometând astfel milioane de oameni. Blocada Mării Negre trebuie să înceteze. Atâta timp cât Marea Neagră va fi blocată de Rusia, vom încerca, ca Uniunea Europeană, să oferim Ucrainei rute alternative, fie rutiere, fie cu trenul, fie de exemplu pe fluviul Dunărea”, declarat preşedintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, vorbind la „Retragerea Naţiunilor Unite” din Long Island. 

UPDATE 14:53 Războiul din Ucraina: peste 40 de aşezări au fost atacate în ultimele 24 de ore 

Statul Major General din Ucraina a precizat că forţele ruseşti încearcă să avanseze la vest de graniţa Luhansk-Donetsk, spre oraşele Bakhmut şi Sloviansk, iar „inamicul a condus o ofensivă în direcţia Verkhnokamianske, cu un succes parţial". Ruşii se aflau, de asemenea, „în zona aşezării Spirne", au adăugat militarii ucraineni.
 
Verkhnokamianske şi Spirne se află lângă principala autostradă care duce spre vest de oraşul Lisichansk, care a fost ocupat de ruşi săptămâna trecută.
 
Ucrainenii au mai spus că „ocupanţii avansează în direcţia Vesela Dolyna", care se află în apropiere de Bakhmut. 
 

UPDATE 12:00 Ucraina este sprijinită de Occident în continuare. Zelenski primeşte armele cerute

 Încă o ţară trimite armament puternic Kievului

UPDATE 11:00 Zelenski spune că Insula Şerpilor este un avertisment pentru Rusia: Ucraina „nu va fi ruptă"

UPDATE 10:00 Inflaţia din Ucraina depăşeşte 20%

BNR spune că preţurile ridicate la energie, întreruperea producţiei şi a rutelor logistice, distrugerea capacităţilor şi a infrastructurii rămân principalele cauze ale creşterii presiunilor inflaţioniste 

UPDATE 8:30  Ruşii au tras cu lansatoare de rachete multiple asupra aşezărilor Harkov, Mikilske, Lebyazhe, Udi, Dementiyivka, Verkhnyy şi Staryy Saltiv, Petrivka, Ruskiy Tishki şi Bayrak.

Tot vineri, soldaţii ucraineni au înăbuşit un asalt al ruşilor la Dementiyivka, în partea de est a Harkovului.
 

UPDATE 05:00

Canada va trimite 39 de vehicule blindate de luptă de la General Dynamics în Ucraina.  Acestea vor sosi încă din această vară.

UPDATE 04:00

Demisia lui Johnson nu va afecta continuarea sprijinului NATO pentru Ucraina.

La summitul NATO de la Madrid s-a convenit ca Marea Britanie să continue să sprijine Ucraina, iar acest lucru nu se va schimba.

UPDATE 03:00 

România va putea asigura aprovizionarea cu gaze naturale a Ucrainei, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Ţara se va putea aproviziona cu gaze abia după lansarea interconectorului din Grecia spre Bulgaria.

UPDATE 01:00 

Ucraina acuză armata rusă că a incendiat culturi întregi de cereale

Euromaidan Press a publicat joi seară imagini cu câmpuri de cereale din Ucraina incendiate, iar ucrainenii dau vina pe militarii ruşi.

Rezumatul zilei

  • Ruşii au bombardat insula Şerpilor şi susţin că au ucis militari ucraineni în timp ce arborau drapelul ţării lor
  • Oraşul Kranatorsk a simţit furia rachetelor ruseşti
  • Armata rusă se laudă cu victorii consistente: au distrus un depozit cu rachete HIMARS fabricate în SUA
  • Kievul şi-a pierdut unul dintre principalii susţinători internaţionali după ce premierul britanic Boris Johnson a demisionat
  • Ţările de Jos şi-au îndeplinit obiectivul de a pune capăt dependenţei de gazul rusesc

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici