LIVE-TEXT   Războiul din Ucraina, ziua 148. În timp ce MERCOSUR îl respinge pe Zekenski, UE promite ajutor suplimentar Ucrainei / Director CIA: Nu există informaţii potrivit cărora Vladimir Putin ar fi instabil sau cu o stare de sănătate precară / Ruşii şi americanii nu-şi mai vorbesc, pacea - imposibilă / Atacatorii ar putea lua o pauză operaţională, prilej pentru contraofensiva ucrainenilor

  • UE promite ajutor suplimentar Ucrainei
  • Rusia nu va furniza petrol la preţ plafonat
  • Rachete ruseşti au ucis trei oameni la Harkov
  • Lavrov dă vina pe Occident pentru agravarea războiului
  • Director CIA: Nu există informaţii potrivit cărora Vladimir Putin ar fi instabil sau cu o stare de sănătate precară
30850 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 148. În timp ce MERCOSUR îl respinge pe Zekenski, UE promite ajutor suplimentar Ucrainei / Director CIA: Nu există informaţii potrivit cărora Vladimir Putin ar fi instabil sau cu o stare de sănătate precară / Ruşii şi americanii nu-şi mai vorbesc, pacea - imposibilă / Atacatorii ar putea lua o pauză operaţională, prilej pentru contraofensiva ucrainenilor

Hepta

Ucraina: Moscova interzice intrarea a 39 de australieni

Rusia a interzis intrarea pe teritoriul său a 39 de cetăţeni australieni, ca răzbunare pentru sancţiunile de la Canberra împotriva Moscovei pentru războiul din Ucraina. Printre aceste 39 de persoane, a precizat Ministerul rus de Externe într-o notă, „se numără reprezentanţi ai poliţiei, vamei, dar şi antreprenori din sectorul apărării”.

Conversaţie între Putin şi prinţul saudit bin Salman

Preşedintele rus Vladimir Putin a avut astăzi o conversaţie telefonică cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, a anunţat Kremlinul, citat de agenţia Tass.

Serviciile britanice: ruşii ar putea lua o pauză operaţională

Armata rusă ar putea lua o pauză operaţională în următoarele săptămâni, ceea ce ar oferi forţelor ucrainene şansa de a contraataca, a declarat şeful serviciilor secrete britanice, Richard Moore.

„Cred că pierd iniţiativa, evaluarea noastră este că ruşilor le va fi din ce în ce mai greu să furnizeze material uman în următoarele săptămâni: vor trebui să ia o pauză şi asta le va oferi ucrainenilor posibilitatea de a face contraofensivă” a explicat Moore.

Ministrul Sănătăţii din Ucraina: 15 milioane de oameni au probleme psihologice

Ministrului ucrainean al Sănătăţii, Victor Liaşko, a declarat: „Ruşii ne-au confiscat 241 de ambulanţe, 87 sunt distruse; în ţară au fost distruse 497 de farmacii, iar 15 milioane de ucraineni au suferinţă psihologică din cauza războiului. Au fost înregistrate 1431 de cazuri de Covid, dar mulţi nu fac testul temându-se să părăsească refugiul”.

Radiouri ucrainene, atacate cibernetic

Unele posturi de radio ucrainene au suferit un atac cibernetic rusesc, ocazie cu care au fost răspândite informaţii false despre spitalizarea preşedintelui Zelenski la terapie intensivă, a transmis agenţia ucraineană UNIAN. „Inamicul, scrie agenţia, a efectuat un atac cibernetic asupra serverelor şi reţelelor posturilor de radio ale grupului TAVR Media (Radio Bayraktar, Melodia FM şi altele) şi a răspândit ştiri false despre deteriorarea sănătăţii peşedintelui Zelenski”.

Grupul de radio a dat vestea atacului, precizând că „serviciile competente lucrează pentru rezolvarea problemei”. „Niciuna dintre informaţiile despre problemele de sănătate ale preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu este adevărată”, adaugă TAVR Media.

Ieri a apărut pe net un filmuleţ în care s-a anunţat că unele posturi de radio au transmis despre presupuse probleme grave de sănătate ale lui Zelenski şi despre transferul puterilor sale către preşedintele Parlamentului.

Lukaşenko: posibil sfârşit de război, dacă Ucraina negociază

Autorităţile de la Kiev ar putea opri războiul din Ucraina, dacă reia negocierile cu Moscova, acceptând cererile acestuia, a declarat de preşedintele belarus Alexander Lukaşenko, într-un interviu acordat AFP. „Totul depinde de Ucraina - a observat liderul ţării apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin. Particularitatea acestui moment este că războiul poate fi încheiat în cei mai acceptabili termeni pentru Ucraina”.

Kiev: bilanţul morţilor creşte la 26 de atacuri în Viniţia

Olga Lysenko, în vârstă de 20 de ani, care a suferit arsuri grave în timpul atacului rusesc cu rachete asupra Viniţia, din 14 iulie, a murit astăzi la spital. Numărul morţilor din atacul creşte, aşadar, la 26, a raportat Serhii Borzov, şeful administraţiei militare a regiunii, după cum a informat Ukrainska Pravda.

Ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, se află la Moscova

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, se află la Moscova, a informat ambasada Ungariei la Moscova, citată de agenţia Tass. În trecut, Szijjarto l-a întâlnit pe Serghei Lavrov la Moscova, pe 1 februarie.

Kiev: războiul se poate termina numai în condiţiile noastre

„Războiul se poate încheia numai în condiţii ucrainene”, a declarat Mikhailo Podoliak, consilier al preşedintelui Ucrainei. „Iar asta înseamnă că Rusia trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, care trebuie să fie ucrainean şi numai ucrainean”, conchide el.

Marea Britanie va trimite peste 1.600 de arme antitanc în Ucraina

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că Regatul Unit va trimite în Ucraina zeci de tunuri de artilerie, sute de drone, sisteme radar cu contrabaterie şi peste 50.000 de obuze în Ucraina.

„Împreună cu partenerii noştri internaţionali, ne vom asigura că Ucraina are instrumentele necesare pentru a-şi apăra ţara de invazia ilegală a lui Putin”, a spus Wallace, într-o declaraţie, potrivit Kyiv Independent pe Telegram.

Moscova: niciun contact cu SUA pentru o soluţie de pace

„Oficial, nu există contacte cu SUA. Şi, în aceste condiţii, nu pot exista contacte cu SUA nici privind o soluţie pentru pace în Ucraina”, declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, în cadrul briefingului de presă.

Nu există informaţii potrivit cărora Vladimir Putin ar fi instabil sau cu o stare de sănătate precară, a declarat directorul CIA

În mass-media au existat tot mai multe speculaţii neconfirmate potrivit cărora Putin, care împlineşte anul acesta 70 de ani, ar putea suferi de probleme de sănătate, posibil de cancer.Dar William Burns a declarat că nu există nicio dovadă care să sugereze acest lucru, glumind că acesta părea "prea sănătos".

"Există o mulţime de zvonuri despre sănătatea preşedintelui Putin şi, din câte putem spune, este în întregime <<prea sănătos>>", a declaratBurns la Forumul de securitate Aspen din Colorado.

Burns, care a fost ambasador la Moscova, a declarat că l-a observat şi a avut de-a face cu liderul rus timp de peste două decenii.

Putin este "un mare adept al controlului, intimidării şi răzbunării", iar aceste trăsături s-au înăsprit în ultimul deceniu, pe măsură ce cercul său de consilieri s-a contractat, a spus şeful CIA.

"El este convins că destinul său ca lider al Rusiei este de a restabili Rusia ca o mare putere. El crede că cheia pentru a face acest lucru crearea unei sfere de influenţă în vecinătatea Rusiei şi nu poate face acest lucru fără a controla Ucraina".

Comentariile directorului CIA au fost făcute în timp ce SUA au anunţat că va furniza Ucrainei mai multe arme cu rază lungă de acţiune.

Anterior, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că obiectivul militar al Rusiei în Ucraina nu mai este "doar" estul şi a dat de înţeles că strategia Moscovei s-a schimbat după ce Occidentul a furnizat Ucrainei astfel de arme.

UE promite ajutor suplimentar Ucrainei 

Statele membre UE au luat decizia de a mobiliza o a cincea tranşă de asistenţă militară de 500 de milioane de euro pentru a sprijini în continuare Ucraina. 

Şeful UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat că Europa „rămâne concentrată şi fermă în sprijinul pentru Ucraina”.

MERCOSUR refuză să-l lase pe Zelenski să vorbească la summit 

Blocul comercial Mercosur din America de Sud a refuzat cererea preşedintelui ucrainean  de a-l lăsa să ţină un discurs la viitorul său summit , au declarat oficialii din Paraguay.

Membrii blocului Argentina, Brazilia, Uruguay şi Paraguay nu au reuşit să ajungă la un acord cu Ucraina. 

Rusia nu va furniza petrol la preţ plafonat

Rusia nu va furniza petrol pe piaţa mondială dacă este impusă o plafonare de preţ , a declarat miercuri agenţia de ştiri Interfax.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, face eforturi pentru ca plafonul să reducă preţul petrolului şi să îngreuneze Moscova să îşi finanţeze războiul din Ucraina .

 

Rachete ruseşti au ucis trei oameni la Harkov 

Rachetele ruseşti lansate în oraşul Harkov din estul Ucrainei au ucis miercuri un băiat de 13 ani în timp ce aştepta într-o staţie de autobuz.

 

Lavrov dă vina pe Occident pentru agravarea războiului 

Ministrul de externe al Rusiei a susţinut că Occidentul încearcă să „agraveze” războiul din Ucraina prin furnizarea de arme cu rază lungă de acţiune.

Într-un interviu acordat publicaţiei germane Deutsche Welle, Serghei Lavrov a spus: „În vreme ce Occidentul încearcă să agraveze situaţia cu o răutate impotentă, pompează Ucraina cu arme cu rază lungă de acţiune”.

El a adăugat: „Înseamnă că obiectivele geografice se vor extinde şi mai mult faţă de linia actuală”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici