LIVE-TEXT   Războiul din Ucraina, ziua 149. După 5 luni de război, Rusia şi Ucraina ajung la un acord privind transportul în siguranţă a cerealelor ucrainene în Marea Neagră / Oligarhul rus Abramovici, prezent la semnarea înţelegerii

  • Duminică, la Cairo, Serghei Lavrov se va adresa Ligii Arabe.
  • O nouă rundă de discuţii privind exporturile de cereale ucrainene va avea loc vineri.
  • SUA salută acordul dintre Ucraina şi Rusia privind transportul cerealelor în Marea Neagră
  • Zelenski susţine că Ucraina are „un potenţial semnificativ” de a avansa pe câmpul de luptă
  • Turcia anunţă că în cursul zilei de azi se va semna un acord între Rusia şi Ucraina pentru redeschiderea trasportului în Marea Neagră
14373 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 149. După 5 luni de război, Rusia şi Ucraina ajung la un acord privind transportul în siguranţă a cerealelor ucrainene în Marea Neagră / Oligarhul rus Abramovici, prezent la semnarea înţelegerii

Hepta- Ucrainenii curăţă molozul din curtea unei locuinţe în urma unui bombardament rusesc

Kiev: acordul privind grâul, important pentru stabilitatea economică

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a descris acordul de grâu semnat la Istanbul drept „un mare sprijin pentru economia ucraineană”. Într-o postare pe Facebook publicată la câteva minute după semnarea acordului, Kubrakov a confirmat detaliile convenite, înfiinţarea unui centru comun de coordonare şi a unor grupuri de inspecţie compuse din reprezentanţi ai tuturor părţilor

„Inspecţia se va desfăşura în mod excepţional în porturi”, a spus el. „Controlul asupra porturilor ucrainene rămâne pe deplin în mâinile părţii ucrainene”, a adăugat acesta, precizând că acordul se aplică doar navelor implicate în exportul de cereale şi produse alimentare aferente.

„Actul este valabil 120 de zile de la data semnării şi poate fi prelungit pentru încă 120, cu excepţia cazului în care una dintre părţi şi-a anunţat intenţia de a-l revoca”, a adăugat respectivul oficial.

Kiev: 3 soldaţi ruşi ucişi în apropierea centralei nucleare din Zaporojie

Armata ucraineană a lovit poziţiile invadatorilor ruşi în apropierea centralei nucleare din Zaporojie, ucigând cel puţin 3 soldaţi şi rănind alţi 12, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării, informează Ukrinform.

„O dronă kamikaze a fost folosită pentru un atac asupra unei tabere inamice: 3 soldaţi au fost ucişi în atac şi alţi 12 au fost răniţi”, se arată în raport.

Potrivit informaţiilor, tabăra a fost distrusă de un incendiu.

Roman Abramovici, prezent la semnarea acordului pentru cereale

S-a semnat acordul pentru cereale

Turcia anunţă că în cursul zilei de azi se va semna un acord între Rusia şi Ucraina pentru redeschiderea trasportului în Marea Neagră

Ucraina şi Rusia, ambele printre cei mai mari exportatori de alimente din lume, nu au confirmat imediat anunţul. Însă, într-un discurs video, preşedintele ucrainean Zelenski a lăsat să se înţeleagă că porturile ţării sale ar putea fi deblocate în curând.

Blocajul impus de flota rusă din Marea Neagră a redus aprovizionarea pieţelor din întreaga lume şi a făcut ca preţurile cerealelor să crească vertiginos.

Detaliile complete ale acordului nu sunt încă disponibile. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, urmează să meargă în Turcia, a declarat un purtător de cuvânt al ONU. Acordul ar urma să fie semnat vineri la ora 15:30(ora României).

Serghei Lavrov se va adresa duminică Ligii Arabe la  Cairo 

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov se va întâlni cu şeful Ligii Arabe Ahmed Aboul Gheit şi cu reprezentanţii celor 22 de naţiuni care alcătuiesc blocul panarab, potrivit Agence France-Presse.

Marţi, preşedintele iranian Ebrahim Raisi a găzduit un summit la care au participat omologii săi din Rusia şi Turcia, Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan.

O nouă rundă de discuţii privind exporturile de cereale ucrainene va avea loc vineri 

O nouă rundă de discuţii între Turcia, Rusia şi Ucraina privind exportul de cereale ucrainene va avea loc vineri în Turcia, potrivit unui înalt oficial ucrainean.

„În urma negocierilor se va semna un document care va conţine obligaţiile părţilor privind operarea în siguranţă a rutelor de export din Marea Neagră”, a declarat joi seară Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei.

Nikolenko a subliniat că delegaţia ucraineană „va sprijini doar acele decizii care vor garanta securitatea regiunilor sudice ale Ucrainei, poziţiile puternice ale Forţelor Armate ucrainene în Marea Neagră şi exportul în siguranţă a produselor agricole ucrainene pe pieţele mondiale". 

SUA salută acordul dintre Ucraina şi Rusia privind transportul cerealelor în Marea Neagră
 

Statele Unite salută „acordul” intermediat de ONU şi Turcia între Rusia şi Ucraina pentru a permite transportul în siguranţă al cerealelor ucrainene din porturile blocate, dar se concentrează pe „tragerea la răspundere a Rusiei pentru implementarea acestui acord şi pentru a permite cerealelor ucrainene să ajungă pe pieţele mondiale”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

 

Zelenski susţine că Ucraina are „un potenţial semnificativ” de a avansa pe câmpul de luptă
 

Preşedintele ucrainean  a declarat că echipa sa de securitate naţională consideră că „avem un potenţial semnificativ pentru avansul forţelor noastre pe front şi pentru a provoca noi pierderi semnificative ocupanţilor”.

Zelensky a vorbit în mesajul său video zilnic după întâlnirea cu şefii serviciilor de informaţii, comandantul forţelor armate şi miniştrii de Interne şi Apărare.

"Am definit sarcini în unele zone tactice pentru a ne consolida poziţiile. Şi am rezolvat, de asemenea, temeinic problema furnizării trupelor cu arme moderne - intensitatea atacurilor asupra inamicului încă trebuie să fie crescută", a spus Zelenski. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici