Războiul din Ucraina, ziua 157. Bombardamente masive în Harkov / Forţele ucrainene atacă regiunea Herson: Zeci de soldaţi ruşi au fost ucişi / Secretarul de Stat american se fereşte să recunoască Rusia ca sponsor al terorismului

  • Crucea Roşie se oferă să ajute la evacuarea răniţilor din atacul asupra prizonierilor de război ucraineni
  • Gazprom din Rusia dă vina pe Siemens pentru întârzierea returnării turbinelor
  • ONU: Rusia împiedică livrarea de ajutoare către Ucraina ocupată
  • Secretarul de Stat american Anthony Blinken se fereşte să recunoască Rusia ca sponsor al terorismului
  • Rusia vrea să trimită 30.000 de voluntari pentru a lupta în Ucraina
9931 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 157. Bombardamente masive în Harkov / Forţele ucrainene atacă regiunea Herson: Zeci de soldaţi ruşi au fost ucişi / Secretarul de Stat american  se fereşte să recunoască Rusia ca sponsor al terorismului

O şcoală din Harkov a fost bombardată de ruşi

 

Rusia vrea să trimită 30.000 de voluntari pentru a lupta în Ucraina, transmite CNN

Aproximativ 30.000 de voluntari ar putea fi mobilizaţi pentru a reface rândurile ruseşti care au fost decimate în ultimele luni de lupte. 

 

Secretarul de Stat american Anthony Blinken se fereşte să recunoască Rusia ca sponsor al terorismului, transmite The New York Times

Deşi Senatul american a adoptat o rezoluţie în acest sens, şeful diplomaţiei americane se teme că aceasta ar complica legăturile diplomatice cu Rusia chiar şi la un nivel minim.


Forţele ruseşti bombardează Harkov

Primarul din Harkov, Ihor Terejov, a raportat bombardamente în districtul Slobidski din Harkov în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 3.00. Atacul ar fi incendiat o şcoală
Până în prezent, nu au fost furnizate informaţii cu privire la victime, scrie Kyiv Independent.

Victoria Spartz, membră a Congresului SUA, a cerut ONU să oprească acordul privind cerealele până când Ucraina va primi garanţii de securitate adecvate
"Un  acord privind cerealele  care nu are mecanisme adecvate de aplicare ar putea costa foarte mult Ucraina. După cum bine ştiţi, la câteva ore după ce a fost semnat acest acord, Rusia a lovit portul ucrainean din Odessa cu rachete de croazieră. Acest lucru confirmă încă o dată că Rusia nu este de încredere şi că a negat efectiv acest acord", a declarat Spartz în scrisoarea sa.
Aceasta a adăugat că a fost dezamăgită de lipsa de implicare activă a Organizaţiei în stabilizarea situaţiei din Ucraina.

 


Luptele continuă în Donbas: ocupanţii iau atacă din diferite direcţii fără succes. Ucrainenii menţin apărarea. Ucraina atacă în regiunea Herson

Armata ucraineană a declarat sâmbătă că a ucis zeci de soldaţi ruşi şi a distrus două depozite de muniţie în luptele din regiunea Herson, punctul central al contraofensivei Kievului în sud şi o legătură cheie în liniile de aprovizionare ale Moscovei, conform Reuters.

Traficul feroviar către Herson pe râul Dnipro a fost întrerupt, a declarat comandamentul militar din sud, ceea ce ar putea izola şi mai mult forţele ruseşti la vest de râu de aprovizionarea din Crimeea.

Ucraina a folosit sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune furnizate de Occident pentru a avaria grav trei poduri peste Nipru în ultimele săptămâni, izolând oraşul Herson şi - în evaluarea oficialilor britanici din domeniul apărării - lăsând Armata 49 rusă staţionată pe malul vestic al râului extrem de vulnerabilă.

"Ca urmare a faptului că focul a stabilit controlul asupra principalelor legături de transport din teritoriul ocupat, s-a stabilit că traficul pe podul feroviar care traversează Dnipro nu este posibil", a declarat comandamentul de sud al Ucrainei într-un comunicat.

Acesta a precizat că peste 100 de soldaţi ruşi şi şapte tancuri au fost distruse în luptele de vineri în regiunea Kherson, primul oraş important capturat de ruşi în urma invaziei lor din 24 februarie.

Zelenski vrea ca Rusia să fie recunoscută drept stat sponsor al terorismului
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că moartea a zeci de prizonieri într-o închisoare deţinută de Rusia a arătat că ar trebui să existe o recunoaştere legală clară a faptului că Rusia este un stat sponsor al terorismului, potrivit Reuters.

"Fac apel în special la Statele Unite ale Americii. Este nevoie de o decizie şi este nevoie de ea acum", a declarat el într-un discurs nocturn.

Crucea Roşie se oferă să ajute la evacuarea răniţilor din atacul asupra prizonierilor de război ucraineni
Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) încearcă să obţină acces la locul unui atac mortal asupra unei unităţi care deţine prizonieri de război ucraineni şi s-a oferit să ajute la evacuarea răniţilor, a declarat acesta.

"CICR s-a oferit să sprijine evacuarea răniţilor şi să doneze materiale medicale, echipamente de protecţie şi materiale medico-legale. Prioritatea noastră în acest moment este să ne asigurăm că răniţii primesc un tratament care să le salveze viaţa şi că trupurile celor care şi-au pierdut viaţa sunt tratate cu demnitate", a precizat instituţia într-un comunicat.

"Am solicitat acces pentru a determina starea de sănătate şi starea tuturor persoanelor prezente la faţa locului în momentul atacului. De asemenea, suntem în contact cu familiile, preluând solicitările şi întrebările lor."

Gazprom din Rusia dă vina pe Siemens pentru întârzierea returnării turbinelor
Siemens nu a reuşit să returneze la timp turbina de gaz Nord Stream în Rusia după o reparaţie obligatorie, a declarat directorul general adjunct al Gazprom, Vitaly Markelov.

"Ne aşteptam să o primim înapoi în luna mai. Acest motor nu s-a întors în Rusia până acum. Din cauza sancţiunilor antiruseşti şi fără acordul Gazprom, a fost trimis din Canada nu în Rusia, ci în Germania", a declarat Markelov.

Doar una dintre cele şase unităţi principale de pompare a gazului de la staţia de comprimare Portovaya este în prezent operaţională, a spus el.

"În acest moment, staţia de comprimare Portovaya nu poate furniza mai mult de 33 de milioane de metri cubi de gaz pe zi către gazoductul Nord Stream din motive tehnice".

Ucraina cere ONU şi Crucea Roşie să reacţioneze imediat la uciderea prizonierilor de război
Agenţiile de securitate ucrainene au cerut Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Crucii Roşii să reacţioneze imediat la uciderea prizonierilor de război într-o închisoare deţinută de Rusia, menţionând că cele două organisme au dat garanţii că deţinuţii vor fi bine trataţi.

Într-o declaraţie comună emisă după o reuniune convocată de Zelenski, agenţiile au declarat că ONU şi Crucea Roşie ar trebui să trimită echipe de investigare pentru a cerceta decesele.

China acuză SUA de standarde duble la ONU
China a acuzat SUA de standarde duble la ONU pentru că a contestat suveranitatea Beijingului asupra Taiwanului, în timp ce a subliniat principiul suveranităţii Ucrainei după ce forţele ruseşti au invadat-o.

La o zi după ce liderul chinez Xi Jinping l-a avertizat pe preşedintele american Joe Biden, într-o convorbire telefonică, să nu se joace cu focul în privinţa Taiwanului, ambasadorul adjunct al ONU, Geng Shuang, a întărit mesajul în timpul unei reuniuni privind Ucraina în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, format din 15 membri.

"În timp ce o anumită ţară a subliniat în mod repetat principiul suveranităţii în chestiunea Ucrainei, aceasta a contestat neîncetat suveranitatea Chinei asupra Taiwanului şi chiar a creat în mod deliberat tensiuni în strâmtoarea Taiwan", a declarat Geng, o referire clară la SUA, fără a o numi.

ONU: Rusia împiedică livrarea de ajutoare către Ucraina ocupată
Rusia împiedică aducerea de ajutoare umanitare în regiunile ocupate ale Ucrainei, au declarat reprezentanţii Naţiunilor Unite în cadrul unei şedinţe de informare la Kiev.

Saviano Abreu, de la Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), a declarat că accesul umanitar în zonele din Ucraina care nu sunt controlate de guvernul ucrainean este "extrem de dificil", dacă nu imposibil.

"Oamenii din aceste regiuni, din Donbas, din sudul Ucrainei, au o nevoie disperată de asistenţă umanitară", a spus el.

Macedonia de Nord oferă Ucrainei tancuri sovietice
Macedonia de Nord, cel mai nou membru al NATO, predă Ucrainei mai multe tancuri de luptă sovietice, în timp ce se pregăteşte să îşi modernizeze apărarea în conformitate cu standardele Alianţei, a anunţat Ministerul Apărării.

În caz contrar, Macedonia de Nord ar fi aruncat tancurile, dar Ucraina are nevoie de ele, se arată în comunicatul ministerului.

Macedonia de Nord mai are încă aproximativ 30 de tancuri de luptă principale sovietice T-72, dar nu a fost precizat numărul celor care vor fi date Ucrainei. O înregistrare video publicată de agenţia de ştiri Makfax a arătat mai multe dintre vehicule pe camioane de transport în timp ce treceau prin satul Kriva Palanka, în apropiere de graniţa cu Bulgaria.

Rezumatul zilei 156 de război
Experţi: 60% dintre ucrainenii forţaţi să-şi părăsească casele din cauza războiului şi-au pierdut locul de muncă
Rusia şi serparatiştii pro ruşi susţin că 40 de prizonieri ucrainieni ar fi murit după un atac al forţelor ucrainiene cu rachete HIMARS de fabricaţie americană / Printre victime s-ar afla şi trupele ucrainene ce au apărat Mariupol
Cifrele citate de SUA privind morţii şi răniţii ruşi în contextul invaziei Moscovei în Ucraina sunt "false", afirmă Kremlinul
O navă siriană care transportă "orz furat" din Ucraina de către ruşi, acostează în Liban
Forţele armate ucrainene resping ofensiva rusă în Donbass: inamicul suferă pierderi şi se retrage în mai multe direcţii
Rusia continuă asaltul pe frontul de est

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici