LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 197. Blinken, vizită surpriză în Kiev / Pentagonul aprobă un nou ajutor militar / Ucraina alocă fonduri de aproximativ 27 de miliarde de dolari pentru securitate şi apărare / Probabilitatea ca ucrainenii să închidă Centrala Nucleară Zaporojie creşte. Evacuarea rezidenţilor din zonele limitrofe a început / Estonia închide porţile ruşilor începând cu 19 septembrie

  • Ucraina vrea să evite un nou dezastru nuclear precum cel de la Cernobîl, astfel că va închide centrala Zaporojie
  • Preşedintele rus Putin a ridicat ideea de a adăuga limite la un acord intermediat de ONU pentru exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră
  • Kremlinul a ameninţat că va opri toate livrările de energie către Europa dacă Bruxelles-ul plafonează preţul gazului rusesc
12682 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 197. Blinken, vizită surpriză în Kiev / Pentagonul aprobă un nou ajutor militar / Ucraina alocă fonduri de aproximativ 27 de miliarde de dolari pentru securitate şi apărare / Probabilitatea ca ucrainenii să închidă Centrala Nucleară Zaporojie creşte. Evacuarea rezidenţilor din zonele limitrofe a început / Estonia închide porţile ruşilor începând cu 19 septembrie

Sursa foto: Profimedia

UPDATE 21:30 Mesajul lui Zelenski la decesul Reginei Elisabeta

UPDATE 20:00 Moscova: Oprirea acordului privind vizele UE nu are sens

Decizia UE de suspendare a acordului care facilitează eliberarea vizelor cu Rusia este „deschis discriminatorie şi lipsită de bun-simţ”, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, potrivit agenţiei Ria Novosti. 

UPDATE 19:00 Kiev: Norvegia ne va da rachete Hellfire

„Mai multe veşti bune de la Ramstein: Norvegia va furniza armatei ucrainene rachete Hellfire şi echipamente de viziune nocturnă. Acest lucru va fi foarte util în lupta noastră împotriva invadatorilor ruşi”. Pe Twitter, ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov a susţinut asta. „Am avut o întâlnire foarte productivă şi stimulativă cu Jens Stoltenberg”, a adăugat el. 

UPDATE 18:00 Moscova: soldaţii noştri au salvat reporteri italieni

„După ce a văzut o maşină civilă explodând pe o mină, armata rusă, în ciuda focului puternic venit din poziţiile ucrainene, s-a deplasat spre vehicul şi l-a scos pe Mattia Sorbi din maşina în flăcări, apoi l-a adus în siguranţă, înainte să sosească serviciile de urgenţă”, a declarat de Ministerul rus al Apărării, conform Tass, cu referire la rănirea reporterului italian Mattia Sorbi în Ucraina, în urma exploziei unei mine care a aruncat în aer maşina în care se afla.

UPDATE 17:00 Şeful Statului Major american: Rusia a fost învinsă în obiectivele sale strategice

Forţele armate ruse au obţinut „succese tactice limitate în unele zone ale Ucrainei”, dar „în obiectivele lor strategice au fost înfrânte”. Şeful Statului Major Comun al SUA, Mark Milley, a declarat la o conferinţă de presă la sfârşitul reuniunii Grupului de Contact pentru Apărare al Ucrainei de la Ramstein, Germania. „Războiul nu s-a încheiat”, a avertizat Milley, „Rusia este o ţară mare şi are obiective foarte ambiţioase asupra Ucrainei, trebuie să continuăm să oferim Ucrainei ceea ce are nevoie în lupta sa pentru libertate”, a mai zis el.

UPDATE 16:30 Erdogan: Vrem ca Rusia să poată exporta grâu

„Vrem să înceapă exporturile de cereale din Rusia”, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit Anadolu. „Din păcate, cerealele care au fost exportate merg în ţările bogate şi nu în cele sărace”, a adăugat preşedintele turc despre exporturile de cereale din Ucraina care, după oprirea din cauza invaziei ruse, au fost reluate în august graţie unui acord între Ankara, Kiev, Moscova şi ONU.

UPDATE 16:00 Biden cheamă aliaţii să facă un bilanţ al războiului

Preşedintele american Joe Biden va chema aliaţii pentru a vorbi despre sprijinul continuu al Occidentului pentru Ucraina, scrie Casa Albă într-o notă.

UPDATE 15:30 Estonia: din 19 septembrie, interdicţie de intrare pentru cetăţenii ruşi

Estonia va închide intrarea pe teritoriul său cetăţenilor ruşi, inclusiv celor care deţin vize Schenhen eliberate de ţări terţe, începând cu 19 septembrie. Acest lucru a fost anunţat de ministrul de Externe al Estoniei, Urmas Reinsalu, subliniind că şi celelalte state baltice vor proceda la fel. „Nu veniţi în Estonia cu vize Schengen, nu sunteţi bineveniţi aici!”, este apelul ministrului de la Tallinn către ruşi.

UPDATE 15:00 Orban, tot mai anti-UE şi pro-Rusia

UPDATE 14:30 Blinken efectuează o vizită surpriză în Kiev

UPDATE 13:00 Biden a aprobat livrări de arme către Ucraina în valoare de 675 de milioane de dolari

UPDATE 12:15 Ucraina se aşteaptă să primească trei miliarde euro sub formă de asistenţă macro-financiară de la Uniunea Europeană până la sfârşitul anului 2022, spune premierul Denis Shmyhal

UPDATE 11:00 Ucraina alocă fonduri de aproximativ 27 de miliarde de dolari pentru securitate şi apărare, în bugetul pe 2023

UPDATE 10:00 Preşedintele Zelenski salută "veştile bune" privind recucerirea unor aşezări  

 Zelenski nu precizat ce localităţi au fost recucerite, spunând că "acum nu este momentul să le numim". Separat, oficiali americani au declarat că Ucraina face "progrese lente, dar semnificative" împotriva forţelor ruse. În discursul său video de seară către ucraineni, preşedintele Zelenski a spus că există "veşti bune" în legătură cu succesul trupelor ucrainene.
 
"Cred că fiecare cetăţean se simte mândru de soldaţii noştri", a spus el, numind unităţi militare specifice şi aplaudând curajul lor în luptă. Dar „acum nu este momentul să numim aşezările în care se întoarce steagul ucrainean". 
 

UPDATE 8:00 Aproximativ 51.250 de soldaţi ruşi au fost ucişi de la invazie, spun oficialii din Ucraina

Aproximativ 51.250 de soldaţi ruşi au fost ucişi de la începutul invaziei, potrivit cifrelor publicate de armata ucraineană.
 
Un grafic postat pe Twitter de către statul major al forţelor armate ucrainene a arătat „pierderile totale în luptă ale inamicului” din 24 februarie până astăzi.
 
Pe lângă soldaţii ucişi, Rusia a pierdut un total de 2.112 tancuri, 4.557 de vehicule blindate şi 239 de avioane.
 
Numărul total al deceselor din Rusia este o creştere cu 640 în actualizarea de miercuri.
 
O postare separată pe Facebook a spus că Rusia a suferit cele mai mari pierderi în regiunea oraşului Doneţk, din sud-estul ţării.
 
Întrebat despre costul invaziei în timpul unui discurs la Forumul Economic de Est al Rusiei de miercuri, Vladimir Putin a negat informaţiile despre pierderile ruse.
 
„Nu am pierdut nimic şi nu vom pierde nimic”, a spus el. „Principalul câştig este întărirea suveranităţii noastre.” 
 

UPDATE 9:00 Unităţile Forţelor de Apărare îşi menţin poziţiile şi împiedică inamicul să avanseze

 
Soldaţii ucraineni au respins cu succes atacurile inamice în zonele Kostyantynivka, Dibrivne, Hryhorivka, Zaitseve, Mayorsk, Mykolaivka Druha, Pervomaiske şi Kamyanka. 
 
În timpul zilei de ieri, pentru a sprijini acţiunile grupărilor terestre, aviaţia ucraineană a efectuat peste 30 de lovituri asupra amplasamentelor fortificate şi a locurilor de concentrare ale inamicului (soldaţi şi echipamente). 
 
Unităţile ucrainene de apărare aeriană au distrus două avioane Su-25, două elicoptere (Ka-52 şi Mi-24) şi cinci UAV-uri (drone fără echipaj) pe direcţii diferite. 
 
 
 

UPDATE 06:10 

Limita de preţ propusă de Uniunea Europeană pentru gazul rusesc creşte riscul raţionalizării în unele dintre cele mai bogate ţări din lume în această iarnă.

UPDATE 05:00 Zelenski măreşte bugetul pentru apărare al Ucrainei. Cum vor fi acoperite cheltuielile

Rezumatul zilei

Trupele ucrainene fac „progresuri lente, dar semnificative” pe câmpul de luptă şi se descurcă mai bine în sud decât Rusia, a declarat un înalt oficial al Pentagonului.

Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski a spus că sunt „veşti bune” din regiunea Harkov, la est de Kiev, unde unele aşezări au fost recucerite de la trupele de ocupaţie rusă.

Bombardamentele au deteriorat o linie electrică de rezervă de la centrala nucleară Zaporojie, care şi-a pierdut deja toate cele patru linii electrice obişnuite, susţine organul de pază nuclear al ONU.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici