LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 248. Ucraina scoate dronele la înaintare: 4 nave ruseşti au fost lovite la Sevastopol, în Crimeea / Moscova învinuieşte Marea Britanie şi merge să se plângă la ONU / Rusia se retrage din acordul pentru grâne

  • Guvernator ucrainean: Forţele ruse au atacat regiunea Sumi
  • Zalujnyi: Operaţiunile de apărare ale Ucrainei au succes
  • Rusia a lansat 4.500 de rachete pe parcursul războiului din Ucraina, afirmă Zelenski
  • SUA continuă să sprijine Ucraina
14532 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 248. Ucraina scoate dronele la înaintare: 4 nave ruseşti au fost lovite la Sevastopol, în Crimeea / Moscova învinuieşte Marea Britanie şi merge să se plângă la ONU / Rusia se retrage din acordul pentru grâne

Războiul din Ucraina, ziua 248. Ucraina scoate dronele la atac: 4 nave ruseşti lovite la Sevastopol, în Crimeea. Moscova învinuieşte Marea Britanie

UPDATE 23:00 Schimb de 50 de prizonieri între Rusia şi Ucraina

Rusia şi Ucraina au efectuat cea mai recentă rundă de schimburi de prizonieri de război. Ambele părţi au confirmat că aproximativ 50 de persoane au ajuns la Moscova, respectiv Kiev. Informaţiile militare ucrainene raportează că 52 de deţinuţi s-au întors în patria lor. Printre ei, soldaţi, marinari, grăniceri, membri ai gărzii naţionale şi medici. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a eliberat un total de 1031 de prizonieri începând din martie şi a promis: „Ne amintim de toţi oamenii care sunt încă în captivitate în Rusia şi în zonele ocupate. Vom face totul pentru a-i aduce acasă”.

UPDATE 22:00 Kremlin: Nu sunt planificate discuţii Putin-Erdogan despre grâu

În prezent, nu există nicio discuţie între preşedinţii Rusiei şi Turciei, Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan, cu privire la situaţia privind acordul de grâu, după decizia de suspendare a acordului anunţată de Moscova. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat acest lucru agenţiei Tass. „Până acum nu există planuri” pentru un apel telefonic între cei doi lideri, a răspuns Peskov atunci când a fost întrebat dacă Putin intenţionează să-l contacteze pe Erdogan.

UPDATE 21:00 Podoliak: Moscova ţine ostatice Africa şi Orientul Mijlociu

„Şantajul nuclear, terorismul energetic, blocarea grâului de către Putin a transformat alimentele, frigul şi preţurile în arme împotriva lumii. Rusia lui Putin poartă un război hibrid împotriva Europei, luând Africa şi Orientul Mijlociu ostatici. Acest lucru arată încă o dată că a trata cu Federaţia Rusă este o pierdere de timp”, a scris, pe Twitter, Mikahilo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Zelenski, după anunţul Moscovei de a suspenda participarea la acordul de grâu.

UPDATE 20:30 ONU este în contact cu Rusia, pentru a nu opri exporturile de grâu

Organizaţia Naţiunilor Unite este în contact cu autorităţile ruse, în urma suspendării de către Rusia a participării sale la acordul privind exportul de cereale din Marea Neagră. „Este imperativ ca toate părţile să se abţină de la orice acţiune care ar putea pune în pericol iniţiativa privind grâul, care este un efort umanitar cheie care are în mod clar un impact pozitiv asupra accesului la alimente pentru milioane de oameni din întreaga lume”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, citat de The Guardian.

UPDATE 19:20 Slovenia trimite 28 de tancuri după pactul cu Germania

Slovenia a trimis 28 de tancuri M-55S, de fabricaţie sovietică, în Ucraina. Rapoarte independente de la Kiev. Expedierea tancurilor are loc pe baza unui acord încheiat în septembrie între premierul sloven Robert Glob şi cancelarul german Olaf Scholz, în baza căruia Germania a trimis echipament militar în Slovenia.

UPDATE 19:00 Rusia este pe cale să producă o criză alimentată în lume, după ce a decis să se retragă din acordul pentru grâne

UPDATE 18:30 De ce nu îl ajută Xi pe Putin

UPDATE 18:00 Moscova se va plânge Consiliului de Securitate al ONU

Rusia va înainta Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite problema „atacurilor teroriste comise în Marea Neagră şi Baltică cu implicarea Londrei”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, raportează la TASS, referindu-se la ceea ce s-a întâmplat în golful Sevastopol, unde au explodat 4 nave de război ruseşti, şi la atacurile care au avut loc asupra gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică.

„Rusia intenţionează să aducă în atenţia comunităţii internaţionale, inclusiv la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, atacurile teroriste împotriva Federaţiei Ruse din Marea Neagră şi Baltică, precum şi implicarea Marii Britanii în acestea”, a spus Zaharova.

UPDATE 17:00 Londra: Moscova minte pentru a distrage atenţia de la dezastrele sale

Guvernul britanic respinge acuzaţiile ruşilor cu privire la implicarea Londrei în atacul de astăzi asupra Crimeei şi sabotarea conductei Nord Stream şi vorbeşte despre ştiri false epice.

„Pentru a subjuga gestionarea dezastruoasă a invaziei ilegale a Ucrainei, Ministerul rus al Apărării recurge la afirmaţii false epice”, a declarat Ministerul Apărării de la Londra pe Twitter, adăugând: „Această poveste inventată spune mai multe despre fricţiunile din cadrul guvernului rus, mai degrabă decât pe Occident”.

UPDATE 16:20 Rusia la ONU: „bomba murdară” a Kievului ar implica SUA şi NATO în război

Ucraina vrea să organizeze un atac care ar putea include şi folosirea unei „bombe murdare”, astfel încât să implice direct Statele Unite şi NATO în războiul cu Rusia, a declarat Dmitri Polyansky, primul reprezentant permanent adjunct al Rusiei la ONU, după cum a raportat agenţia Tass.

„Kievul nu are altă posibilitate de a interfera cu realizarea obiectivelor operaţiei militare speciale. Şi sunt conştienţi că cea mai bună cale de ieşire pentru ei este implicarea directă a NATO şi a Statelor Unite”, a subliniat Polyansky, adăugând: „Kievul are nevoie de un fel de mare provocare sau de o „bombă murdară”.

„Foştii noştri parteneri occidentali au afirmat în mod repetat că folosirea armelor nucleare în Ucraina este linia roşie care va implica unele acţiuni mai decisive din partea lor şi au sugerat implicarea directă a ţărilor NATO. Este exact ceea ce are nevoie regimul ucrainean pentru a rămâne la putere”, a acuzat Polyansky.

UPDATE 16:00 Forţele speciale de la Kiev l-au ucis pe adjunctul şef al Grupului Wagner

Unitatea forţelor speciale ucrainene „Khort” a raportat uciderea şefului adjunct al personalului companiei paramilitare numită Grupul Wagner. Potrivit rapoartelor forţelor speciale, a avut loc o întâlnire dură cu Grupul Wagner, iar mercenarii au fost cu toţii eliminaţi. În informaţiile unităţii speciale nu este specificată zona în care a avut loc ciocnirea, dar unitatea Khort este inclusă în rândurile brigăzii 57 motorizate, care participă în prezent la contraofensiva din sudul Ucrainei.

UPDATE 15:30 Ruşii mută răniţii din spitalele din Herson

Trupele ruse au strămutat un număr mare de persoane rănite din spitalele din regiunea Herson din sudul Ucrainei, au informat oficialii militari ucraineni. Autorităţile instalate de Kremlin în regiunea ocupată în mare parte de ruşi au îndemnat anterior civilii să părăsească oraşul Herson, înainte de avansul aşteptat al forţelor ucrainene. „Aşa-zisa evacuare a invadatorilor din teritoriul ocupat temporar al regiunii Herson, inclusiv a instituţiilor medicale, continuă”, a spus statul militar ucrainean într-un raport. „Toate echipamentele şi medicamentele sunt scoase din spitalele din Herson”, se arată în raport.

UPDATE 15:10 Moscova acuză Londra: Este în spatele atacului cu drone din Crimeea

Ministerul rus al Apărării a acuzat Marea Britanie că a contribuit la pregătirea atacului cu drone din Crimeea lansat în această dimineaţă de ucraineni. Pregătirile pentru atac ar fi fost conduse - precizează Tass - de specialişti britanici cu sediul la Ochakov, în regiunea Nikolaev.

UPDATE 15:00 Zelenski spune că ruşii fură echipamente medicale în Herson 

 
Herson este una dintre cele patru regiuni pe care Moscova le-a revendicat ca făcând parte din Rusia.
 
"Ocupanţii au decis să închidă instituţiile medicale din oraşe, să ia echipamente medicale, ambulanţe, totul. Ei fac presiuni asupra medicilor care încă mai rămân... să se mute pe teritoriul Rusiei", a declarat Zelenski, potrivit The Guardian.
 
"Rusia încearcă să facă din regiunea Herson un no man's land", a adăugat el.
 
Oficialii ucraineni au acuzat în mod regulat trupele ruse în retragere de jafuri generalizate. 
 

UPDATE 14:30 Nou atac cu rachete asupra infrastructurii critice din Zaporojie

 
Zaporojie găzduieşte cea mai mare centrală nucleară din Europa, supusă unor atacuri repetate.
 
Rusia şi Ucraina se acuză reciproc pentru aceste atacuri.
 
Oleksandr Starukh, guvernatorul regiunii, le-a spus civililor să "stea în adăposturi", deoarece cel mai probabil atacurile se vor repetate, scrie Sky News.
 
În ultima actualizare pe Telegram, el a spus că toată lumea este în viaţă şi nevătămată, dar că o clădire industrială a fost distrusă. 
 

UPDATE 14:00 Bunurile ruşilor şi belaruşilor confiscate în Ucraina vor servi unui scop măreţ 

Activele aparţinând unor persoane fizice din Rusia şi Belarus confiscate de Ucraina ar putea fi folosite pentru efortul masiv de reconstrucţie postbelică a ţării, a declarat ministrul de Finanţe Serhiy Marchenko, citat de Reuters.
 
Oficialii ucraineni spun că guvernul ţării va trebui să cheltuiască aproximativ 38 de miliarde de dolari pentru reconstrucţie numai în 2023.
 
Costurile totale de reconstrucţie au fost estimate la 750 de miliarde de dolari. 
 

UPDATE 13:00 Aproximativ patru milioane de oameni din Ucraina sunt afectaţi de întreruperile de energie electrică din cauza unor pene de curent după bombardamentele ruşilor

 

UPDATE 12:00 Guvernatorul instalat de Moscova în Sevastopol, Mihail Razvozhaev, le-a cerut locuitorilor să nu posteze pe reţelele de socializare videoclipuri cu atacul cu drone asupra oraşului

 
"Ar trebui să fie clar pentru toată lumea că astfel de informaţii sunt foarte necesare pentru ucraineni pentru a înţelege cum este construită apărarea oraşului nostru", a spus el.
 
La începutul zilei, oficialul, numit de Rusia, a declarat că forţele navale ruse au respins un atac cu drone în apele din largul oraşului portuar Sevastopol.
 

UPDATE 11:00 Ucraina crede că poate recâştiga Herson până la sfârşitul lui noiembrie  

 
Generalul-maior ucrainean Kirilo Budanov, şeful Direcţiei de Informaţii pentru Apărare a naţiunii, a discutat despre rezultatul probabil al războiului într-un interviu amplu pentru The War Zone, citat de Sky News.
 
În opinia sa, contraofensiva ucraineană pentru recucerirea Hersonului se va încheia până la sfârşitul lunii viitoare.
 
Rusia se regrupează în zonă cu aproximativ 40.000 de soldaţi - inclusiv "cele mai antrenate şi mai capabile unităţi ruseşti" - a spus el.
 
Printre acestea se numără apărarea aeriană, forţele de operaţiuni speciale şi infanteria navală.
 
Întrebat dacă Ucraina plănuieşte o contraofensivă în Crimeea - care a fost anexată în 2014 - Budanov a spus că aceasta "se va întâmpla anul viitor".
 
În ceea ce priveşte momentul în care se va încheia războiul, el a spus că va fi o "bună ocazie de a pune capăt războiului" atunci când Ucraina va ajunge la graniţele sale din 1991, când ţara şi-a câştigat independenţa faţă de Rusia.
 
El a spus că acest lucru se va întâmpla "anul viitor", dar nu a oferit mai multe detalii.
 
Întrebat dacă preşedintele rus Vladimir Putin va supravieţui, Budanov a răspuns: "Este puţin probabil ca el să supravieţuiască. Iar în prezent, în Rusia au loc discuţii active cu privire la cine ar putea să-l înlocuiască". 
 
 

UPDATE 10:00 Statele Unite vor oferi asistenţă militară suplimentară de 275 de milioane de dolari Ucrainei

SUA continuă să sprijine Ucraina. Îi va trimite inclusiv arme, muniţii şi echipamente din stocurile Departamentului american al Apărării, a declarat secretarul de stat, Antony Blinken. "De asemenea, lucrăm pentru a oferi Ucrainei capacităţile de apărare aeriană de care are nevoie, cele două Nasam-uri iniţiale furnizate de SUA fiind pregătite pentru a fi livrate Ucrainei luna viitoare şi lucrăm cu aliaţii şi partenerii pentru a permite livrarea propriilor sisteme de apărare aeriană către Ucraina", a declarat Blinken.

UPDATE 9:00 Ucraina a doborât până în prezent peste 300 de drone iraniene Shahed-136 'kamikaze', a declarat vineri un purtător de cuvânt al forţelor aeriene, Iuriy Ihnat, în cadrul unui briefing

Dronele au devenit o armă cheie în arsenalul Rusiei în timpul războiului său din Ucraina şi au fost folosite adesea în ultima lună pentru a viza infrastructura energetică crucială.

UPDATE 8:00 Rusia a lansat 4.500 de rachete pe parcursul războiului din Ucraina, afirmă Zelenski

În războiul din Ucraina, Rusia a lansat peste 8.000 de lovituri aeriene şi a lansat 4.500 de rachete, a afirmat preşedintele Volodymyr Zelenskiy.
 
Rusia a îndreptat zeci de rachete şi vehicule aeriene fără pilot spre reţeaua electrică ucraineană, provocând întreruperi generalizate de energie electrică în ultimele două săptămâni, iar Ucraina a doborât 23 de drone numai în ultimele două zile.
 
"Bombardamentele nu ne vor înfrânge - să auzim imnul inamicului pe pământul nostru este mai înfricoşător decât rachetele inamicului pe cerul nostru. Nu ne este frică de întuneric", a declarat Zelenskiy

Ora 04:48 - Armata ucraineană distruge trei depozite de muniţii în sudul Ucrainei

Comandamentul Operaţional „Sud” al Ucrainei a raportat că forţele ucrainene au ucis 34 de soldaţi ruşi  şi au distrus două lansatoare de rachete Grad, patru tancuri, un tun autopropulsat Giatsint, un obuzier remorcat şi trei alte obuziere pe 28 octombrie.

Ora 03:10  - Zalujnyi: Operaţiunile de apărare ale Ucrainei au succes

Comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zalujnyi, i-a comunicat generalului american Mark Milley, într-un apel telefonic din 28 octombrie, că Rusia nu reuşeşte să facă faţă pe câmpul de luptă în faţa apărării ucrainene, în ciuda superiorităţii focului şi a numărului crescut de trupe ruseşti. 

Ora 01:00 - Guvernator ucrainean: Forţele ruse au atacat regiunea Sumi

Guvernatorul regiunii Sumi, Dmytro Zhyvytskyi, a raportat că forţele ruse au bombardat comunităţile Esman, Bilopillia şi Znob-Novhorodske. Nu au fost raportate victime sau pagube.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici