LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 249. Nave gata de luptă în Marea Neagră / Rusia ameninţă şi cu „arma cerealelor” / Putin a dat primele semne că s-ar aşeza la negocieri / Ucraina nu-l crede / Zelenska, intervenţie la mitingul anti-război de la Praga

Atacul cu drone efectuat de Ucraina în Sevastopol - Crimeea a supărat la culme Rusia, care anunţă că nu va mai respecta pactul făcut pentru transportarea grânelor pe Marea Neagră.

16916 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 249. Nave gata de luptă în Marea Neagră / Rusia ameninţă şi cu „arma cerealelor” / Putin a dat primele semne că s-ar aşeza la negocieri / Ucraina nu-l crede / Zelenska, intervenţie la mitingul anti-război de la Praga

Războiul din Ucraina, ziua 249. Dronele ucrainene au produs pagube şi au răscolit orgoliul inamicului, care ameninţă cu „arma cerealelor” / Un meci de fotbal a fost întrerupt din pricina unei alarme la Lvov / Rusia a eliberat în total peste 1.000 de prizonieri ucrainieni, după cel mai recent schimb

UPDATE 23:00 Zelenska: Nu vom permite Rusiei să ne târască în întuneric

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a vorbit astăzi printr-un mesaj video la demonstraţia desfăşurată în Piaţa Wenceslas din Praga, manifestaţie având sloganul „Republica Cehă împotriva fricii şi urii”. „Nu vom permite Rusiei să ne tragă pe noi sau întreaga lume în obscuritate. Întunericul nu va învinge niciodată. Dacă oamenii nu închid ochii la război, lumina noastră nu se va stinge niciodată”, a spus Zelenska.

UPDATE 22:30 Analişti: Din blocul de export o nouă creştere a preţurilor

Decizia Moscovei de a suspenda acordul pentru exportul de grâu ucrainean prin Marea Neagră va duce la o nouă creştere a preţurilor. Potrivit experţilor, nereînnoirea acordului va duce la „consecinţe catastrofale”, în special pentru cele mai sărace naţiuni care se confruntă deja cu o penurie acută de alimente.

Deşi se îndoieşte că acordul va dura dincolo de termenul-limită de la jumătatea lunii noiembrie, Financial Times subliniază că analiştii nu se aşteptau la o întrerupere bruscă. Andrey Sizov, directorul general al SovEcon, o firmă de consultanţă pentru cerealele din Marea Neagră, a prezis o creştere a preţurilor, adăugând că mişcarea Rusiei reprezintă „cel mai rău scenariu posibil”.

Potrivit lui Arif Husain, economist-şef al Programului Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite, „zeci de ţări” vor fi afectate de noua întrerupere a aprovizionării din Ucraina, unul dintre principalii exportatori mondiali de grâu şi de alte produse alimentare. „În cele mai bune vremuri ar fi rău, dar, în situaţia mondială actuală, este ceva care trebuie rezolvat cât mai curând posibil”, a spus el.

UPDATE 22:00 Borrell, dialog cu Guterres

Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, a avut o conversaţie telefonică cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, „pentru a discuta despre acordul Mării Negre şi pentru a coordona acţiunile de garantare a exportului de grâu şi îngrăşăminte din Ucraina. Rusia trebuie să revină la acordul pentru a permite un coridor maritim care să permită alimentelor să ajungă în lume. UE îşi va face partea pentru a contracara criza alimentară globală”. Borrell a scris asta într-un tweet.

UPDATE 21:00 Lituania vrea garantarea acordului de grâu cu navele de război

„Lumea liberă” trebuie să garanteze exportul de cereale din porturile ucrainene, folosind chiar şi „nave de război” pentru a escorta mărfurile care pleacă din Ucraina. Teoria a fost lansată astăzi, pe pagina sa de Twitter, de către ministrul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis. „Negocierile nu funcţionează cu Rusia”, a scris ministrul.

„Putin şi-a încălcat angajamentul şi ne ameninţă. Dacă va continua să împiedice exportul de cereale din Ucraina, lumea liberă trebuie să se unească pentru a restabili conformitatea cu regulile acordului pe care Rusia l-a semnat”, mai susţine acesta.

UPDATE 20:00 Kremlinul pune condiţii: negocierile de pace doar cu SUA

Kremlinul susţine că negocierile de pace pentru războiul din Ucraina ar trebui purtate în primul rând cu Statele Unite, care dictează comportamentul Kievului.

„Evident, Washingtonul are un vot decisiv”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS,

„Kiev are un preşedinte, un preşedinte legitim, Zelensky, şi teoretic este posibil să se ajungă la un acord politic cu el. Dar, ţinând cont de experienţa din martie, aceste acorduri nu înseamnă nimic, deoarece pot fi anulate printr-o comandă externă. Aşa că trebuie să vorbeşti cu altcineva, cu motivatorul lor, cu patronul lor”, a spus Peskov, subliniind că Rusia „va continua să-şi apere interesele”.

UPDATE 19:00 Manifestaţie anti-Putin la Praga, Republica Cehă

UPDATE 18:00 Kiev: Moscova să se retragă la graniţele din 1991, pentru a negocia

Guvernul ucrainean nu crede în disponibilitatea reală a Moscovei de a negocia, pentru că „acela care vrea să negocieze nu distruge infrastructura energetică a ţării invadate, nu bombardează zonele civile, nu efectuează execuţii în masă ale civililor, nu anunţă mobilizări militare şi nu blochează exporturile de grâu”. Aşa că Rusia trebuie să se retragă la „graniţele din 1991”. Adică „cel de la momentul independenţei Ucrainei, inclusiv Crimeea”.

UPDATE 17:00 Kiev: Trei nave ruseşti sunt gata de luptă în Marea Neagră

Trei nave ruseşti cu un total de 24 de rachete de croazieră de tip Kalibr sunt pregătite pentru luptă în Marea Neagră: „Inamicul îşi intensifică măsurile de apărare antiaeriană şi de apărare antisubmarină, deoarece dragatorul de mine Ivan Golubets a fost lovit ieri în afara portului din Sevastopol”.

Marina Forţelor Armate Ucrainene scrie pe Telegram. În Marea Azov, forţele ruse continuă să controleze comunicaţiile maritime, ţinând până la trei nave de război şi nave pregătite pentru luptă.

UPDATE 16:30 Telefonul lui Liz Truss a fost interceptat, bănuiţi fiind ruşii

Telefonul fostului premier britanic Liz Truss a fost interceptat în timp ce acesta era ministru de externe. Ziarul Mail on Sunday scrie astăzi, adăugând că Londra suspectează o implicare a agenţilor ruşi. Potrivit Mail on Sunday, au fost interceptate mesaje private de la ministrul de externe de atunci cu oficiali externi, inclusiv despre Ucraina. Interceptarea a fost descoperită în vară, când conservatorii alegeau noul lider care urma să-i succedă premierului Boris Johnson.

Johnson şi secretarul său de cabinet, Simon Case, au decis să ţină ştirile sub secret, a spus ziarul. Printre conversaţiile interceptate, se numără şi cele dintre Truss şi aliatul său apropiat, Kwasi Kwarteng. Prim-ministru timp de o lună şi jumătate, între septembrie şi octombrie, Truss îl alesese pe Kwarteng drept ministru de Finanţe.

UPDATE 16:00 Pompeo: Sunt foarte îngrijorat de ameninţarea nucleară

Fostul secretar de stat şi fost şef al CIA al SUA, Mike Pompeo, s-a declarat „foarte îngrijorat” de ameninţarea nucleară rusă pe fundalul războiului din Ucraina. „Sunt foarte îngrijorat”, a spus el, în marginea Galei National Italian American Foundation (NIAF) de la Washington. Dar, a adăugat: „Sunt încrezător că, dacă SUA şi Europa oferă Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a-şi proteja suveranitatea, Kievul va avea succes”.

UPDATE 15:50 Paris: Rusia agravează criza alimentară

„Prin suspendarea participării la acordul de grâu, Rusia agravează criza alimentară globală cauzată de agresiunea sa împotriva Ucrainei. Trebuie să revină asupra deciziei sale, care are consecinţe grave”, scrie ministrul francez de externe, Catherine Colonna, pe Twitter.

UPDATE 15:30 Moscova: al doilea suspect în atacul asupra departamentului de poliţie din Herson a fost arestat

Un al doilea suspect în atacul asupra Departamentului de Poliţie din Herson din ultimele zile a fost arestat. Acest lucru a fost raportat de Tass, citând serviciile ruse de urgenţă.

UPDATE 15:00 Cadavre ale soldaţilor ruşi găsite în deşeurile din Belgorod

Locuitorii din Belgorod, un oraş rusesc la graniţa cu Ucraina, au găsit sicrie de zinc cu cadavrele soldaţilor ruşi lăsate la gunoi. Acest lucru a fost raportat de media independentă din Belarus, Nexta Tv, pe Twitter prin publicarea unei fotografii cu sicrie.

UPDATE 14:40 Armata rusă a respins atacurile forţelor ucrainene în regiunile Harkov, Kherson şi Luhansk, au anunţat duminică agenţiile de presă ruseşti, care au citat Ministerul Apărării

Ministerul a precizat că artileria ucraineană a tras focuri de armă în apropierea centralei nucleare din Zaporizhzhia, dar că situaţia radiaţiilor a rămas normală, potrivit TASS.
 
Reuters a declarat că nu a putut verifica imediat rapoartele de pe câmpul de luptă.
 

UPDATE 14:30 UE cere Rusiei să revoce suspendarea acordului cu Ucraina privind cerealele 

 

UPDATE 14:15 Italia a transferat Ucrainei 20 din cele 30 de unităţi de artilerie M109L promise

 

UPDATE 14:00 Slovenia a transferat Ucrainei 28 de tancuri M-55S

 
Tancul M-55S este o variantă radical modificată a tancului sovietic T-55. 
 

UPDATE 13:00 Grupul Wagner admite că recrutează deţinuţi cu HIV

Oligarhul rus Evgheni Prigojin a postat o postare online în care pare să admită acuzaţiile conform cărora compania sa militară privată, Grupul Wagner, şi-a schimbat standardele şi a recrutat deţinuţi ruşi care suferă de boli grave, inclusiv HIV şi hepatita C. Este o abordare favorizează cantitatea în detrimentul experienţei sau calităţii luptătorilor.

Prigojin, foarte apropiat de preşedintele Vladimir Putin, a discutat recent despre planurile de a crea o „linie Wagner” defensivă de 200 de kilometri în estul Ucrainei. .

UPDATE 12:30 Ambasadorul Rusiei la Washington a „certat” duminică Statele Unite pentru că au spus „afirmaţii false” despre decizia Moscovei de a-şi suspenda participarea la un acord privind cerealele din Marea Neagră negociat de ONU

 
"Reacţia Washingtonului la atacul terorist asupra portului Sevastopol este cu adevărat scandaloasă", a declarat ambasadorul Anatoli Antonov pe Telegram. "Nu am văzut niciun semn de condamnare a acţiunilor nesăbuite ale regimului de la Kiev", relatează Reuters.
 
"Toate indiciile conform cărora specialiştii militari britanici au fost implicaţi în organizarea atacului masiv cu ajutorul dronelor, nu sunt luate în considerare", a mai spus Antonov. Moscova nu a adus nicio dovadă pentru afirmaţia sa.
 
Marea Britanie a respins afirmaţiile Rusiei ca fiind false. Ministerul britanic al Apărării a declarat că Ministerul rus al Apărării "colportează afirmaţii false de o amploare epică", după ce Moscova a acuzat Marina britanică de un "atac terorist" asupra conductelor de gaz Nord Stream şi a afirmat că "specialiştii" britanici au ajutat la un atac cu drone în Sevastopol. Ministerul britanic al Apărării a declarat: "Această ultimă poveste inventată spune mai multe despre argumentele care au loc în interiorul guvernului rus decât despre Occident".
 

UPDATE 12:00 Mass-media: generalul rus Lapin a fost demis din funcţie. A fost criticat recent de liderul cecen Kadîrov

Generalul rus Alexander Lapin a fost înlăturat din postul său de comandant al Grupului de Centru, potrivit surselor Moscow Times şi Meduza. Radiodifuzorul de stat cecen Groznîi a prezentat, de asemenea, demisia lui Lapin, fără citarea surselor.
În urmă cu două luni, preşedintele Vladimir Putin i-a acordat lui Lapin titlul de „Erou al Rusiei”.Potrivit liderului cecen Ramzan Kadyîov, onoarea era legată de capturarea oraşului Lisiciansk, chiar dacă „în realitate, generalul nu era acolo”. Kadîrov l-a criticat recent pe Lapin ca fiind un general „fără talent”, din cauza retragerii Rusiei din oraşul Liman din regiunea de nord a Doneţk. Mai târziu, l-a acuzat pe Lapin că a permis forţelor ucrainene să străpungă o parte a frontului.

UPDATE 11:00 Letonia: cetăţean belarus condamnat pentru spionaj

Tribunalul de la Riga, Letonia, a condamnat un cetăţean belarus la opt ani de închisoare pentru spionaj în numele serviciilor militare de informaţii ale ţării sale, a anunţat de presa letonă. Bărbatul a fost arestat pe 15 februarie pentru filmarea şi fotografiarea obiectelor din sistemul de apărare leton, infrastructura electrică strategică şi infrastructura civilă importantă, precum şi pentru strângerea de informaţii confidenţiale de pe cel puţin 17 site-uri guvernamentale. Sentinţa poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la publicarea ei.
 

UPDATE 10:00 Kiev: Rusia blochează grâul care hrănea 7 milioane de oameni

„Prin suspendarea participării sale la acordul de grâu sub pretextul fals al exploziilor care au avut loc la 220 de kilometri de coridorul de grâu, Rusia blochează 2 milioane de tone de grâu pe 176 de nave aflate deja pe mare, suficient pentru a hrăni peste 7 milioane de oameni”, declarat ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba pe Twitter, adăugând că „Rusia a planificat asta cu mult timp în avans”.

UPDATE 09:00 Moscova: SUA şi UE se joacă cu tema armelor nucleare

Politicienii americani şi europeni se joacă iresponsabil cu problema armelor nucleare. Rusia este îngrijorată de Polonia care „cere să fie candidată” pentru poziţionarea bombei nucleare americane, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de TASS.

UPDATE 08:00 UE îndeamnă Rusia să ridice suspendarea acordului de grâu

„Decizia Rusiei de a suspenda participarea la acordul Mării Negre pune în pericol principala rută de export de cereale şi îngrăşăminte, atât de necesară pentru a face faţă crizei alimentare globale cauzate de războiul său împotriva Ucrainei. UE îndeamnă Rusia să-şi revoce decizia”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, pe Twitter.

UPDATE 02:00 Biden comentează oprirea acordului pentru grâu

Suspendarea de către Moscova a acordului de cereale cu Ucraina este „pur şi simplu scandaloasă”. Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat acest lucru. Rusia „nu are niciun motiv să facă acest lucru”, a mai declarat preşedintele SUA presei, referindu-se la decizia anunţată de Moscova, ca răspuns la atacul suferit de forţele ucrainene în portul Sevastopol.

UPDATE 01:00 Arhiepiscopul Kiev: două zile pentru a evacua casele din Herson

„Ştim că în regiunea Herson oamenilor li s-au dat două zile să-şi părăsească casele. Două zile pentru evacuare completă”, a afirmat arhiepiscopul Kievului, în cea de-a 248-a zi a războiului din Ucraina.

„Chiar şi în ultima zi au fost lupte grele pe toată linia frontului. Din câte am aflat - spune Şevciuk - în această dimineaţă, inamicul bombardează continuu oraşe şi sate paşnice, în special, în provinciile de graniţă cu Rusia din regiunile Sumi şi Cernihiv, dar şi în estul şi sudul patriei noastre.

Încă o dată au fost date câteva lovituri asupra regiunii Dnipropetrovsk, în special asupra oraşului Nikopol, despre care am pomenit adesea în rugăciunile noastre din aceste zile. Regiunea noastră Mikolaiv suferă din nou. Regiunea noastră, Harkov, continuă să sufere atacuri, în special în districtele recent eliberate, cum ar fi districtul Kupyansk, unde viaţa normală este revenită, dar inamicul continuă să distrugă oraşele şi satele”.

„Kievul şi regiunea au fost avertizate cu privire la posibilitatea unei întreruperi de urgenţă a curentului pe o perioadă nedeterminată. Inamicul a distrus o mare parte a sistemului energetic al Ucrainei şi astăzi, în special, centrul Ucrainei suferă de pe urma acestui dezastru. Şi când într-un oraş mare se stinge electricitatea, zgârie-norii se transformă în capcane reci în care oamenii nu se pot nici încălzi şi nici nu pot pregăti mâncarea”, a afirmat Şevciuk.

UPDATE 00:30 Meciul Şahtiorului, afectat de un raid aerian la Lvov

Meciul de fotbal dintre Shakhtar şi Oleksandriya, din prima divizie de fotbal a Ucrainei, a fost suspendat pentru aproximativ o oră din cauza unui raid aerian al forţelor ruse asupra oraşului Lviv. Potrivit presei locale, s-a declanşat o alarmă, la rezultatul de 1-0 pentru Oleksandriya, determinând cele două echipe să fugă de urgenţă la vestiar. Campionatul ucrainean s-a reluat cu măsuri de maximă securitate: stadioane goale şi un sistem de alarmă care se declanşează la cel mai mic pericol. Meciul a fost apoi reluat şi s-a încheiat 2-2.

UPDATE 00:00 Schimb a 50 de prizonieri de război între Rusia şi Ucraina

Rusia şi Ucraina au efectuat cea mai recentă rundă de schimburi de prizonieri de război. Informaţiile militare ucrainene raportează că 52 de deţinuţi s-au întors în patria lor. Printre ei, soldaţi, marinari, grăniceri, membri ai gărzii naţionale şi medici. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a eliberat un total de 1031 de prizonieri din martie: „Ne amintim de toţi oamenii care sunt încă în captivitate în Rusia şi în zonele ocupate. Vom face totul pentru a-i aduce acasă”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici