LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 320. Gruparea Wagner atacă în Soledar, regiunea Doneţk / Rachete ruseşti au aterizat în piaţa Shevchenkove, de lângă Harkov / Doi oameni au fost ucişi şi alţi câţiva civili au fost răniţi

  • Forţele ruse bombardează Nikopol
  • Germania trimite şapte generatoare la Herson
  • Crăciunul 2023 pe stil vechi a fost sângeros. Rusia susţine că a ucis 600 de militari ucraineni printr-un atac.
26987 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 320. Gruparea Wagner atacă în Soledar, regiunea Doneţk / Rachete ruseşti au aterizat în piaţa Shevchenkove, de lângă Harkov / Doi oameni au fost ucişi şi alţi câţiva civili au fost răniţi

Hepta - Biserică Ortodoxă Ucraineană din Lliv, pe durata liturghiei de Crăciun pe stil vechi

UPDATE 23:00 Iran joacă de partea Rusiei, motiv de supărare pentru SUA

UPDATE 22:00 Suedia se teme de Rusia şi îşi construieşte „armată” civili

UPDATE 21:00 Kiev: Ruşii reiau atacul asupra Soledar, lupte aprige în curs cu un număr mare de unităţi ale Grupului Wagner

Trupele ruse au reluat asaltarea oraşului Soledar, regiunea Doneţk, unde bătălii aprige dau naştere în acest moment. Acest lucru a fost declarat de ministrul adjunct al apărării al Ucrainei, Hanna Maliar, pe Telegram, după cum a raportat Ukrinform. „După o încercare eşuată de a captura Soledar şi de retragere, inamicul şi-a regrupat forţele, şi-a completat pierderile, a redistribuit unităţi de asalt suplimentare, a schimbat tactica şi a lansat un asalt puternic”, a menţionat Maliar. Potrivit vice-ministrului, ruşii au desfăşurat un număr mare de grupuri de asalt formate din cele mai bune rezerve de mercenari din Grupul Wagner.

UPDATE 20:30 Londra confirmă dispariţia a doi cetăţeni britanici în Ucraina

Doi cetăţeni britanici, Andrew Bagshaw şi Christopher Parry, sunt daţi dispăruţi în Ucraina, a confirmat de Ministerul de Externe, explicând că acordă asistenţă familiilor celor doi „voluntari” ale căror urme au dispărut. Sky News relatează că cele mai recente ştiri referitoare la cei doi britanici datează din 6 ianuarie trecut, când aceştia au părăsit Kramatorsk şi se îndreptau spre Soledar.

UPDATE 20:10 Patruşev: În Ucraina există o confruntare militară Rusia-NATO

„Evenimentele din Ucraina nu sunt o ciocnire între Moscova şi Kiev, ci o confruntare militară între NATO şi în special Statele Unite şi Marea Britanie şi Rusia”, a declarat Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate Naţională al Rusiei, într-un interviu pentru ziarul Argumenty i Fakty, publicat astăzi. „Cu cât cetăţenii ucraineni îşi dau seama mai devreme că Occidentul luptă împotriva Rusiei cu propriile mâini, cu atât mai multe vieţi vor fi salvate”, a spus Patruşev.

UPDATE 20:00 Preşedinţia suedeză, summit-ul UE-Zelensky va avea loc în Ucraina, pe 3 februarie

Summitul dintre UE şi preşedintele Zelenski „va avea loc pe 3 februarie în Ucraina”, a confirmat reprezentantul suedez la UE, Lard Danielsson, în cadrul prezentării priorităţilor preşedinţiei de la Stockholm a semestrului european. În prezentarea presei a problemelor-cheie ale următoarelor şase luni, Danielsson a inclus sprijinul pentru Ucraina şi problema reconstrucţiei printre priorităţi. Pe calea Ucrainei de a deveni membră a Uniunii, diplomatul suedez a subliniat: „Avem dorinţa foarte puternică a Ucrainei de a exploata orice oportunitate de a aborda Uniunea Europeană într-un sens mai politic, iar problema va fi tratată la summitul de pe 3 februarie”.

UPDATE 19:30 Mini-tancul Barkan, ultima găselniţă a turcilor

UPDATE 19:00 Kiev: Depozitul de muniţie rusesc din Melitopol a fost lovit, exploziile au durat 5 ore

Un depozit de muniţie rusesc a fost distrus în oraşul ocupat Melitopol, detonările continuând timp de cinci ore. Aşa a declarat primarul ucrainean al oraşului, Ivan Fedorov, citat de Interfax-Ucraina. Depozitul a fost lovit aseară, exploziile ulterioare au durat de la 1 la 6 dimineaţa şi până la 13 depozitul a fost distrus, a spus Fedorov. Muniţia fusese depozitată în fabrica de stat Hidromash din centrul oraşului.

UPDATE 18:00 Kiev: Moscova ne-a transformat în cel mai mare câmp minat din lume, pagube grave şi agriculturii

„Rusia a transformat Ucraina în cel mai mare câmp minat din lume, ceea ce provoacă, printre altele, probleme serioase în agricultură, care este una dintre principalele ramuri ale economiei ucrainene”, a declarat de premierul ucrainean Denis Şmihal, potrivit site-ului polonez Onet.

UPDATE 17:20 Doi voluntari au dispărut în regiunea Doneţk

Doi voluntari britanici au fost daţi dispăruţi de vinerea trecută, lângă Soledar, în regiunea Doneţk din estul Ucrainei. Acest lucru a fost confirmat de poliţia ucraineană, citată de Unkriform. „Pe 7 ianuarie, în jurul orei 17.15, Departamentul de Poliţie al Districtului Bakhmut a primit un raport privind dispariţia a doi voluntari, cetăţeni britanici în vârstă de 28 şi 48 de ani”, se arată într-o notă care precizează că „cu o zi înainte, pe 6 ianuarie, la ora 08.00 dimineaţa, Andrew Bagshaw şi Christopher Perry au părăsit Kramatorsk în direcţia Soledar, de atunci contactul cu ei s-a pierdut”.

UPDATE 17:10 Atacul rusesc asupra pieţei Harkov, bilanţul morţilor creşte la doi

Bilanţul morţilor din atacul rusesc cu rachetă care a lovit piaţa din satul Shevchenkove, din regiunea Harkov din Ucraina, din nord-estul ţării, a crescut la 2 morţi şi 5 răniţi, inclusiv un tânăr de 13 ani. Acest lucru a fost raportat de guvernatorul regional al Harkovului, Oleh Syniehubov, care a publicat imagini pe Telegram care arată pavilioane în ruine, dintre care unele sunt încă în flăcări. Potrivit autorităţilor ucrainene, alte persoane ar putea fi prinse sub dărâmături şi este în desfăşurare o operaţiune de căutare.

UPDATE 16:30 Mass-media: GB evaluează primul transport de tancuri către Kiev

Marea Britanie se gândeşte să aprovizioneze Ucraina cu tancuri britanice pentru prima dată pentru a lupta împotriva forţelor ruse, postul Sky News relatează. Discuţiile sunt în desfăşurare „de câteva săptămâni” cu privire la livrarea unui număr de tancuri Challenger 2 ale armatei britanice către forţele armate ucrainene, a declarat o sursă occidentală familiarizată cu cazul.

UPDATE 16:10 Kuleba: Niciun aliat nu a făcut suficient pentru ajutor

„Ucraina este recunoscătoare partenerilor săi pentru ajutorul lor militar, dar trebuie să fim sinceri unii cu alţii: nimeni nu va fi făcut suficient atâta timp cât cizmele ruseşti rămân pe pământul ucrainean. Înarmarea ţării noastre pentru victorie este cea mai scurtă cale de a restabili pacea şi securitatea în Europa şi nu numai.” Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a scris pe Twitter.

UPDATE 16:00 Kremlin: Macron şi Putin sunt în contact

Preşedinţii Rusiei şi Franţei, Vladimir Putin şi Emmanuel Macron, „mentin contactul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Ria Novosti relatează. „Acum este o pauză în dialog, dar în faza anterioară contactul a fost foarte util şi foarte constructiv, în ciuda tuturor diferenţelor, chiar şi profunde”, a adăugat el.

UPDATE 15:50 Rachetă pe piaţa din Shevchenkove, o femeie a murit

Bilanţul de la explozia unei rachete ruseşti pe o piaţă din oraşul Shevchenkove, din estul Ucrainei, este de cel puţin un mort şi mai mulţi răniţi. Acest lucru a fost anunţat de guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Synehubov, pe Telegram. O femeie în vârstă de 60 de ani a murit. Toate celelalte persoane afectate au fost spitalizate, în timp ce salvatorii continuă să sape printre dărâmături.

UPDATE 15:40 Kremlin: fără noi mobilizări

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a îndemnat să nu acorde prea multă importanţă zvonurilor despre un nou val de mobilizare parţială în Rusia, care a apărut pe numeroase canale Telegram în timpul sărbătorilor de Anul Nou. „Nu este nevoie să acordăm o asemenea importanţă, în general, canalelor Telegram”, a spus Peskov reporterilor. „Sursa principală este guvernul condus de preşedintele Federaţiei Ruse. Nu este nevoie să acordăm o mare importanţă canalelor Telegram”, a subliniat el, referindu-se la alarmele răspândite în ultimele zile cu privire la reluarea iminentă a campaniei de mobilizare.

UPDATE 15:20 Apel telefonic între Lavrov şi omologul său chinez

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi omologul său chinez Qin Gang au purtat o conversaţie telefonică în care au discutat despre Ucraina, scrie Tass. Cei doi miniştri au convenit, de asemenea, că politica SUA de „aprindere a confruntării” dintre Moscova şi Beijing „este inacceptabilă”. În cadrul conversaţiei, Qin Gang - relatează Tass - s-a declarat gata să menţină contacte strânse cu Lavrov, subliniind că Beijingul este pregătit să continue să avanseze în relaţiile cu Moscova.

UPDATE 15:10 Kremlinul: Noile arme din Occident sporesc suferinţa ucrainenilor

Noile livrări de arme occidentale către Kiev „nu pot decât să aducă durere poporului ucrainean, să le prelungească suferinţa” şi „nu ar schimba” cursul conflictului, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, referindu-se în special la decizia Parisului de a trimite vehicule de luptă în Ucraina. „Aceste livrări”, a adăugat Peskov, „nu sunt capabile să perturbe procesul prin care Rusia va atinge obiectivele operaţiunii militare speciale”.

UPDATE 14:45 Reprezentant al guvernului german: Germania nu plănuieşte să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina

 
Germania nu are în prezent planuri de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, a declarat luni un purtător de cuvânt al guvernului german.
 
Declaraţia a fost făcută după ce ministrul german al economiei, Robert Habeck, a spus că Berlinul nu poate exclude livrarea tancurilor Leopard.
 
Germania a anunţat săptămâna trecută că va trimite vehicule de luptă Marder la Kiev, răspunzând solicitărilor ucrainenilor de a primi mai multe arme grele.
 
Tancurile Leopard sunt vehicule de luptă mai grele decât Marder. 

UPDATE 13:30 Atacul rusesc în regiunea Harkov a ucis doi civili

 

UPDATE 12:00 Armata ucraineană transmite că „bătălia crâncenă” face ravagii în Soledar, cu 22 de confruntări de luptă în ultimele 24 de ore

 

UPDATE 11:00 Papa Francisc: războiul din Ucraina este o „crimă împotriva lui Dumnezeu şi a umanităţii" 

 

Papa Francisc a declarat că războaiele precum cel din Ucraina, în care zonele civile sunt supuse la ceea ce el a numit distrugere fără discriminare, sunt „o crimă împotriva lui Dumnezeu şi a umanităţii".
 
Francisc a făcut remarcile în discursul său anual adresat diplomaţilor acreditaţi la Vatican.
 
Papa a fost un critic al războiului de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.
 
La câteva săptămâni după invazie, el i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să „oprească masacrul".
 

UPDATE 10:00 Pentagonul confirmă că va antrena în fiecare lună 500 de soldaţi ucraineni pentru a-i învăţa să manevreze vehiculele de luptă ale infanteriei M2A2 Bradley

 
50 de astfel de blindate americane vor ajunge în Ucraina ca parte a celui mai recent pachet de ajutor militar acordat de SUA pentru rezistenţa armată ucraineană în faţa agresiunii ruseşti. 
 

UPDATE 9:30 Statul Major General al Ucrainei a raportat luni că Rusia a pierdut 111.760 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale

 
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.080 de tancuri, 6.147 de vehicule blindate de luptă, 4.809 vehicule şi rezervoare de combustibil, 2.069 de sisteme de artilerie, 434 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 217 sisteme de apărare aeriană, 285 de avioane, 275 de elicoptere, 1.856 de drone şi 16 ambarcaţiuni.
 

UPDATE 8:20 Armata ucraineană ripostează în forţă la atacurile masive ale ruşilor: elicoptere şi drone doborâte şi 13 aşezări apărate pentru a nu cădea în mâna invadatorilor

Armata ucraineană a lansat 17 atacuri asupra zonelor de concentrare a soldaţilor ruşi şi trei lovituri asupra poziţiilor sistemelor de rachete antiaeriene ale acestora în ultimele 24 de ore, potrivit Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.
 
În actualizarea sa de luni dimineaţa, Statul Major General a mai raportat că armata rusă a lansat cel puţin şapte rachete, 31 de atacuri aeriene şi peste 70 de atacuri MLRS împotriva Ucrainei. 
 
Trupele ucrainene au doborât trei elicoptere ruseşti - un Ka-52, un Mi-24 şi un Mi-8, precum şi trei drone de tip Orlan-10. Potrivit actualizării, armata ucraineană a respins, de asemenea, unităţi ale armatei ruse în apropierea a 13 aşezări din regiunile Doneţk şi Luhansk în aceeaşi perioadă de raportare.   
 

UPDATE 7:30 Politico: Oficialii din domeniul securităţii cibernetice din Ucraina strâng dovezi digitale pentru a fi analizate de către Curtea Penală Internaţională


UPDATE 2:55  - Germania trimite şapte generatoare la Herson

Agenţia Federală pentru Asistenţă Tehnică din Germania a furnizat regiunii Herson generatoare electrice, a informat Yaroslav Ianuşevici, guvernatorul regional, pe 8 ianuarie.   

UPDATE 1:19  - Oficial: Forţele ruse bombardează Nikopol

Yevhen Yevtushenko, şeful administraţiei militare a Nikopolului, a raportat pe 8 ianuarie că forţele ruse au bombardat oraşul Nikopol şi comunitatea Chervonohryhorivska. Potrivit lui Yevtushenko, un incendiu a fost raportat în oraş mai devreme în cursul zilei ce n-ar fi fost cauzat de vreun bombardament rusesc.   

 

Ştirea iniţială -Rusia bombardează regiunea Sumy de 144 de ori, distrugând nouă locuinţe, o şcoală şi o fermă. 

Potrivit Euronews, ruşii susţin că au ucis 600 de militari ucraineni printr-un atac. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici