LIVE-TEXT   Războiul din Ucraina, ziua 78. Comunicaţiile au fost întrerupte în regiunea Herson. Mai multe victime în urma atacurior aeriene asupra regiunii Cernihiv

  • În discursul său de noapte, preşedintele ucrainean a declarat că a sărbătorit aprobarea Legii Lend-Lease de către Congresul american şi semnarea acesteia de către preşedintele Joe Biden.
  • Germania amână transferul de arme către Ucraina.
9625 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 78. Comunicaţiile au fost întrerupte în regiunea Herson. Mai multe victime în urma atacurior aeriene asupra regiunii Cernihiv

G7 caută soluţii pentru a sparge blocada rusă din Marea Neagră. România una dintre soluţii

Blocada exporturilor de cereale devine rapid una dintre cele mai urgente crize diplomatice şi umanitare din Ucraina. Marţi, Joe Biden a declarat că SUA lucrează la soluţii "pentru a scoate aceste alimente în lume, astfel încât să ajute la scăderea preţurilor".

Miniştrii de externe ai G7 se întâlnesc în staţiunea Weissenhaus de la Marea Baltică, la nord-est de Hamburg, iar miniştrii agriculturii la Stuttgart.

Înainte de război, cea mai mare parte a alimentelor produse de Ucraina - suficiente pentru a hrăni 400 de milioane de oameni - era exportată prin cele şapte porturi ale ţării de la Marea Neagră. În cele opt luni de dinaintea începerii conflictului, aproape 51 de milioane de tone metrice de cereale au trecut prin acestea, potrivit Programului alimentar mondial al ONU. Comerţul valora 47 de miliarde de dolari pe an pentru Ucraina, relatează The Guardian.

Ministrul ucrainean al politicii agricole şi al alimentaţiei, Mykola Solsky, a studiat opţiuni care variază de la Gdansk până la portul Klaipėda din Lituania şi trei porturi din Letonia. Portul românesc Constanţa aînceput deja să preia unele transporturi de cereale ucrainene.

ONU a discutat, de asemenea, dacă ar putea fi deschis un coridor umanitar prin Belarus pentru a transporta grânele către porturile baltice, deoarece ecartamentul între Ucraina şi Belarus este uniform.

David Beasley, de la Programul Alimentar Mondial al ONU, care a tras un semnal de alarmă de câteva săptămâni, a declarat: "În acest moment, silozurile de cereale ale Ucrainei sunt pline. În acelaşi timp, 44 de milioane de oameni din întreaga lume se îndreaptă spre foamete. Trebuie să deschidem aceste porturi pentru ca alimentele să poată intra şi ieşi din Ucraina. Lumea cere acest lucru, deoarece sute de milioane de oameni din întreaga lume depind de alimentele care trec prin aceste porturi."

Roman Slaston, directorul general al Clubului ucrainean de Agribusiness, a declarat că redeschiderea porturilor rămâne cea mai bună opţiune, dar exporturile pe şosea, barje fluviale şi pe calea ferată ar putea fi dublate.

În 2020, Ucraina a fost al cincilea exportator mondial de grâu, iar ţările cu venituri mici şi medii au fost beneficiari importanţi. Principalele destinaţii de export au fost Egiptul, Indonezia, Pakistanul, Bangladesh şi Libanul.

UPDATE  Ministerul britanic al Apărării spune că retragerea forţelor ruse din Harkov este „recunoaşterea tacită a incapacităţii Rusiei” de a cuceri oraşe-cheie ucrainiene 

UPDATE Prim-ministrul Olandei Mark Rutte se va adresa Radei Supreme joi

UPDATE  Republica Cehă vrea să-şi trimită tancurile sovietice în Ucraina 

UPDATE  Steinmeier vrea să viziteze Ucraina, dar nu intenţionează asta prea curând

„Nu am planuri specifice de călătorie pe termen foarte scurt. Dar presupun că mă voi întâlni cu domnul Zelenski”, spune preşedintele Germaniei. 
 

UPDATE 09:00 Ocupanţii au tras asupra Velykyi Kostromets şi Zelenodolsk în regiunea Dnipropetrovsk, a declarat şeful regiunii. Potrivit lui Valentyn Reznichenko, o persoană a fost ucisă, iar alta a fost rănită.

UPDATE 08:00 Mai multe atacuri aeriene au lovit noaptea Novgorod-Seversky, regiunea Cernihiv - şeful Districtului Militar Regional Cernihiv Vyacheslav Chaus. Sunt răniţi şi morţi. Infrastructură critică, şcoli, clădiri administrative şi case private avariate

UPDATE 06:00

"Putin va trebui să se confrunte cu realitatea că invazia sa în Ucraina a eşuat şi că ţara sa va ieşi mai slabă din război", a declarat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, citat de NBC News

UPDATE 04:00

Raid aerian în Harkov! Ucrainenii sunt rugaţi să se adăpostească. 

UPDATE 03:30

Comunicaţiile mobile şi internetul au fost întrerupte din nou în regiunea Herson. După ce toţi civilii au fost scoşi din Azovstal, ocupanţii şi-au înăsprit şi mai mult bombardamentele asupra uzinei. Apărătorii ucraineni fac imposibilul pentru a rezista în această fortăreaţă. 
 

UPDATE 03:00

Germania amână transferul de arme către Ucraina. Este vorba despre tunurile antiaeriene autopropulsate Gepard. Welt notează că guvernul german nu a informat Kievul. Potrivit Welt, Ministerul german al Apărării "nu ştie când vor fi livrate arme Ucrainei".

UPDATE 02:40

Administraţia Biden a cerut neoficial Congresului să aprobe un nou acord de armament cu Turcia, transmite The Wall Street Journal. 
 

UPDATE 02;00

Comandanţii militari ruşi sunt remaniaţi,, spune Oleksiy Arestovich, consilierul preşedintelui ucrainean. 
 
Potrivit ultimelor informaţii, Gerasimov, şeful Statului Major General rus, a fost demis de facto şi se decide dacă i se mai acordă o şansă de a fi repus în funcţie. Comandantul primei armate de tancuri, o forţă de atac care a luptat pe câmpiile ucrainene de lângă Isym, a fost demis", a declarat Arrestovici.

Update 01:40 

Cinematograful Tampere de lângă parcul Vidrodniy din Kiev a fost incendiat, potrivit televiziunilor locale. Cauzele incendiului sunt în curs de investigare. 

 

Update 00:20

Ocupanţii ruşi au blocat complet evacuarea oraşului Mariupol. Oraşul nu are apă potabilă, alimente şi spaţii locuibile.
 
Foametea îi obligă pe locuitorii oraşului să muncească pentru ocupanţii ruşi ca să primească hrană.

Update 00:13

788 de rachete de croazieră şi rachete balistice au fost lansate asupra Ucrainei de pe teritoriul Federaţiei Ruse şi al Belarusului, a anunţat Statul Major al forţelor armate ucrainene.

În total, ruşii au efectuat 487 de lovituri cu rachete. Numai în cursul lunii mai, au fost înregistrate 49 de lovituri de rachetă de pe teritoriul Federaţiei Ruse.
 
 

Ştirea iniţială 

În discursul său de noapte, preşedintele ucrainean a declarat că a sărbătorit aprobarea Legii Lend-Lease de către Congresul american şi semnarea acesteia de către preşedintele Joe Biden. 

"Camera Reprezentanţilor Congresului Statelor Unite a votat pentru un pachet nou şi semnificativ  pentru sprijinirea statului nostru şi democraţia globală. Aproape 40 de miliarde de dolari...

Aceste fonduri vor fi folosite cât mai repede posibil şi fără birocraţie pentru a întări apărarea Ucrainei. În primul rând, este vorba de arme şi muniţie pentru noi  echipamente. Dar nu numai atât. Este, de asemenea, un sprijin pentru investigarea crimelor de război ale Federaţiei Ruse şi a ocupanţilor, sprijin pentru activitatea diplomatică şi multe altele", a declarat Volodîmîr Zelenski. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici