"Războiul dintre China şi Taiwan ar putea fi horror pentru comerţul global", avertizează un ministru german

  • Ministrul de Externe al Germaniei a avertizat China să nu folosească forţa militară împotriva Taiwanului.
  • Annalena Baerbock a folosit un ton diferit faţă de preşedintele francez Emmanuel Macron, care a fost criticat pentru că a spus că Europa ar trebui să se distanţeze de conflictele Americii.
  • Annalena Baerbock a declarat vineri, după o întâlnire la Beijing cu ministrul de Externe al Chinei, Qin Gang, că conflictele trebuie rezolvate paşnic şi că guvernul de la Berlin este „îngrijorat” de situaţia din Taiwan.
2808 afișări
Imaginea articolului "Războiul dintre China şi Taiwan ar putea fi horror pentru comerţul global", avertizează un ministru german

Sursa- Hepta/Wikipedia

„O escaladare militară în strâmtoarea Taiwan, prin care circulă zilnic 50% din comerţul mondial, ar fi un scenariu de groază pentru întreaga lume”, a spus Baerbock, care se află în China într-o vizită de trei zile, prima ei călătorie de la preluarea mandatului la sfârşitul anului 2021.

„Conflictele pot fi rezolvate doar paşnic”, a adăugat ea. „O schimbare unilaterală, ca să nu mai vorbim de o schimbare violentă, a status quo-ului ar fi inacceptabilă pentru noi, ca europeni”.

Poziţia mai dură a lui Baerbock faţă de Taiwan, insula pe care Beijingul o revendică drept propriul său teritoriu şi a ameninţat că îl va lua cu forţa, este diferită şi mai dură faţă de poziţia paşnică a lui Macron cu comuniştii chinezi. 

El a avertizat că Uniunea Europeană nu ar trebui să fie „prinsă în crize care nu sunt ale europenilor”.

Unii politicieni europeni au criticat remarcile lui Macron, care au venit pe măsură ce tensiunile dintre SUA şi China au escaladat din cauza Taiwanului şi într-un moment în care Europa continuă să fie dependentă de sprijinul american pentru Ucraina în războiul cu Rusia.

Tonul agresiv al ministrului Baerbock a fost preluat şi de şeful politicii externe al UE, Josep Borrell, care a încercat să transmită şi el un mesaj mai dur împotriva Chinei asupra Taiwanului.

Poziţia UE faţă de Taiwan nu s-a schimbat, a spus Borrell într-un discurs publicat vineri. El plănuise să ţină discursul la Beijing în această săptămână, dar călătoria sa a fost anulată după ce a infectat cu Covid-19.

UE a rămas angajată în „politica sa de recunoaştere a unei singure China”, care recunoaşte Beijingul ca singurul guvern legal al Chinei. Dar în Taiwan, „orice încercare de a schimba status quo-ul prin forţă ar fi inacceptabilă”, a spus el.

Qin Gang a recunoscut creşterea tensiunilor în jurul Taiwanului, dar a dat vina pe „separaţiştii mişcării de independenţă a insulei”, care au primit „ajutor şi sprijin din partea puterilor străine”.

„Aceasta este rădăcina de bază a problemei din strâmtoarea Taiwan”, a declarat Qin Gang. 

Baerbock a cerut Chinei să convingă Rusia să pună capăt războiului din Ucraina.

Ea adaugă că nicio altă ţară nu are mai multă influenţă asupra Rusiei decât China.

„Decizia cu privire la modul în care utilizează această influenţă afectează în mod direct interesele centrale ale Europei”, a spus ea, potrivit Financial Times

Ministrul german de Externe a mai declarat că aşa cum China a lucrat cu succes pentru a reconcilia Arabia Saudită şi Iranul, Occidentul speră că Beijingul ar putea juca un rol similar pentru a pune capăt războiului din Ucraina, adăugând că China are o „responsabilitate specială” de a face acest lucru în calitate de membru permanent al Consiliul de Securitate al ONU.

De asemenea, Baerbock a avertizat China să nu livreze arme Rusiei. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici