"Războiul numelui", pe ultima sută de metri. Ministrul grec de Externe merge la Skopje pentru discuţii privind denumirea Macedonia / Propunerile Atenei

Nikos Kotzias, ministrul grec de Externe, efectuează joi o vizită la Skopje pentru discuţii cu omologul său macedonean, Nikola Dimitrov, pe tema disputei între cele două ţării privind denumirea Republicii Macedonia, informează site-ul agenţiei de ştiri Novinite.

1790 afișări
Imaginea articolului "Războiul numelui", pe ultima sută de metri. Ministrul grec de Externe merge la Skopje pentru discuţii privind denumirea Macedonia / Propunerile Atenei

În urmă cu două zile, autorităţile de la Atena şi Skopje au anunţat că au făcut schimb de propuneri de soluţii pentru disputa privind denumirea. Atena consideră că numele Macedonia implică o revendicare teritorială ce vizează regiunea omonimă din nordul Greciei.

Dimitrov a recunoscut că există "unele diferenţe" privind cele două propuneri, însă ambele părţi au refuzat să comenteze ori să ofere detalii despre conţinutul soluţiilor propuse.

Propunerile Atenei au fost însă publicate în presa greacă şi include următoarele variante, Republica Macedoniei de Nord, Republica Noua Macedonie, Republica Macedonia de Sus, Republica Vardar Macedonia şi Republica Macedonia (Skopje).

Delegaţiile celor două ţări urmează să se întâlnească pentru o nouă rundă de negocieri pe data de 30 martie, la Viena, unde va participa şi mediatorul internaţional Matthew Nimetz.

Orice acord pe această temă va trebui ratificat de Parlamentul de la Atena şi va fi necesară modificarea Constituţiei Republicii Macedonia.

Republica Macedonia şi-a declarat independenţa în anul 1991 şi a reuşit să evite violenţele ce au urmat destrămării Iugoslavei.

Din cauza disputei cu privire la denumirea Macedoniei, Grecia a blocat încercările fostei republici iugoslave de a adera la NATO şi candidatura acesteia la UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici