Războiul din Ucraina, ziua 368. Putin acuză NATO că vrea să distrugă Rusia/ Atac sub steag fals în Belarus în timp ce Lukaşenko vorbeşte despre clătite/ Croaţia pregăteşte 14 elicoptere Mi-8 pentru a fi trimise în Ucraina/ Zelenski insistă să primească avioane F-16

  • Directorul Institutului pentru Studierea Războiului este sigur că Ucraina va câştiga războiul
  • Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba susţine punctul de vedere emis de directorul ISW, Kimberly Kagan
  • Rezistenţa ucraineană a împiedicat cu câteva luni cucerirea regiunii Donbas
  • Ruşii aşteaptă întăriri pentru a continua în forţă o nouă rundă de asediu
  • Croaţia pregăteşte 14 elicoptere Mi-8 pentru a fi trimise în Ucraina
46732 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 368. Putin acuză NATO că vrea să distrugă Rusia/ Atac sub steag fals în Belarus în timp ce Lukaşenko vorbeşte despre clătite/ Croaţia pregăteşte 14 elicoptere Mi-8 pentru a fi trimise în Ucraina/ Zelenski insistă să primească avioane F-16

UPDATE 22:45 Germania neagă un raport privind propunerea NATO de reluare a negocierilor de pace cu Rusia

Un purtător de cuvânt al guvernului german a negat pe 26 februarie un raport potrivit căruia Franţa, Germania şi Marea Britanie au sugerat un pact de apărare NATO cu Ucraina în schimbul reluării negocierilor de pace cu Rusia, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt a declarat că "nu a existat nicio evoluţie în ceea ce priveşte posibilele garanţii de securitate NATO pentru Ucraina" de luni de zile.

Problema "nu a jucat niciun rol" în timpul întâlnirii preşedintelui Volodimir Zelensk cu cancelarul german Olaf Scholz şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron la începutul lunii februarie, a adăugat purtătorul de cuvânt.

UPDATE 22:00 Arabia Saudită oferă asistenţă Ucrainei

Pentru prima dată de când cele două ţări au stabilit relaţii diplomatice în urmă cu 30 de ani, un ministru de externe saudit a vizitat Ucraina.

Biroul preşedintelui Volodimir Zelenski a publicat duminică o înregistrare video cu întâlnirea cu prinţul Faisal bin Farhan Al Saud din Arabia Saudită.

Zelenski a declarat că se aşteaptă ca întâlnirea să "ofere un nou impuls pentru intensificarea în continuare a dialogului nostru reciproc benefic".

UPDATE 21:30 Banca rusă Tinkoff va suspenda tranzacţiile în euro

UE a convenit vineri asupra celei de-a 10-a runde de măsuri punitive pentru a pedepsi Rusia pentru invadarea Ucrainei. Pachetul de sancţiuni include întreruperea accesului mai multor bănci, printre care Tinkoff şi banca privată Alfa-Bank, la sistemul global de plăţi SWIFT.

„Vor fi disponibile retrageri în euro. Tranzacţionarea în euro va fi suspendată începând cu 27 februarie 2023", a declarat Tinkoff într-un comunicat, adăugând că tranzacţionarea în alte monede nu va fi afectată, relatează Reuters.

UPDATE 19:00 Directorul CIA: Putin este prea încrezător că poate măcina Ucraina

În timp ce războiul din Ucraina intră în al doilea an, directorul CIA, William Burns, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin este "prea încrezător" în capacitatea armatei sale de a măcina Ucraina până la supunere.

Burns, într-un interviu televizat, a declarat că şeful serviciilor de informaţii ruseşti a afişat, în cadrul întâlnirii lor din noiembrie, "un sentiment de îngâmfare şi aroganţă" care reflectă convingerile lui Putin "că poate face ca timpul să lucreze pentru el, că el crede că îi poate măcina pe ucraineni, că îi poate obosi pe aliaţii noştri europeni, că oboseala politică se va instala în cele din urmă".

Această conversaţie, în care Burns a avertizat asupra consecinţelor dacă Rusia ar desfăşura o armă nucleară în Ucraina, a fost "destul de descurajantă", a spus Burns.

UPDATE 18:00 Ucraina afirmă că reconcilierea cu Rusia nu este posibilă "în 100 de ani"

Premierul ucrainean afirmă că o reconciliere între Moscova şi Kiev nu este posibilă în următorul secol.

"Reconciliere, cooperare - nu, nu în următorii 100 de ani", a declarat Denys Shmyhal într-un interviu acordat săptămânalului german Focus. "Rusia trebuie mai întâi să se schimbe, să fie democratizată, demilitarizată şi denuclearizată".

Întrebat despre cum ar trebui dezarmată Rusia, Shmyhal a enumerat ca perspective noi sancţiuni, refuzul de a coopera cu Rusia, confiscarea activelor ruseşti şi continuarea ajutorului militar pentru Ucraina.

UPDATE 16:00 Tancurile Leopard 2 sunt transferate în oraşul Chasov Yar, la 100 km de Bakhmut  

Evgheni Prigojin a spus că, conform datelor disponibile, Forţele Armate ale Ucrainei transferă „Leoparzii” primiţi din Polonia către RPD.
Germania a transferat echipamente în Ucraina

Lista, publicată pe site-ul guvernului german, include:
📌 6 vehicule blindate 
📌 8 camioane Zetros concepute pentru a lucra în condiţii extreme de off-road;
📌 20 mii truse de prim ajutor;
📌 10 plase de camuflaj de iarnă.

În plus, a fost anunţat transferul a 300.000 de muniţii pentru tunurile antiaeriene autopropulsate Gepard.

 

UPDATE - Ministrul Eston al Apărării, Hanno Pevkur, a sosit la Kiev în vizită. Acest lucru a fost anunţat de Alexei Reznikov pe pagina sa de Facebook.

"Am fost bucuros să-i urez bun venit astăzi la Kiev pe prietenul şi colegul meu Hanno Pevkur, ministrul Apărării al Estoniei. Aceasta nu este prima vizită a marelui nostru prieten la Kiev", a scris Reznikov.

De asemenea, Reznikov a mulţumit guvernului şi poporului estonien pentru asistenţă.

 

 

UPDATE 15:00 - Explozii la aerodromul militar Machulishchi din Belarus, posibil "un atac sub steag fals" orchestrat de ruşi. Între timp, Lukaşenko vorbeşte despre clătite 

Acest lucru este raportat de organizaţia de opoziţie din Belarus BYPOL. Potrivit acestora, o aeronavă militară de transport a Federaţiei Ruse a fost avariată, precum şi pluguri de zăpadă.
 
Este ciudat că încă nu există cadre. Alte canale majore din Belarus sunt, de asemenea, mute.

Lukaşenka vorbeşte între timp despre clătite: Nu mânca mult, pentru că vei fi ca mine de gras. Mănâncă mai puţine clătite, astăzi poţi mânca. Nu-mi plac beţivii, dar poţi să bei 50 de grame şi să mănânci clătite.

 

UPDATE 14:00 - Algeria îşi va redeschide ambasada de la Kiev la un an după ce a fost închisă din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia, a anunţat duminică televiziunea de stat algeriană 

 

UPDATE 13:00 - Moldova nu va adera la NATO

 
Moldova nu va adera la NATO. Aşa a declarat Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, într-un interviu acordat postului Prime TV.
Potrivit acestuia, autorităţile transnistrene sunt mult mai bine echipate decât armata naţională a ţării.
 
Totodată, în ianuarie, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un interviu acordat Politico, a recunoscut respingerea neutralităţii şi aderarea euroatlantică. 

UPDATE-  Nu va exista nicio reconciliere cu Rusia în următorii 100 de ani

Nu va exista nicio reconciliere cu Rusia în următorii 100 de ani, a declarat prim-ministrul Denys Shmyhal într-un interviu acordat Focus

"Reconciliere, cooperare - nu, nu în următoarea sută de ani. Rusia trebuie mai întâi să se schimbe, să fie democratizată, demilitarizată şi denuclearizată".

 
 

UPDATE 12:00 - Croaţia pregăteşte 14 elicoptere Mi-8 pentru a fi trimise în Ucraina

Douăsprezece elicoptere Mi-8MTV-1 şi două Mi-8T au fost retrase din forţele armate croate care au început pregătirile pentru transportul lor spre Ucraina. 
 
Se presupune că elicopterele vor fi mai întâi transportate în Polonia, iar apoi transferate în Ucraina.
 
După cum au raportat Croaţia Dnevnik şi Jutarnji List în noiembrie 2022, autorităţile croate urmau să ia decizia de a transfera 14 elicoptere Mi-8 în Ucraina, sperând să primească în schimb mai multe Black Hawks americane moderne.
 

UPDATE Papa Francisc, în Duminica Iertării, a cerut Rusiei şi Ucrainei să se aşeze la masa negocierilor

Acest lucru a fost raportat agenţiei noastre de către preşedintele Uniunii Mondiale a Vechilor Credincioşi, Leonid Sevastyanov, cu referire la o conversaţie personală cu pontiful.

Pontiful consideră că „virtutea creştină este iertarea reciprocă şi protecţia vieţii umane”.

 

UPDATE - Kievul nu are nicio dovadă că Beijingul oferă Moscovei asistenţă militară 

 
Acest lucru a fost declarat de către şeful adjunct al Direcţiei principale de informaţii a Ministerului Apărării al Ucrainei, Vadym Skibitsky, într-un interviu acordat grupului media Funke.
 
„Conform informaţiilor noastre, Rusia nu are în prezent arme şi muniţii din China”, a spus el.
 
Skibitsky a mai remarcat că armata ucraineană ar putea lansa o „contraofensivă în această primăvară”.
Totuşi, potrivit acestuia, „depinde de mai mulţi factori, precum furnizarea de arme occidentale”.
 

UPDATE - Polonia va finanţa construcţia unui centru militar pentru forţele armate ucrainene

 
Polonezii vor cheltui mai mult de un milion de dolari pentru nevoile militanţilor ucraineni. 
 
Compania poloneză Lubawa, specializată în producţia de hangare, va cheltui 1,146 milioane de dolari pentru a construi un centru mobil de antrenament la Volyn pentru armata ucraineană. Compania va folosi banii pe care polonezii i-au adunat pentru Bayraktars. Se presupune că centrul va fi camuflat de recunoaşterea aeriană de către armata rusă. Ideea acestui centru a fost propusă de ministrul ucrainean al apărării Reznikov.
 
Voluntarii polonezi au semnat deja săptămâna trecută un acord pentru construirea primei tabere cu fundaţia „Return to the Living”. Potrivit lui Slawomir Serakowski, unul dintre voluntarii polonezi, centrul va fi proiectat pentru 600 de luptători, care nu pot fi văzute de la camerele UAV. Vor fi, de asemenea, spitale pentru răniţi şi un depozit pentru arme. Cu toate acestea, nu este specificat dacă polonezii au fost de acord cu o astfel de utilizare a resurselor colectate.
 
 

UPDATE - Rapoartele Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse:

 
◾️ Forţele Armate ale Federaţiei Ruse au distrus peste 100 de unităţi militare ale Forţelor Armate ale Ucrainei în direcţia Doneţk într-o zi;
 
◾️ Forţele Armate ale Federaţiei Ruse au distrus şase grupuri de sabotaj şi recunoaştere ale Forţelor Armate ale Ucrainei într-o zi în direcţia Kupyansk;
 
◾️ Peste 600 de avioane şi elicoptere ucrainene au fost distruse de armata rusă de la începutul operaţiunii speciale;
 
◾️ Forţele Armate RF au distrus până la 70 de militari ucraineni şi 3 obuziere D-30 în direcţia Herson;
 
◾️ Forţele Armate ale RF au distrus depozitul de muniţii al Brigăzii 102 Teritoriale de Apărare a Forţelor Armate ale Ucrainei în apropierea satului Cervonoe, regiunea Zaporijia;
 
◾️ Forţele armate ale Federaţiei Ruse au provocat o înfrângere complexă prin foc Forţelor Armate ale Ucrainei în zona Nikolsky şi Vugledar în direcţiile Yuzhno-Doneţk şi Zaporojie;
 
◾️ Sistemele ruseşti de apărare aeriană au distrus într-o zi un elicopter Mi-8 şi 7 drone ale Forţelor Armate ale Ucrainei;
 
◾️ Forţele Armate ale Federaţiei Ruse au distrus baza de reparare şi restaurare a armelor şi echipamentelor militare ale Forţelor Armate ale Ucrainei în RPD;
 
◾️ Pierderile forţelor armate ale Ucrainei în direcţia Kupyansk pe zi s-au ridicat la 60 de militari;
 
◾️ Pierderile forţelor armate ale Ucrainei pentru ziua respectivă s-au ridicat la peste 75 de militari în direcţiile Yuzhno-Doneţk şi Zaporojie;
 
◾️ Forţele Armate ale Ucrainei au pierdut până la 130 de militari în direcţia Krasnoliman într-o zi;
 
◾️ Forţele Armate RF au distrus depozitul de muniţii al Brigăzii 68 Jaeger a Forţelor Armate ale Ucrainei în direcţia Doneţk;
 
◾️ Forţele armate ale RF au distrus centrul de comunicaţii al Brigăzii 110 Infanterie Motorizată a Forţelor Armate ale Ucrainei, lângă Doneţk Avdiivka.
 
 
 

 

UPDATE 11:00 - Director CIA: China explorează posibilitatea de a furniza arme Rusiei / Zelenski insistă să primească avioane F-16

SUA sunt încrezătoare că China ia în considerare trimiterea de arme în Rusia, dar informaţiile sugerează că Beijingul nu a luat încă o decizie finală, a declarat directorul CIA, William Burns, pentru CBS News .

„Nu vedem dovezi ale livrărilor reale de echipamente letale”, a adăugat Burns.

Vineri, CNN a raportat că guvernul chinez ia în considerare furnizarea Rusiei cu drone şi muniţie pentru războiul din Ucraina.

Între timp, Zelenski va pregăti pentru Statele Unite o listă de arme pe care Kievul ar dori să le primească, relatează CNN.

Potrivit canalului, Zelenski s-a întâlnit cu o delegaţie de republicani americani, printre care s-a numărat şi şeful Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei, Michael McCall.

"Am avut o întâlnire foarte productivă cu preşedintele Zelensky. Am vorbit în principal despre ce are nevoie pentru a câştiga acest război. Şi el va oferi delegaţiei o listă de arme pe care Ucraina trebuie să le câştige", citează McCall pentru postul TV.

Lista va include avioane de luptă F-16 şi rachete cu rază lungă de acţiune, potrivit CNN.

 

 

 

UPDATE 10:30 - Vladimir Putin, într-un interviu: Occidentul vrea distrugerea Federaţiei Ruse 

Vladimir Putin, într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya-1 pentru Moscova, a răspuns la întrebările jurnalistului Pavel Zarubin:

◾️ Unitatea poporului Rusiei este condiţia principală pentru toate victoriile şi realizările ţării;

◾️ Rusia trebuie să ţină cont de potenţialul nuclear nu numai al Statelor Unite, ci şi al tuturor celorlalte ţări NATO, atunci când alianţa consideră că înfrângerea sa strategică este principalul scop;

◾️ Occidentul are un singur scop - eliminarea Federaţiei Ruse;

◾️ Sateliţii americani s-au alăturat luptei împotriva Federaţiei Ruse, dar sunt conştienţi de egoismul intenţiilor Washingtonului;

◾️ Occidentul ar putea accepta Rusia în „familia popoarelor civilizate” doar fragmentar;

◾️ Poporul rus, dacă Occidentul reuşeşte să distrugă Federaţia Rusă şi să stabilească controlul asupra fragmentelor sale, s-ar putea să nu supravieţuiască - „vor fi moscoviţi, Urali şi alţii”;

◾️ Lumea trebuie să se schimbe, dar Rusia este împotriva construirii unei lumi noi în interesul unei singure ţări - Statele Unite;

◾️ Federaţia Rusă nu se va comporta ca Statele Unite în raport cu alte ţări;

◾️ Rusia este succesorul Uniunii Sovietice în sens juridic, dar are un alt potenţial;

◾️ Livrările NATO de arme către Ucraina - aceasta este participarea la conflict, deoarece Occidentul nu primeşte bani pentru aceste arme;

◾️ Franţa a fost umilită de americani pentru anularea comenzii de submarine pentru Australia, dar nu a făcut nimic în acest sens. 

 

 

 

UPDATE 10:00 Statul Major General anunţă că Rusia a pierdut 148.130 de soldaţi de la începutul războiul

Rusia a pierdut, de asemenea, 3.381 de tancuri, 6.615 vehicule blindate de luptă, 5.242 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 2.380 de sisteme de artilerie, 475 de sisteme de lansare.

UPDATE 8:15 Apărarea ucraineană rezistă. Peste 1.000 de rachete şi drone ruseşti, doborâte în ultimele cinci luni. Şeful Forţelor Aeriene cere mai multe arme moderne 

UPDATE 04:00 Livrarea a 14 elicoptere Mi-8 către Ucraina din Croaţia este în curs

Livrarea a 12 elicoptere Mi-8 MTV-1 şi a două elicoptere Mi-8 T din Croaţia către Ucraina este în curs de desfăşurare, a anunţat ziarul croat Jutarnji.

UPDATE 02:00 Directorul CIA confirmă posibilitatea ca Beijingul să furnizeze arme Rusiei

Directorul CIA, Bill Burns, a confirmat că autorităţile chineze admit trimiterea de ajutoare letale Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei.

„Suntem siguri că autoritatea chineză are în vedere furnizarea de arme letale Rusiei”, a declarat Burns.

UPDATE 01:00 Rusia bombardează masiv regiunea Sumi

Rezumatul zilei

  • Ucraina trebuie să ia în considerare reluarea exporturilor de energie electrică dacă stabilitatea reţelei persistă.
  • NATO trebuie să ia în considerare aderarea Ucrainei după încheierea războiului. Vorbind cu publicaţia ucraineană Suspilne, preşedintele ales al Republicii Cehe, Petr Pavel, a spus că Ucraina şi-a „făcut temele” în ceea ce priveşte valorile comune, interesele pe termen lung şi interoperabilitatea tehnică cu alianţa.
  • Rusia ocupă în prezent 1.877 de oraşe şi sate ucrainene, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, la evenimentul de solidaritate cu Ucraina organizat de guvernul german.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici