Războiul din Ucraina, ziua 386. Gruparea Wagner, în criză de oameni şi de muniţie / 75 de atacuri ruseşti au avut loc în ultimele 24 de ore / Mai puţin de 3.000 de persoane au rămas în Bahmut, printre care şi 33 de copii / Assad, trup şi suflet alături de cauza invadatorilor / Kievul a doborât o dronă chinezească / Putin, mesaj pentru oligarhi

  • Franţa este acuzată că a încetinit un pachet de 2 miliarde de euro al Uniunii Europene pentru achiziţionarea de arme pentru Ucraina, cerând ca muniţiile să fie fabricate în interiorul blocului, a relatat miercuri The Telegraph.
  • Ministrul canadian al apărării, Anita Anand, a anunţat miercuri că, în urma celei de-a zecea reuniuni în format Ramstein, Canada va furniza Ucrainei mai multă muniţie şi apărare antiaeriană.
  • Un soldat din Brigada 93 Mecanizată din Ucraina a distrus un avion rusesc Su-25 deasupra Bahmut, potrivit unui comandant.
9376 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 386. Gruparea Wagner, în criză de oameni şi de muniţie / 75 de atacuri ruseşti au avut loc în ultimele 24 de ore / Mai puţin de 3.000 de persoane au rămas în Bahmut, printre care şi 33 de copii / Assad, trup şi suflet alături de cauza invadatorilor / Kievul a doborât o dronă chinezească / Putin, mesaj pentru oligarhi

UPDATE 22:55 ONU sprijină Turcia şi Ucraina în apelul pentru o prelungire de 120 de zile a acordului privind cerealele

Organizaţia Naţiunilor Unite a sprijinit Turcia şi Ucraina, solicitând prelungirea cu 120 de zile a unui acord care permite exportul în siguranţă de cereale din mai multe porturi ucrainene de la Marea Neagră, după ce Rusia a declarat că va prelungi pactul doar pentru 60 de zile. Pactul urmează să expire sâmbătă.

"Pentru noi, textul din acord este clar şi solicită o prelungire de 120 de zile", a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, întrebat despre remarcile Turciei.

Turcia a declarat miercuri că va continua discuţiile pentru a prelungi acordul cu 120 de zile în loc de 60 de zile. Ucraina a declarat, de asemenea, că acordul ar trebui prelungit pentru 120 de zile.

"Acordul este prelungit pentru 60 de zile", a declarat reporterilor purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, când i s-a cerut să comenteze remarcile lui Dujarric.

UPDATE 22:00 Scholz vede un război prelungit în Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz nu se aşteaptă ca războiul din Ucraina să se încheie curând, a declarat pentru cotidianul economic Handelsblatt, reafrimând că Berlinul va sprijini Kievul atât timp cât va fi necesar cu bani şi arme.

"Ar trebui să fim pregătiţi pentru un război prelungit, chiar dacă ar fi de dorit un sfârşit rapid", a declarat Scholz, care a adăugat că rămâne absolut vital ca China să nu furnizeze arme Rusiei.

UPDATE 21:00 Casa Albă reafirmă refuzul de a furniza avioane Ucrainei

John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, a subliniat că anunţul Varşoviei privind transferul de avioane MIG-29 în Ucraina printr-o decizie luată separat de celelalte state membre NATO nu va modifica raţiunile decizionale la Washington. "Analiza noastră în privinţa avioanelor F-16 nu se schimbă", a subliniat Kirby, reiterând, conform CNN, refuzul de a furniza aeronave de vânătoare.

UPDATE 20:00 Casa Albă afirmă că discuţiile Xi-Zelenski ar fi un "lucru bun"

Casa Albă afirmă că discuţiile dintre Zelenski şi liderul chinez Xi Jinping ar fi un "lucru bun", dar a avertizat Beijingul să nu adopte o viziune "unilaterală" asupra conflictului.

"Credem că ar fi un lucru foarte bun dacă cei doi ar discuta", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, în faţa reporterilor, întrebat despre un raport al Wall Street Journal potrivit căruia liderul ucrainean ar urma să discute cu Xi pentru prima dată de la invadarea Rusiei de către chinezi.

"Susţinem şi am susţinut" contactul, a spus Kirby. Dar el a avertizat împotriva unui impuls chinezesc pentru o încetare a focului în Ucraina, spunând că aceasta ar ajuta pur şi simplu agresiunea rusă.

Nu a existat nicio confirmare a unui apel către Zelenski de către Xi Jinping. Cu toate acestea, ministrul chinez de externe Qin Gang şi omologul său ucrainean Dmytro Kuleba au vorbit joi la telefon.

UPDATE 19:00 Ministrul de externe al Ucrainei subliniază planul de pace al lui Zelenski în convorbirea cu omologul chinez

Ministrul ucrainean de externe afirmă că a subliniat importanţa planului de pace al preşedintelui Volodimir Zelenski în timpul unei convorbiri telefonice cu omologul său chinez.

"În timpul convorbirii mele de astăzi cu consilierul de stat şi ministrul de externe al Chinei, Qin Gang, am discutat despre semnificaţia principiului integrităţii teritoriale", a declarat Dmytro Kuleba pe Twitter. "Am subliniat importanţa formulei de pace a lui Zelenski pentru a pune capăt agresiunii şi a restabili o pace dreaptă în Ucraina".

Gang a declarat, în remarci anterioare despre convorbirea telefonică, că Administraţia de la Beijing este, de asemenea, îngrijorată de o escaladare a războiului şi doreşte ca Moscova şi Kievul să poarte discuţii de pace.

UPDATE 17:40 China cere Ucrainei şi Rusiei să iniţieze urgent negocieri de pace

Qin Gang, ministrul chinez de Externe, a discutat joi, prin telefon, cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba.

"China se teme că actuala criză s-ar putea agrava şi ar putea deveni incontrolabilă. Sperăm că toate părţile îşi vor păstra calmul, vor da dovadă de reţinere, vor relua cât mai rapid negocierile de pace şi vor reveni la un parcurs de soluţionare politică", a declarat Qin Gang, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Beijing citat de cotidianul Le Monde.

UPDATE 17:00 Preşedintele Siriei recunoaşte teritoriile revendicate de Rusia în Ucraina ca fiind ruseşti

Preşedintele sirian Bashar al-Assad, care s-a întâlnit miercuri la Kremlin cu preşedintele rus Vladimir Putin, şi-a reiterat poziţia privind războiul din Ucraina în faţa presei ruse de stat RIA, afirmând că Damascul recunoaşte teritoriile revendicate de Rusia în Ucraina.

UPDATE 16:00 Polonia va furniza Ucrainei primele avioane de tip MIG-29

Polonia va furniza Ucrainei primele avioane de vânătoare de tip MIG-29, transferul urmând să fie efectuat în următoarele zile, afirmă preşedintele Andrzej Duda, potrivit cotidianului Le Monde.

UPDATE 14:50 Reţinere britanică

UPDATE 14:40 Medvedev, un rus cu suflet pentru Ucraina

UPDATE 14:20 Putin, către oligarhi: Rusia se confruntă cu un război de sancţiuni

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Rusia se confruntă cu un „război al sancţiunilor”, în primul său mesaj adresat elitei de afaceri a ţării de când a comandat zeci de mii de militari să intre în Ucraina anul trecut. Putin a spus că Rusia îşi reorientează rapid economia către ţări care nu au lovit Rusia cu sancţiuni şi a mulţumit liderilor de afaceri pentru munca depusă în numele statului rus.

UPDATE 14:10 Incendiu la sediul FSB din Rostov, nu mort şi doi răniţi

Bilanţul morţilor în urma unui incendiu izbucnit astăzi la sediul grănicerilor serviciilor de securitate ruse (FSB) din Rostov, capitala regiunii omonime de la graniţa cu Ucraina, este de un mort şi doi răniţi. Acest lucru a fost raportat de serviciile de urgenţă, potrivit cărora flăcările au fost degajate în urma unei explozii, scrie agenţia Tass.

UPDATE 14:00 Incendiu la FSB

UPDATE 13:00 Ciocnirea dintre dronă şi avion, surprisă

UPDATE 12:10 Drona din Marea Neagră, în curtea ministerului Apărării

UPDATE 11:30 CNN: dronă civilă chineză doborâtă, adaptată şi înarmată

Armata de la Kiev a doborât o dronă Mugin-5, o aeronavă comercială fără pilot realizată de un producător chinez cu sediul în oraşul-port Xiamen, de pe coasta de est a Chinei, în estul Ucrainei, relatează de la faţa locului reporterii CNN. Este o dronă civilă care a fost adaptată şi înarmată.

UPDATE 11:00 Zelenski aminteşte de atacul teatrului Mariupol, nu vom ierta

„Acum un an, Rusia a aruncat în mod deliberat şi brutal o bombă puternică asupra teatrului de teatru din centrul oraşului Mariupol. Lângă clădire era semnul „Copii”, imposibil de ignorat. Sute de oameni s-au ascuns de bombardamente”, scrie preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski prin Telegram. „Pas cu pas, ne mişcăm pentru a ne asigura că statul terorist este pe deplin tras la răspundere pentru ceea ce a făcut ţării noastre şi poporului nostru – se arată în mesaj – nu vom ierta nicio viaţă ruinată de ocupanţi. Ne amintim de toţi cei ucişi de teroarea rusă”.

UPDATE 10:40 CNN: forţele ruse au ajuns la locul prăbuşirii dronei americane

Ruşii au ajuns la locul prăbuşirii dintre avionul rusesc şi drona americană MQ-9 în Marea Neagră: relatează CNN, citând doi oficiali americani. Marina rusă are mai multe nave în Marea Neagră, inclusiv unităţi cu sediul în porturile din Crimeea, ceea ce le-a pus într-o poziţie avantajoasă pentru a încerca să recupereze drona americană MQ-9 Reaper după ce s-a ciocnit cu avioanele ruşilor. Drona s-a prăbuşit în apele internaţionale la aproximativ 70 de mile sud-vest de Crimeea, a declarat unul dintre oficiali. Nu este clar dacă Rusia a reuşit să recupereze epava dronei.

UPDATE 10:30 Liderul din Doneţk, susţinut de Rusia, spune că nu există semne că trupele ucrainene părăsesc Bahmut

Denis Puşilin, liderul instalat de Rusia în Doneţkul ocupat, a declarat pentru agenţia de presă de stat Tass că nu vede niciun semn că Ucraina se retrage din Bakhmut. El este citat spunând: "În Bakhmut, situaţia rămâne complicată, dificilă, adică nu vedem că există acolo premisele ca inamicul să retragă pur şi simplu unităţile".

UPDATE 10:00 ISW: Ofensiva Wagner în Bahmut se încheie din lipsă de oameni şi de muniţie

Numărul de atacuri ale grupului Wagner asupra oraşului Bahmut a scăzut semnificativ, în special în ultimele zile, remarcă Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă actualizare a conflictului ruso-ucrainean. Finanţatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a subliniat recent impactul pe care deficitul de muniţie îl are asupra capacităţii trupelor paramilitare de a continua ofensiva în regiune şi a declarat că, din cauza lipsei de muniţie şi a luptelor grele, Wagner a trebuit să reducă încercuirea oraşului.

Prigojin, spune think tank-ul american, a afirmat că Wagner a luat Zalizianske, o aşezare rurală minusculă situată la aproximativ nouă kilometri nord-vest de Bahmut, ceea ce indică faptul că „forţele Wagner conduc, probabil, atacuri localizate împotriva aşezărilor mai la nord decât Bahmut, care sunt mici şi relativ mai uşor de cucerit.

Recentele succese Wagner la nord de Bahmut sugerează că pierderile de forţă de muncă, artilerie şi echipament în lupta pentru Bahmut îi vor limita probabil capacitatea de a finaliza o încercuire strânsă a oraşului. Capturarea Zalizianske şi a altor oraşe mici la nord de Bahmut este puţin probabil să sporească capacitatea lui Wagner de a captura tot Bahmutul sau de a obţine alte succese semnificative din punct de vedere operaţional. Prin urmare, este probabil ca ofensiva Wagner asupra lui Bahmut să fie din ce în ce mai aproape de punctul culminant”.

UPDATE 09:40 Guvernator: mai puţin de 3.000 de locuitori, inclusiv 33 de copii, rămân în Bahmut

Mai puţin de 3.000 de locuitori, inclusiv 33 de copii, rămân în Bahmut, a raportat guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, potrivit căruia „sunt oameni care refuză absolut să plece”. Potrivit acestuia, în timp ce 42 de copii au rămas în Avdiivka săptămâna trecută, acum sunt doar 13. Oraşul asediat Bahmut este principala ţintă a Rusiei de mai bine de şapte luni. În ciuda faptului că este înconjurată pe trei părţi de trupe ruseşti, armata ucraineană a fost ocupată cu apărarea oraşului, probabil în încercarea de a uza forţele grupării paramilitare Wagner.

UPDATE 09:30 Şoigu, către Austin: drona nu a respectat limitele ruseşti

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu şi secretarul american al apărării Lloyd Austin au discutat în detaliu situaţia în care este implicată un vehicul aerian fără pilot american care s-a prăbuşit în Marea Neagră pe 14 martie, a declarat Ministerul rus al Apărării, potrivit agenţiei de stat rusă Interfax. „La 15 martie 2023, au avut loc discuţii telefonice între ministrul apărării al Federaţiei Ruse, generalul de armată Serghei Şoigu, şi secretarul apărării al Statelor Unite ale Americii, Lloyd Austin, la iniţiativa părţii americane” , a spus ministerul.

„Sergei Şoigu a declarat că accidentul s-a produs deoarece Statele Unite nu au respectat restricţiile de zbor stabilite de Federaţia Rusă pentru unele zone în legătură cu operaţiunea militară specială, precum şi din cauza intensificării activităţilor de informaţii împotriva intereselor Federaţia Rusă".

UPDATE 09:10 Kievul a respins 75 de atacuri ruseşti în ultimele 24 de ore

Armata ucraineană a respins peste 75 de atacuri ruseşti în cinci zone în ultima zi, scrie Kyiv Independent, preluând briefingul de dimineaţă al Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. Forţele ruse îşi concentrează eforturile pentru a conduce ofensive împotriva Liman, Bahmut, Avdiivka, Mariinka şi Şahtarsk în regiunea Doneţk. În ultimele 24 de ore, Rusia a tras trei rachete, vizând infrastructura civilă din Harkov, precum şi 29 de atacuri aeriene şi 79 de atacuri MLRS împotriva Ucrainei. Ameninţarea cu rachete rămâne ridicată, transmite armata. Forţele aeriene ucrainene au efectuat 16 lovituri asupra bazelor temporare ruseşti, în timp ce forţele de artilerie şi rachete ucrainene au lovit alte trei baze temporare ruseşti, un punct de control, două staţii radar, o staţie de război electronic şi un sistem de rachete antiaeriene, a adăugat Statul Major. Armata ucraineană a doborât şi un avion de luptă Su-25 şi 13 drone.

UPDATE 08:30 Assad recunoaşte noile graniţe ale Rusiei cu teritorii anexate în urma rezultatelor referendumurilor

„Damascul recunoaşte noile graniţe ale Rusiei cu teritoriile care s-au alăturat în urma rezultatelor referendumurilor”, a declarat preşedintele sirian Bashar al-Assad, într-un interviu acordat RIA Novosti, referitor la autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk, dar şi regiunile ucrainene Herson şi Zaporojie. „Acestea sunt teritorii ruseşti şi chiar dacă războiul nu s-ar fi întâmplat, acestea sunt teritorii din punct de vedere istoric rusesc”, a spus el.

UPDATE 07:30 Ambasada Rusiei la Washington: contacte cu SUA pentru prevenirea accidentelor

Rusia continuă contactele cu Statele Unite „pentru a preveni accidentele”, a declarat ambasadorul Moscovei la Washington. Anatoli Antonov. Ria Novosti promovează ştirea. „Nu căutăm un conflict cu o putere nucleară. Continuăm să menţinem legătura, inclusiv prin intermediul Ministerului Apărării, pentru a preveni coliziunile neintenţionate. Mi-aş dori ca politicienii americani să aibă aceeaşi atitudine faţă de relaţiile cu Rusia”, a afirmat Antonov.

UPDATE 07:00 Israelul aprobă licenţe pentru vânzarea sistemelor anti-drone la Kiev

Israelul ar fi aprobat licenţe de export pentru posibila vânzare a sistemelor de bruiaj a dronelor care ar putea ajuta Ucraina să contracareze dronele iraniene folosite de Rusia în conflict, scrie Ukrainska Pravda, citând portalul de ştiri Axios, care explică faptul că a avut confirmarea ştirilor de la oficialii israelieni şi ucraineni. Potrivit Axios, aprobarea licenţelor de export de către secretarul apărării Yoav Gallan şi ministrul de externe Eli Cohen ar fi venit la jumătatea lunii februarie, dar o decizie finală nu a fost încă luată. În orice caz – potrivit oficialilor israelieni – nu ar fi vorba de o schimbare de politică deoarece sistemele sunt de natură defensivă.

Franţa este acuzată că încetineşte un pachet de arme pentru Ucraina

Franţa a fost acuzată că a încetinit un pachet de 2 miliarde de euro al Uniunii Europene pentru achiziţionarea de arme pentru Ucraina, cerând ca muniţiile să fie fabricate în interiorul blocului, a relatat miercuri The Telegraph.

"Parisul a vrut garanţii că un acord de achiziţie comună de arme va beneficia doar de firmele cu sediul în UE", a relatat ziarul, citând surse europene.

Canada va transfera artilerie şi muniţie de apărare antiaeriană către Ucraina

Ministrul canadian al apărării, Anita Anand, a anunţat miercuri că, în urma celei de-a zecea reuniuni în format Ramstein, Canada va furniza Ucrainei mai multă muniţie şi apărare antiaeriană.

În plus, Canada a început deja livrările de tancuri Leopard 2 care au fost promise în februarie, a declarat Anand.

Ultimul pachet de ajutor de la Ottawa include 8.000 de cartuşe de 155 mm, 1.800 de cartuşe de antrenament pentru tancuri de 105 mm şi 12 rachete de apărare antiaeriană.

Potrivit lui Anand, muniţiile de antrenament pentru tancuri vor fi folosite pentru tancurile Leopard 1 oferite Ucrainei de Danemarca, Germania şi Olanda.

Canada a promis Ucrainei un total de 8 tancuri Leopard 2, patru dintre acestea aflându-se deja în Polonia pentru exerciţii de antrenament. Celelalte tancuri, împreună cu alte arme, sunt aşteptate să ajungă în Ucraina "în următoarele săptămâni", potrivit unui comunicat de presă al guvernului.

Mai puţin de 3.000 de persoane au rămas în Bahmut

Mai puţin de 3.000 de persoane, între care 33 de copii, au rămas în oraşul Bahmut, aflat în conflict, potrivit lui Pavlo Kyrylenko, şeful administraţiei militare regionale din Doneţk.

"Evacuarea continuă, şi nu doar în Bahmut, lucrăm de-a lungul întregii linii de front", a declarat Kyrylenko miercuri la televiziunea naţională. Evacuarea este obligatorie în regiune, dar unii oameni încă refuză să plece, a spus el.

"Există încă oameni care cu siguranţă nu vor să plece şi este o sarcină foarte dificilă să îi convingem. Mai mult de 1.100.000 de persoane din 1.670.000 au părăsit regiunea Doneţk din 24 februarie 2022", a adăugat el.

Rusia face mici progrese în apropiere de Bahmut

Rusia face mici progrese în apropiere de oraşul Bahmut din estul Ucrainei, dar acest lucru a fost făcut cu un cost mare, comandantul Statului Major al SUA.

"Ruşii fac progrese mici, tactice, dar cu costuri mari", a declarat presei generalul Mark Milley.

Un soldat a distrus un avion rusesc Su-25 deasupra Bahmutului

Un soldat din Brigada 93 Mecanizată din Ucraina a distrus un avion rusesc Su-25 deasupra Bahmut, potrivit unui comandant.

Comandantul Oleksandr Syrskyi, din cadrul Forţelor Terestre ale Forţelor Armate ale Ucrainei, a declarat că armata rusă "încearcă fără succes să încercuiască oraşul şi să avanseze".

"Soldaţii Brigăzii 93, împreună cu alţi apărători, reţin presiunea acerbă a inamicului acolo. Datorită muncii lor, tancurile inamice, vehiculele de luptă ale infanteriei, MLRS şi depozitele de muniţii sunt aruncate în aer", a declarat Syrskyi într-o postare pe Telegram.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici