Războiul din Ucraina, ziua 129. Pentagonul trimite armament / Liderul cecenilor anunţă că separatiştii pro-ruşi au înconjurat „complet” un oraş din estul Ucrainei / Rusia a efectuat atacuri cu muniţie incendiară cu fosfor pe Insula Şerpilor, la doar o zi după ce şi-a retras forţele de pe insula din Marea Neagră / Explozii în Mikolaiv / Şcolile, programate să se redeschidă pe 1 septembrie

  • Ucraina spune că Rusia a efectuat atacuri cu muniţie incendiară cu fosfor pe Insula Şerpilor, la doar o zi după ce Moscova şi-a retras forţele de pe insula din Marea Neagră
  • "În jurul orei 18:00 ... avioane Su-30 ale forţelor aeriene ruseşti au efectuat de două ori lovituri cu bombe cu fosfor pe Insula Şerpilor", a precizat armata ucraineană.
  • Pentagonul a anunţat un nou pachet de asistenţă de securitate pentru Ucraina în valoare de 820 de milioane de dolari.
  • Ruşii au bombardat oraşul, Lisiceansk, situat în estul ţării, din diferite direcţii, a declarat guvernatorul regional. Forţele ruseşti au capturat o rafinărie de petrol. Situaţia este critică în oraşul vecin Sievierodonesk. "Aproape toată infrastructura oraşului este distrusă. Trăim fără gaz, electricitate şi apă din luna mai", a declarat pentru Reuters Serghei Oleinik, 65 de ani, locuitor al oraşului Sievierodonesk, ocupat de ruşi."
  • Preşedintele rus Vladimir Putin a emis un decret prin care preia controlul deplin al proiectului de gaze şi petrol Sakhalin-2 din Orientul Îndepărtat al Rusiei, o măsură care ar putea forţa ieşirea investitorilor străini.
7980 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 129. Pentagonul trimite armament / Liderul cecenilor anunţă că separatiştii pro-ruşi au înconjurat „complet” un oraş din estul Ucrainei / Rusia a efectuat atacuri cu muniţie incendiară cu fosfor pe Insula Şerpilor, la doar o zi după ce şi-a retras forţele de pe insula din Marea Neagră / Explozii în Mikolaiv / Şcolile, programate să se redeschidă pe 1 septembrie

Războiul din Ucraina. Rusia a efectuat atacuri cu muniţie incendiară cu fosfor pe Insula Şerpilor, la doar o zi după ce Moscova şi-a retras forţele de pe insula din Marea Neagră. Pentagonul a anunţat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina

UPDATE 22:00 Pentagonul a confirmat un pachet de ajutor militar de 820 de milioane de dolari pentru Ucraina

UPDATE 21:00 Ramzan Kadîrov anunţă că separatiştii pro-ruşi au înconjurat „complet” un oraş din estul Ucrainei: „Atacul va începe curând”

UPDATE 19:20 Ruşii se laudă că au ucis circa 120 de soldaţi ucraineni cu „arme de înaltă precizie”

UPDATE 17:30 Ucraina îşi face armată de drone

Platforma de strângere de fonduri UNITED24 împreună cu Statul Major al Forţelor Armate şi cu Ministerul Informaţiilor Digitale de la Kyiv anunţă lansarea proiectului „Armata Dronelor”. 
 
Este vorba despre un program cuprinzător, care include achiziţia, reparaţia şi înlocuirea operaţională a dronelor, precum şi cursuri de instruire pentru operatorii de drone.
 

UPDATE 15:00 Puşcăria lui Navalny: coase 7 ore pe zi

Trezit la 6 dimineaţa, adversarul lui Putin are 10 minute pentru a face patul, pentru a se spăla şi bărbieri. La 6.10 are programată gimnastica de înviorare.

UPDATE 14:00 Propaganda rusă minte cu neruşinare

UPDATE 13:00 Situaţia din Lisiceansk, încertă

Serviciile de informaţii militare britanice susţin că Rusia face progrese mici în teritoriu. „Forţele ruse continuă să facă puţine progrese în jurul Lisichansk, atacurile aeriene şi de artilerie continuă. Trupele ucrainene continuă probabil să blocheze soldaţii ruşi la periferia de sud-est a oraşului Lisiceansk”.

UPDATE 12:00 Kievul se pregăteşte să redeschidă şcolile de la 1 septembrie

Şcolile se vor redeschide la Kiev începând cu 1 septembrie viitor. Acesta este scopul şcolilor din capitala Ucrainei, care continuă cu pregătirile pentru noul an universitar pentru a garanta lecţii în prezenţa elevilor, potrivit rapoartelor agenţiei de informare UNIAN.

Directorul Departamentului de Educaţie şi Ştiinţă al oraşului Kiev, Olena Fidanyan, a explicat că se va acorda prioritate maximă siguranţei. Prin urmare, zonele adiacente şcolilor vor fi curăţate în prealabil de orice obiecte explozive de către agenţi speciali ai Serviciului de Urgenţă.

De asemenea, este în desfăşurare o inspecţie a adăposturilor antiaeriene din şcoli, unde vor fi amenajate toate resursele necesare. Pentru şcolile fără adăpost, adăposturile vor fi amenajate la câţiva paşi.

În plus, la începutul anului şcolar, în toate şcolile vor avea loc cursuri pentru copii şi profesori despre cum să se comporte în cazul unui raid aerian. Toate cele 422 de şcoli din Kiev se pregătesc pentru deschiderea de pe 1 septembrie.

Dar numai dacă vor exista garanţii pentru siguranţa elevilor şi a profesorilor, aşa cum a raportat ministrul Educaţiei şi Ştiinţei, Serhi Şkarlet, pe 9 iunie.

UPDATE 11:00 Şi Norvegia trimite bani Ucrainei

UPDATE 09:30 Explozii în Mikolaiv

UPDATE 09:00 Un fost şef al Pentagonului vorbeşte despre lipsa de pregătire a armatei lui Putin

UPDATE 08:00 Johnson, cetăţean de onoare a Odesei

Premierul britanic Boris Johnson a primit titlul de cetăţean de onoare al Odessei. Ştirea este raportată de ziarul Kyiv Independent. Vineri, primarul din Odesa Henadiy Trukhanov a semnat o ordonanţă prin care îi conferă premierului britanic insignele de onoare Hryhoryia Marazly de gradul I, II, III, care îi conferă automat titlul. Potrivit lui Trukhanov, dacă restul lumii ar fi adoptat împotriva Rusiei aceeaşi atitudine ca şi poporul britanic de la începutul invaziei din februarie, Ucraina ar fi învins deja Rusia.

Ucraina spune că Rusia a efectuat atacuri cu muniţie incendiară cu fosfor pe Insula Şerpilor, la doar o zi după ce Moscova şi-a retras forţele de pe insula din Marea Neagră

"În jurul orei 18:00 ... avioane Su-30 ale forţelor aeriene ruseşti au efectuat de două ori lovituri cu bombe cu fosfor pe Insula Şerpilor", a precizat armata ucraineană.

Ministerul rus al Apărării a descris retragerea sa de pe insulă, joi, drept "un gest de bunăvoinţă" menit să demonstreze că Moscova nu va interfera cu eforturile ONU de a organiza exporturi protejate de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Armata ucraineană a acuzat vineri Rusia că nu este capabilă să "îşi respecte nici măcar propriile declaraţii".

Imaginile video care însoţesc declaraţia ucraineană arată cum un avion a aruncat muniţii de cel puţin două ori pe insulă şi ceea ce păreau a fi dungi albe care se ridicau deasupra acesteia.

Pentagonul a anunţat un nou pachet de asistenţă de securitate pentru Ucraina în valoare de 820 de milioane de dolari.

Pachetul include muniţie suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate - HIMARS.

De asemenea, Pentagonul va furniza Ucrainei două sisteme avansate de rachete sol-aer NASAMS precum şi până la 150.000 de cartuşe de artilerie de 155 mm şi patru radare contra-artilerie. Noul pachet aduce angajamentul SUA la aproximativ 6,9 miliarde de dolari de la începutul invaziei.

Boris Johnson, decorat de Ucraina. Oficial ucrainian: Dacă restul lumii ar fi adoptat faţă de Rusia aceeaşi poziţie ca şi poporul britanic, atunci Ucraina ar fi învins de mult timp Rusia

Vineri, primarul oraşului Odesa, Henadiy Trukhanov, a semnat un ordin prin care i-a acordat lui Johnson insignele onorifice Hryhoryia Marazly de gradul I, II, III, ceea ce îi conferă automat acest titlu.

Potrivit lui Trukhanov, dacă restul lumii ar fi adoptat faţă de Rusia aceeaşi poziţie faţă de Rusia ca şi poporul britanic de când a început invazia în februarie, atunci Ucraina ar fi învins de mult timp Rusia.

Marea Britanie va oferi un ajutor militar suplimentar de 1 miliard de lire sterline pentru Ucraina, ceea ce reprezintă aproape o dublare a sprijinului său pentru lupta împotriva invaziei ruseşti.

Cu această nouă finanţare, ajutorul militar acordat Kievului se ridică la 2,3 miliarde de lire sterline, iar Marea Britanie a cheltuit, de asemenea, 1,5 miliarde de lire sterline pentru sprijin umanitar şi economic pentru Ucraina.

Boris Johnson, vorbind la un summit NATO din Spania, a declarat că "costul libertăţii" este "întotdeauna merită plătit".

Premierul britanic s-a angajat, de asemenea, să crească cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB.

Principalele noutăţi 

  • Ruşii au bombardat oraşul, Lisiceansk, situat în estul ţării, din diferite direcţii, a declarat guvernatorul regional. Forţele ruseşti au capturat o rafinărie de petrol. Situaţia este critică în oraşul vecin Sievierodonesk. "Aproape toată infrastructura oraşului este distrusă. Trăim fără gaz, electricitate şi apă din luna mai", a declarat pentru Reuters Serghei Oleinik, 65 de ani, locuitor al oraşului Sievierodonesk, ocupat de ruşi."
  • Preşedintele Vladimir Putin a emis un decret prin care preia controlul deplin al proiectului de gaze şi petrol Sakhalin-2 din Orientul Îndepărtat al Rusiei, o măsură care ar putea forţa ieşirea investitorilor străini.
  • O analiză Reuters a companiilor, directorilor şi investitorilor care stau la baza sectorului de apărare al Rusiei arată că un număr considerabil de companii nu au fost încă afectate de sancţiunile occidentale.
  • Drumul Ucrainei către aderarea la UE va necesita timp şi multă muncă, a declarat preşedintele executivului UE în faţa parlamentului ucrainean. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici