Războiul din Ucraina, ziua 198. Ucrainenii îşi iau ţara înapoi. Forţele armate ale Kievului au eliberat peste 20 de aşezări din regiunea Harkov / Pană de curent la Zaporojie / Câţi ruşi au murit pe front - varianta ucrainenilor / Putin va vorbi cu Erdogan la Samarkand / Lacrimile locuitorilor din Balaklia

Contraofensiva Ucrainei dă roade: în total, peste 700 km pătraţi au fost eliberaţi de invadatorii ruşi în direcţiile Harkov şi la sud de Buh, relatează Ukrinform.

17402 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 198. Ucrainenii îşi iau ţara înapoi. Forţele armate ale Kievului au eliberat peste 20 de aşezări din regiunea Harkov / Pană de curent la Zaporojie / Câţi ruşi au murit pe front - varianta ucrainenilor / Putin va vorbi cu Erdogan la Samarkand / Lacrimile locuitorilor din Balaklia

Războiul din Ucraina, ziua 198. Ucrainenii îşi iau ţara înapoi.Forţele armate ale Kievului au eliberat peste 20 de aşezări din regiunea Harkov / Pană de curent la Zaporojie

UPDATE 19:00 "Victorie semnificativă"

Vitaly Ganchev a declarat la televiziunea de stat din Rusia că civilii sunt evacuaţi din oraşele Izium, Kupiansk şi Veliky Burluk.

Ganchev a spus că evacuarea a avut loc în principal din Kupiansk şi Izium, dar a adăugat: "Am primit acum vestea că Veliky Burluk se află sub focul artileriei, aşa că oamenii, bineînţeles, au fost rugaţi să plece în aşezări mai sigure".

Ganchev a declarat că forţele ucrainene au obţinut o "victorie semnificativă" în regiunea Harkov, una dintre primele recunoaşteri oficiale ruseşti ale contraofensivei.

UPDATE 18:00 Blinken şi „preţul uriaş” pe care îl plăteşte Rusia

Trimiterea de către armata rusă de întăriri în regiunea ucraineană Harkov, unde Kievul desfăşoară o contraofensivă, arată că Moscova plăteşte „un preţ uriaş” pentru agresiunea sa, a spus de Antony Blinken, secretarul de stat al SUA.

„Numărul soldaţilor ruşi în Ucraina este uriaş şi, din păcate, preşedintele Putin a indicat că va trimite şi mai mulţi oameni: asta are un preţ uriaş pentru Rusia”, a spus el, vorbind cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Potrivit imaginilor difuzate vineri de agenţiile de presă ruse, vehicule blindate şi arme au fost trimise ca întăriri în regiunea Harkov, la graniţa cu Rusia, în nord-estul Ucrainei.

Un înalt oficial pro-rus al administraţiei din regiune, Vitali Gantchev, a declarat postului de televiziune rus Rusia 24 că au loc „lupte aprige” în jurul oraşului Balaklia, pe care Kievul a spus că l-a recucerit.

UPDATE 17:00 Arhiepiscopul Kievului: 2,5 milioane de ucraineni deportaţi în Siberia

„Peste 2,5 milioane de ucraineni au fost deportaţi din Ucraina, în special din teritoriile ocupate din est şi sud, şi au fost duşi în Orientul Îndepărtat, în Siberia. Printre ei, 38.000 de copii, dintre care mulţi au fost lipsiţi de îngrijirea părintească, fiind deportaţi fără părinţii lor”, a raportat arhiepiscopul Kievului. Arhiepiscopul de Kiev relatează că „experţii subliniază că 57% dintre ucraineni sunt traumatizaţi, au suferit un fel de traumă legată de război. Mulţi suferă de aşa-numita tulburare de stres post-traumatic. Aceasta nu poate decât să influenţeze starea de spirit a societăţii noastre, sensibilitatea acesteia, toate acele procese care afectează apoi construcţia relaţiilor interpersonale”.

UPDATE 16:00 Întăriri din Rusia pentru Harkov, după contraofensiva ucraineană

Armata rusă a trimis vehicule blindate şi arme de întărire în regiunea Ucrainei Harkov, unde Kievul îşi desfăşoară contraofensiva, susţin agenţiile ruse, citând Ministerul Apărării. Un oficial al administraţiei militare instalate de ruşi în regiune, Vitali Gantchev, a declarat pentru televiziunea rusă că în jurul oraşului Balaklia - la aproximativ 70 de kilometri sud-est de Harkov - au loc „lupte aprige”, pe care Kievul pretinde că l-a recucerit. „Acolo, rezervele au fost trimise din Rusia”, a spus oficialul.

UPDATE 15:00 Locuitorii din Balakliya eliberată îi îmbrăţişează soldaţii ucraineni

Videoclipurile filmate în oraşul Balakliya, un oraş din estul de lângă Harkiv eliberat ieri de armata ucraineană, arată locuitorii primind soldaţii din Kiev îmbrăţişându-i, scrie The Guardian. Balakliya este situat la aproximativ 70 de kilometri sud-est de oraşul Harkov, în centrul teritoriului pe care Ucraina a lansat o contraofensivă majoră împotriva trupelor ruse. Un clip postat pe Twitter de jurnalista ucraineancă Nataliya Gumenyuk arată bărbaţi şi femei care ies dintr-o clădire pentru a îmbrăţişa soldaţii. Unii cetăţeni plâng, alţii îşi fac selfie-uri în piaţă cu soldaţi ucraineni.

UPDATE 14:00 Ungaria se opune plafonului de preţ la energie

„Plafonul de preţ este o penalizare energetică ascunsă. Am precizat că nici măcar nu suntem dispuşi să negociem sancţiuni energetice «. Ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, scrie într-o postare pe Facebook.

UPDATE 13:30 Exportul de grâu: Putin va vorbi cu Erdogan la Samarkand

Întâlnirea de la Samarkand, Uzbekistan, dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul turc Tayyip Recep Erdogan se pune deja la cale. Se va discuta problema acordului pentru grâu, inclusiv aprovizionarea cu produse alimentare ruseşti, a zis purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

UPDATE 13:00 Berlin: plafonul preţului gazului rusesc doar dacă este acceptat de toată lumea

Germania ar accepta un plafon al preţului gazului rusesc „dacă ţările care încă primesc gaze din Rusia sunt dispuse să rişte o oprire completă a aprovizionării din Rusia”, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, la sosirea sa la Consiliul Energetic Extraordinar de la Bruxelles. 

UPDATE 12:30 Austria se oferă ca loc de negociere

„Dacă diplomaţia s-ar impune, Austria s-ar oferi ca loc de negociere. Dar, suntem foarte departe. După discursul lui Putin de la Vladivostok vedem că nu există nici cea mai mică dorinţă de a da înapoi, ci contrariul. Scopul Rusiei pare să fie în continuare anihilarea Ucrainei”, a spus ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, ziarului Wiener Zeitung, unul dintre cele mai vechi din Europa.

Din punct de vedere istoric, a existat o relaţie economică şi culturală puternică între Austria şi Rusia. Pe 11 aprilie, cancelarul Karl Nehammer a mers la Moscova pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin, pentru ceea ce va rămâne prima întâlnire între un lider al unei ţări UE şi liderul de la Kremlin.

UPDAET 12:00 Prima întâlnire dintre Putin şi Regină

UPDATE 11:00 Blinken: Rusia nu a reuşit să încalce voinţa Kievului

„Rusia nu a reuşit să încalce voinţa Ucrainei sau determinarea noastră colectivă, iar preşedintele Volodimir Zelenski şi poporul ucrainean conduc lupta pentru libertate. Statele Unite vor continua să sprijine apărarea curajoasă a Ucrainei pentru un viitor sigur, democratic şi prosper”, a scris pe Twitter secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, care ieri a mers la Kiev şi s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean.

UPDATE 10:00 Kiev: 51.900 de soldaţi ruşi ucişi de la începutul războiului

Aproximativ 51.900 de soldaţi ruşi au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei, potrivit armatei de la Kiev. În actualizarea cu privire la pierderile suferite de Moscova până acum, armata ucraineană indică faptul că au fost doborâte şi 239 de luptători, 211 elicoptere şi 888 de drone, scrie Ukrinform. În plus, forţele de la Kiev susţin că au distrus 2.122 de tancuri ruseşti, 1.237 de sisteme de artilerie, 4.575 de vehicule blindate pentru transportul trupelor, precum şi 15 nave şi 214 rachete de croazieră.

UPDATE 00:00 Mesajul lui Zelenski la moartea Reginei Angliei

UPDATE 00:00 Zelenski anunţă eliberarea oraşului Balakliya

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un videoclip care prezintă raportul trupelor ucrainene cu privire la executarea ordinului de eliberare a oraşului Balakliya, din regiunea Harkov, de invadatorii ruşi.

Videoclipul a fost postat pe conturile de socializare ale preşedintelui, relatează Ukrinform. „Totul este la locul lui. Steagul Ucrainei este într-un oraş ucrainean liber sub un cer ucrainean liber! Mulţumesc! Sunt mândru de tine! Ai grijă de tine! Spre victorie! Glorie Ucrainei!”, a scris Zelensky.

Forţele armate ale Ucrainei au eliberat peste 20 de aşezări în regiunea Harkov. În total, peste 700 km pătraţi au fost eliberaţi de invadatorii ruşi în direcţiile Harkov şi la sud de Buh, relatează Ukrinform.

UPDATE 00:00 Kiev, noua pană de curent în oraşul Zaporojie. Primarul Energodar: Satele din jur sunt fără lumină

Nouă pană de curent, joi seară, în Energodar, oraşul care găzduieşte centrala nucleară Zaporojie, din sudul Ucrainei, a anunţat primarul Dmytro Orlov, citat de UNIAN.

„De scurtă vreme, furnizorii de energie au fost mulţumiţi de restabilirea alimentării cu energie electrică. Acum 20 de minute, lumina s-a stins din nou. De asemenea, nu există lumină în satele din jur şi în alte aşezări din regiune”, a spus Orlov.

În ultimele zile, furnizarea de energie electrică şi apă a Energodar fusese întreruptă în urma unui raid în zona centralei nucleare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici