LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 246. Putin, discurs manipulator: dă vina pe Occident pentru agravarea situaţiei / Australia pregăteşte soldaţi ucraineni / Kiev şi Zaporizhzhia, bombardate / Rusia a pierdut peste 62.000 de soldaţi / Cursa înarmării dintre America şi Rusia a luat amploare / Întreruperi de energie electrică mai stricte

  • Rusia testează rachete balistice intercontinentale, America testează cu succes rachetele hipersonice.
  • Directorul CIA face o vizită neanunţată în Ucraina.
  • Blinken îl avertizează pe Putin să nu atace Ucraina cu arme nucleare
  • Şefa UE aşteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu noul lider al Regatului Unit
  • Forţele ruse lovesc Zaporizhzhia peste noapte
15434 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 246. Putin, discurs manipulator: dă vina pe Occident pentru agravarea situaţiei / Australia pregăteşte soldaţi ucraineni / Kiev şi Zaporizhzhia, bombardate / Rusia a pierdut peste 62.000 de soldaţi / Cursa înarmării dintre America şi Rusia a luat amploare / Întreruperi de energie electrică mai stricte

UPDATE 22:30 Putin: "Perioada de dominaţie nedivizată a Occidentului se apropie de sfârşit"

Discursul integral al lui Putin de la forumul anual al Clubului Internaţional de Discuţii Valdai - AICI

UPDATE 22:00 Se adânceşte criza energetică în Ucraina

Capitala ucraineană Kiev şi patru regiuni ar putea fi nevoite să întrerupă alimentarea cu energie electrică pentru mai mult timp decât era planificat după loviturile ruseşti din timpul nopţii care au vizat infrastructura energetică, a declarat joi un oficial de rang înalt.

Kyrylo Tymoshenko, şeful adjunct al biroului preşedintelui Volodimir Zelenski, a spus că aprovizionarea cu energie va fi limitată în mod semnificativ în oraşul Kiev şi în regiunile centrale Kiev, Zhytomyr şi Cherkasy, dar şi în regiunea nordică Chernihiv.

Anterior, autorităţile au susţinut că energia electrică ar putea fi oprită timp de patru ore pe zi pentru a uşura presiunea asupra sistemului şi pentru a permite tehnicienilor să repare pagubele făcute de ruşi.

„Potrivit lui Kyrylo Tymoshenko, din cauza atacurilor inamice, programele de oprire a energiei electrice aprobate anterior în aceste zone nu vor fi respectate, iar durata întreruperilor ar putea depăşi patru ore", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul lui Zelenski.

„Facem tot ce este posibil, se iau multe măsuri pentru a ne asigura că oraşul Kiev şi alte oraşe au lumină, dar trebuie să reducem la minimum utilizarea energiei electrice în general", a spus Timoşenko, potrivit comunicatului.

UPDATE 20:30 Putin afirmă că nu a evocat niciodată posibilitatea unui atac nuclear asupra Ucrainei

"Nu am spus niciodată intenţionat ceva despre posibilitatea utilizării armelor nucleare de către Rusia. Noi doar am răspuns prin sugestii la ameninţările făcute de lideri occidentali", a declarat Vladimir Putin, conform postului de televiziune CNN.

Putin a subliniat, la un eveniment al Forumului Valdai din Moscova, că "nu ar avea sens să lanseze" un atac nuclear în Ucraina, potrivit site-ului american Axios.com.

UPDATE 19:00 Zelenski afirmă că armata ucraineană va intensifica operaţiunile în regiunea Herson

Ruşii vor fi asediaţi dacă vor rămâne acolo, "cunosc această problemă, ştiu că situaţia este periculoasă", a declarat Zelenski într-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera.

Liderul de la Kiev a explicat că operaţiunile militare în Herson sunt "dificile", din cauza riscului pierderilor de vieţi omeneşti. "Pentru Rusia, nu contează câţi oameni vor fi morţi mâine, dar pentru noi este important, nu putem pur şi simplu să împingem oamenii să meargă să moară acolo", a subliniat Zelenski, denunţând, potrivit CNN, campania în sensul dezinformării practicată de Rusia în zonele ocupate.

UPDATE 18:00 Până acum, Putin a evitat să menţioneze în detaliu invazia Rusiei în Ucraina, concentrându-se în schimb pe criticile aduse Occidentului

El acuză Occidentul că „dă la o parte toate regulile” atunci când se confruntă cu concurenţa din Asia şi că încă îi priveşte pe ceilalţi ca pe „oameni de mâna a doua”
 
„Elitele occidentale nu au dreptul de a impune altora să le urmeze calea”, spune el. „Nimeni nu poate dicta poporului nostru cum ar trebui să ne construim societate”.
 
El adaugă că Rusia nu se consideră un inamic al Occidentului, dar spune: „Rusia nu va suporta niciodată ceea ce îi spune Occidentul să facă”.
 

UPDATE 17:45 Efectele războiului din Ucraina: UE înăspreşte legile privind comerţul şi transportul armelor 

 
 
Comisia Europeană estimează că aproximativ 35 de milioane de arme ilicite se află în mâinile civililor din cele 27 de naţiuni UE. De asemenea, aproximativ 630.000 de arme de foc sunt înregistrate ca fiind furate în baza de date a UE.
 
Măsurile Comisiei implică proceduri mai clare şi comune pentru importul, exportul şi tranzitul de arme de foc şi muniţii. Practic, ar urma să fie creat un sistem electronic de acordare a licenţelor pentru cererile de import şi export, care să înlocuiască sistemele lente, bazate pe hârtie, pe care le au majoritatea ţărilor. 
 
 

UPDATE 17:30 Preşedintele rus Vladimir Putin îşi continuă retorica sa obişnuită, acuzând „aşa-zisul Occident” pentru escaladarea evenimentelor din Ucraina

 
Declaraţiile lui Putin: 
 
„Occidentul ... a făcut mai mulţi paşi spre escaladare şi încearcă mereu să escaladeze. Nu este nimic nou acolo. Occidentul alimentează războiul din Ucraina, organizează politicieni în jurul Taiwanului, destabilizează pieţele mondiale de alimente şi energie. În ceea ce priveşte ultimul aspect, nu este deliberat, nu mă îndoiesc de asta. S-a datorat unei serii de erori sistemice comise de autorităţile occidentale pe care tocmai le-am menţionat.
 
El a acuzat Occidentul că joacă un joc „periculos” şi a spus: „Dominarea lumii este tocmai ceea ce Occidentul a decis să mizeze în acest joc. Dar acest joc este unul periculos, murdar şi sângeros. Occidentul contestă suveranitatea popoarelor şi naţiunilor, identitatea şi unicitatea lor şi nu are niciun fel de consideraţie pentru interesele altor ţări”.
 
Putin a adăugat că omenirea are două opţiuni - fie continuă să „acumuleze toate problemele care cu siguranţă ne va zdrobi pe toţi”, fie naţiunile pot lucra împreună „pentru a găsi soluţii”.
 

UPDATE 16:15 Kievul se va confrunta cu întreruperi de energie electrică mai stricte 

 
Un nou calendar al întreruperilor de curent programate va fi introdus în Kiev în următoarele zile, după ce drone iraniene au provocat miercuri seară mai multe daune infrastructurii energetice, a anunţat administraţia oraşului Kiev, potrivit The Guardian.
 
Noul calendar al întreruperilor de curent este conceput pentru a preveni întreruperile necontrolate şi va fi mai strict şi mai lung decât cele anunţate recent de Ukrenergo, compania energetică de stat din Ucraina.
 
Locuitorii din clădirile de apartamente din Kiev au început să lase pachete mici de gustări în lifturi pentru a fi folosite în cazul în care oamenii rămân blocaţi în timpul unei pene de curent. 
 
 

UPDATE 15:20 Australia intenţionează să trimită aproximativ 70 de specialişti militari în domeniul apărării aeriene pentru a pregăti armata ucraineană în cadrul programului INTERFLEX

 
Programul a fost creat la iniţiativa Marii Britanii, care oferă terenuri de antrenament pentru antrenarea luptătorilor din Forţele Armate ale Ucrainei. De asemenea, include instructori din SUA, Canada, Noua Zeelandă şi o serie de ţări europene.
 
Ministerul australian al Apărării a subliniat că armata australiană nu va intra pe teritoriul Ucrainei, exerciţiile au loc pe teritoriul Marii Britanii.
 
„Soldaţii noştri vor face parte dintr-un program mai amplu de antrenament în Regatul Unit pentru a-şi pregăti tovarăşii ucraineni să lupte împotriva agresiunii nejustificate şi ilegale a Rusiei”, a declarat ministrul australian al apărării, Richard Marles.
 
Până în prezent, Australia a oferit Ucrainei asistenţă în valoare de 655 milioane dolari, din care 475 milioane dolari pentru nevoi militare. 
 
- Autorităţile instalate de Rusia în regiunea ocupată a Ucrainei Zaporizhzhia au ordonat verificări telefonice asupra localnicilor, anunţând punerea în aplicare a cenzurii militare în temeiul decretului de lege marţială al preşedintelui rus Vladimir Putin
 
„De astăzi, în regiunea Zaporizhzhia, oamenii legii au început o verificare selectivă de prevenire a telefoanelor mobile ale cetăţenilor”, a spus oficialul desemnat de Moscova, Vladimir Rogov. El a spus că cei abonaţi la „resurse de propagandă ale regimului terorist de la Kiev” vor primi un avertisment, înainte de a fi amendaţi. 
 
 

UPDATE 13:30 Putin va ţine un discurs amplu la întâlnirea „foarte importantă” de joi, spune Kremlinul, conform CNN

 

Preşedintele rus Vladimir Putin va ţine un discurs amplu, urmat de o discuţie la grupul de reflecţie şi forumul de discuţii, Clubul Valdai, la Moscova, joi, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, agenţiei de presă de stat TASS. 
 
Evenimentul promite a fi „foarte important”, a declarat Peskov pentru TASS, fără a spune ce subiecte va aborda în mod specific Putin. 
 
Cu toate acestea, forumul a anunţat că titlul întâlnirii este „O lume post-hegemonică: justiţie şi securitate pentru toată lumea”.  
 
La întâlnirea din acest an vor participa 111 experţi, politicieni, diplomaţi şi economişti din 41 de ţări, potrivit unui comunicat al Kremlinului.
 
„Noua situaţie geopolitică şi schimbările din sistemul de parteneriat al Rusiei au afectat reprezentarea geografică a invitaţilor la ediţia din 2022 a evenimentului”, se arată în comunicat al Kremlinului. 
 
Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Asia, America Latină, Africa şi Comunitatea Statelor Independente (CSI) sunt „mult mai larg reprezentate în acest an”, a spus Kremlinul, adăugând că „reprezentanţii mai multor ţări occidentale participă, de asemenea, la întâlnire." 
 

UPDATE 13:00 Un tren care transporta combustibil pentru Doneţk a luat foc. Ucrainenii dau vina pe ruşii aflaţi în stare de ebrietate 

Serviciul de urgenţă al aşa-numitei Republici Populare Doneţk, grupul susţinut de Rusia care pretinde că deţine controlul asupra regiunii, a anunţat că 12 vagoane de combustibil au luat foc într-o gară din Şahtarsk în urma unor bombardamente, scrie Sky News. 

UPDATE 12:30 Rusia a pierdut 69.220 de soldaţi în timpul invaziei, susţine Ucraina 

 
Au mai fost distruse 249 de elicoptere, 2.631 de tancuri şi 271 de avioane.
 
Guvernul rus a anunţat ultima dată o cifră oficială privind moartea trupelor în martie, când a spus că 1.351 de soldaţi au fost ucişi în război.
 
La momentul respectiv, NATO a estimat că până la 15.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi de când Moscova a început invazia.
 
Iar în iulie, serviciile de informaţii americane au estimat că peste 75.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în război.
 
Trebuie remarcat faptul că Sky News nu a putut verifica independent aceste afirmaţii. 
 

UPDATE 11:20 Forţele ruseşti au lovit peste noapte reţeaua electrică din regiunile centrale ale Ucrainei şi sunt posibile şi alte restricţii în alimentarea cu energie electrică, a anunţat agenţia de presă Reuters, care citează operatorul de reţea Ukrenergo

 
În ultimele săptămâni, Rusia şi-a intensificat loviturile asupra infrastructurii ucrainene cruciale, inclusiv asupra reţelei electrice, lăsând milioane de oameni fără electricitate sau încălzire pentru perioade lungi de timp, pe măsură ce se apropie iarna.

UPDATE 10:30 Regiunea Kiev şi Zaporizhzhia au fost lovite

Forţele ruseşti ar fi lovit regiunea Kiev în cursul nopţii, potrivit rapoartelor presei locale şi oficialilor regionali.

 
Guvernatorul regiunii Kiev, Oleksiy Kuleba, nu a dezvăluit locul atacului, dar a declarat că lucrătorii de salvare se află la faţa locului. Postând o actualizare prin intermediul aplicaţiei de mesagerie Telegram, el a scris:
 
Ruşii terorizează noaptea regiunea Kievului. Avem mai multe sosiri într-una dintre comunităţile din regiune.
 
Salvatorii şi toate serviciile de urgenţă se află la faţa locului. Eliminarea incendiului şi a consecinţelor impactului este în curs de desfăşurare".
 
Administraţia de stat a oraşului Kiev a emis alerte de raid aerian în jurul miezului nopţii de miercuri, îndemnând locuitorii să se adăpostească.
 
Forţele ruseşti ar fi lovit, de asemenea, oraşul Zaporizhzhia din sud-estul Ucrainei în ceea ce se crede a fi un alt atac nocturn.
 
Primarul interimar din Zaporizhzhia, Anatoli Kurtev, a raportat că forţele ruse au lovit oraşul, precum şi zona înconjurătoare, provocând un incendiu.

UPDATE 08:30 Berlusconi se dezice de Putin: poziţia mea fermă este alături Ucraina, fără îndoială

„Noi, desigur, în această situaţie nu putem fi decât cu Occidentul, în apărarea drepturilor unei ţări libere şi democratice precum Ucraina. Trebuie să lucrăm pentru pace şi o vom face în deplin acord cu aliaţii noştri occidentali şi cu respect pentru voinţa poporului ucrainean. Este poziţia noastră fermă şi convinsă, este absolut clară şi nu poate fi pusă la îndoială de nimeni, din niciun motiv”, a spus senatorul Forza Italia, Silvio Berlusconi, în declaraţia de vot de încredere pentru noul guvern. Se cunoaşte prietenia dintre Putin şi Berlusconi.

UPDATE 07:30 Kadîrov pe Telegram: Acesta este un jihad împotriva Ucrainei, Kievul este al nostru, îi vom arde pe toţi

Liderul apropiat de Putin instigă la violenţă religioasă: „Inamicii sunt satanişti. Nu ne vom opri nicăieri. Teritoriul nostru nu este Zaporojie, nu este Herson. Teritoriul nostru este format din Odesa, Kiev, Harkov”. Asta în timp ce îi adreseză cuvinte dulci şefului de la Kremlin.

UPDATE 07:00 Biden: susţinem în continuare Kievul, menţinând NATO unită

„Vom continua să sprijinim Ucraina, împreună cu aliaţii şi partenerii noştri din întreaga lume, apărându-ne în acelaşi timp de agresiunea brutală a Rusiei”. Preşedintele Joe Biden a spus asta recent. „Trebuie să menţinem NATO puternică şi unită”, a subliniat Biden.

UPDATE 06:00 Casa Albă: Putin vrea clar să continue războiul

„Putin vrea clar să continue acest război”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, în timpul unui briefing de presă în care a răspuns la o întrebare privind posibilele negocieri dintre Rusia şi Ucraina. „Niciuna dintre părţi nu este pregătită să se aşeze la masă”, a adăugat el, afirmând că orice decizie în această chestiune, totuşi, „îi revine preşedintelui Zelenski”.

UPDATE 05:00 Casa Albă: nu există indicii privind utilizarea unei bombe murdare de către Moscova

„Nu avem indicii că Rusia pregăteşte utilizarea unei „bombe murdare” sau a unei arme nucleare tactice. Continuăm să monitorizăm situaţia cât putem. Cât despre ucraineni, este evident că nu au de gând să facă acest lucru”. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, a declarat în timpul unei conferinţe de presă.

UPDATE 04:00 SUA analizează planurile de plafonare a preţului pentru petrolul rusesc

Administraţia Statelor Unite ale Americii revizuieşte condiţiile pentru plafonul preţului petrolului rusesc, intenţionând să înlăture condiţiile de aplicare a restricţiilor. Bloomberg raportează acest lucru, citând surse informate. „Autorităţile americane au fost forţate să reducă planul de a impune un plafon la preţurile petrolului rusesc din cauza scepticismului investitorilor şi a riscului în creştere pe pieţele financiare cauzat de volatilitatea preţului petrolului, precum şi a eforturilor băncilor centrale de a combate inflaţia”, se explică.

ORA 02:00 Forţele ruse lovesc Zaporojie peste noapte, pe 27 octombrie

Primarul interimar al oraşului Zaporizhzhia, Anatoly Kurtev a raportat că forţele ruse au bombardat oraşul, precum şi zona înconjurătoare, provocând un incendiu. Nu există momentan informaţii despre victime şi daune. 

ORA 01:00 Directorul CIA face o vizită neanunţată în Ucraina.

Directorul CIA, William J. Burns, s-a întâlnit cu preşedintele Volodymyr Zelensky şi cu alţi oficiali la începutul acestei luni, a informat CNN pe 26 octombrie, citând două surse anonime. „Pe când era acolo, el a întărit angajamentul SUA de a oferi sprijin Ucrainei în lupta sa împotriva agresiunii ruse, inclusiv distribuirea continuă a informaţiilor”, a citat CNN unul dintre oficialii americani.

 

ORA 00:00 -  SUA l-au avertizat pe Putin despre posibilele consecinţe ale utilizării unei arme nucleare, a spus secretarul de stat

Consecinţele pentru orice utilizare a unei arme nucleare au fost transmise direct preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat miercuri secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

„De asemenea, am comunicat direct şi foarte clar ruşilor, preşedintele Putin, despre consecinţe”, a declarat diplomatul american de vârf la un eveniment Bloomberg.

Blinken nu a indicat cine sau cum i-a fost comunicat mesajul lui Putin.

Oficialii din administraţia preşedintelui american Joe Biden au spus că Moscova a fost avertizată la cele mai înalte niveluri cu privire la utilizarea armelor nucleare în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar observaţia lui Blinken este prima recunoaştere explicită că mesajul a fost comunicat lui Putin însuşi.

Blinken a reiterat că SUA urmăreşte „foarte atent” zgomotul sabiei nucleare de la Kremlin, dar nu „văzut niciun motiv să ne schimbe postura nucleară”.

El a spus că cea mai recentă afirmaţie a Rusiei că Ucraina ia în considerare utilizarea unei bombe murdare este „o altă fabricaţie şi ceva care este, de asemenea, culmea iresponsabilităţii venite de la o putere nucleară”.

„Motivul pentru care această acuzaţie specială ne îngrijorează este că Rusia are un istoric de proiectare, adică îi acuză pe alţii că fac ceva pe care ei înşişi au făcut sau se gândesc să îl facă”, a spus Blinken.

Şefa UE aşteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu noul lider al Regatului Unit  

Şefa Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că a avut o conversaţie bună cu noul prim-ministru britanic Rishi Sunak .  

Von der Leyen a spus într-un tweet că aşteaptă cu nerăbdare să lucreze cu Marea Britanie pe probleme precum războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi schimbările climatice.

„Marea Britanie şi UE  sunt parteneri strategici. Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm la probleme cruciale, cum ar fi războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi schimbările climatice. Şi despre găsirea de soluţii comune în cadrul Protocolului privind IE/NI care să ofere stabilitate şi predictibilitate”, a scris preşedintele Comisiei Europene.  

Rezumatul zilei 245 - Rusia şi America îşi testează rachetele 

  • Rusia a testat rachete balistice
  • SUA au testat rachetele hipersonice
  • Polonia a declarat Rusia drept stat terorist
  • Armata lui Putin loveşte masiv zonele rezidenţiale
  • Ucrainenii în ofensivă. Vor să recupereze oraşul Herson
  • Biden şi Sunak îşi reafirmă angajamentul faţă de Ucraina

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici