Războiul din Ucraina, ziua 269. Premierul Marii Britanii, vizită la Kiev. Ucraina iese uşor-uşor din benză, refăcându-şi instalaţiile electrice avariate. Liderii din Asia-Pacific condamnă războiul din Ucraina. Atacuri ruseşti în sud-estul Ucrainei

  • Sâmbătă, 19 noiembrie, este a 269-a zi de război în Ucraina, ţară invadată de Rusia începând cu 24 februarie.
  • Penuria de energie electrică de la Kiev, "critică" pe fondul penei de curent din Ucraina.
  • Liderii din Asia-Pacific au adăugat sâmbătă vocile lor la presiunea internaţională asupra Rusiei.
  • Cel puţin şase morţi în atacurile ruseşti din sud-estul Ucrainei.
6257 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 269. Premierul Marii Britanii, vizită la Kiev. Ucraina iese uşor-uşor din benză, refăcându-şi instalaţiile electrice avariate. Liderii din Asia-Pacific condamnă războiul din Ucraina. Atacuri ruseşti în sud-estul Ucrainei

UPDATE 22:00 Forţele ruseşti atacă Kramatorsk, regiunea Doneţk

Trupele ruse au lovit o zonă rezidenţială din oraş, avariind 14 case, a anunţat guvernatorul Pavlo Kyrylenko. Nu s-au înregistrat victime, potrivit informaţiilor preliminare. Salvatorii şi poliţia lucrează la faţa locului, a adăugat Kyrylenko.

UPDATE 19:00 Premierul britanic anunţă un pachet militar de 60 de milioane de dolari pentru Ucraina

Premierul britanic Rishi Sunak a anunţat un pachet de apărare aeriană de 60 de milioane de dolari pentru Ucraina în timpul primei sale vizite la Kiev, sâmbătă, potrivit Downing Street.

În timpul întâlnirii sale cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Sunak "a confirmat că Marea Britanie va oferi un nou pachet major de apărare aeriană pentru a ajuta la protejarea civililor ucraineni şi a infrastructurii naţionale critice de un baraj intens de lovituri ruseşti", potrivit unui comunicat de presă al Downing Street.

"Pachetul de ajutor pentru apărare, în valoare de 50 de milioane de lire sterline, cuprinde 125 de tunuri antiaeriene şi tehnologie pentru a contracara dronele mortale furnizate de Iran, inclusiv zeci de radare şi capacităţi de război electronic antidronă", continuă comunicatul.

UPDATE 16:00 Rishi Sunak s-a deplasat la Kiev pentru prima întâlnire cu Volodimir Zelenski

Rishi Sunak, noul prim-ministru britanic, s-a întâlnit astăzi, la Kiev, cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Aceasta a fost prima întâlnire a celor doi lideri.

Un purtător de cuvânt al Number 10 a declarat că Sunak a călătorit în Ucraina pentru a se întâlni cu Zelenskişi pentru a "confirma sprijinul continuu al Regatului Unit".

UPDATE 15:00 Procurorul general al Ucrainei spune că peste 400 de copii au fost ucişi în război

Cel puţin 437 de copii ucraineni au fost ucişi ca urmare a invaziei Rusiei, a declarat sâmbătă procurorul general al Ucrainei, citat de Reuters.

Pe lângă cei 437 de copii morţi în război, peste 837 de copii au fost răniţi, se arată într-un bilanţ despre care oficialii ucraineni au spus că „nu este final”, deoarece încă verifică informaţiile din zonele de luptă activă, zonele eliberate şi teritoriul încă ocupat de forţele ruseşti.

Regiunea estică Doneţk a fost cea mai afectată, cu 423 de copii ucişi sau răniţi, a precizat procurorul.

UPDATE 13:00 Primul tren de pasageri către oraşul Herson, recent eliberat, a sosit de la Kiev pentru prima dată de când trupele ruseşti au ocupat oraşul din sudul Ucrainei.

Illia Ponomarenko, de la Kyiv Independent, a distribuit o înregistrare video cu locuitorii locali care aşteaptă pe peron pentru a întâmpina trenul:
 
„Primul tren a plecat spre Herson! Acesta este trenul victoriei noastre! În vagoane se află 200 de pasageri care au cumpărat bilete" spre victorie" în cadrul iniţiativei comune a Ukrzaliznytsia şi UNITED24.
 
El a adăugat că trenul spre Herson va pleca din capitală în zilele cu număr par şi se va întoarce din Kherson în zilele cu număr impar, adăugând:
 
„La fel ca acest tren, vom întoarce totul pentru o viaţă normală în Herson!”.

UPDATE 12:00 Mykhailo Podolyak, un consilier politic al preşedintelui ucrainean, a respins "teoriile conspiraţiei" privind capitularea ţării sale.

„Ucraina nu va îngenunchea în faţa ruşilor", a scris Podolyak pe Twitter.

UPDATE 11:00 Explozie în insula Sakhalin

Nouă persoane, inclusiv patru copii, au murit în urma unei presupuse explozii de gaz într-o clădire rezidenţială din sud-estul insulei ruse Sakhalin, a anunţat guvernatorul local.
 
Presupusa explozie de gaz a avut loc într-o clădire din cărămidă construită în anii 1980 în satul Tymovskoye, a relatat agenţia de ştiri rusă de stat Tass.
 
Informaţiile preliminare ar fi indicat o scurgere de gaz, serviciile de urgenţă fiind citate că o butelie de gaz de 20 de litri conectată la o sobă de gătit ar fi explodat.
 
Comitetul de investigaţie al Rusiei a declarat că investighează cauza dezastrului.

UPDATE 10:00 Capitala Ucrainei, Kiev, zona din jurul portului Odesa de la Marea Neagră şi zeci de alte regiuni se confruntă cu pene de curent în urma atacurilor neîncetate ale Rusiei asupra infrastructurii energetice, a declarat Volodimir Zelenski.

UPDATE 09:00 Cel puţin şase morţi în atacurile ruseşti din sud-estul Ucrainei

Forţele ruseşti şi-au dezlănţuit întreaga gamă de arsenal pentru a ataca sud-estul Ucrainei, folosind drone, rachete, artilerie grea şi avioane de război care au ucis cel puţin şase civili şi au rănit alţi şase, a declarat biroul preşedintelui ucrainean.
 
Associated Press a relatat că în regiunea Zaporizhzhia, din care o parte a rămas sub control rusesc, artileria a bombardat 10 oraşe şi sate.

UPDATE 08:00 Liderii din Asia-Pacific au adăugat sâmbătă vocile lor la presiunea internaţională asupra Rusiei în legătură cu invazia acesteia în Ucraina, publicând o declaraţie la summit în care au afirmat că "majoritatea" dintre ei au condamnat războiul.

În afară de înlocuirea numelui organizaţiei, declaraţia a fost cuvânt cu cuvânt identică cu o declaraţie G20 emisă săptămâna trecută după un summit în Indonezia

UPDATE 07:00 Penuria de energie electrică de la Kiev, "critică" pe fondul penei de curent din Ucraina

Capitala ucraineană Kiev se află într-o "situaţie critică", cu penurii de energie electrică, în timp ce ţara se confruntă cu pene de curent care durează ore întregi, spun oficialii, pe fondul atacurilor ruseşti asupra infrastructurii energetice ucrainene.
 
Tirurile intense de artilerie şi rachete au întrerupt furnizarea de electricitate pentru până la 40% din populaţia ţării la începutul iernii, potrivit Associated Press.

UPDATE Sistemul de electricitate este pe cale să fie refăcut în totalitate în Ucraina

UPDATE Kievul este prins la mijloc pe subiectul „10 prizonieri ruşi ucişi prin împuşcare în cap”, un schimb de acuzaţii între Moscova şi Kiev

Ruşii îi acuză pe ucraineni că au ucis cu sânge 10 ruşi prizonieri în regiunea Doneţk, care se predaseră ucrainenilor. Dar Ucraina susţine că - aşa cum se poate observa parţial din videoclip - în timpul procedurii de predare în faţa inamicului, unul dintre ruşi nu s-a predat de fapt, iar la un moment dat, au fost trase focuri, aparent în spate. De aici, şi reacţiile militarilor de la Kiev.

Cel puţin 10 soldaţi ruşi luaţi prizonieri au fost împuşcaţi în cap de ucraineni, zic ruşii, acuzând partea adversă de crime de război şi de faptul că nu ar fi respectat legile războiului. „Uciderea metodică a peste 10 soldaţi ruşi imobilizaţi de către militarii ucraineni degeneraţi cu lovituri directe în cap nu poate fi prezentată ca o „excepţie tragică””, spune Ministerul Apărării de la Moscova.

Însă videoul rămâne foarte controversat, pentru că prezintă cadre neclare şi, de asemenea, pentru că a fost urcat imediat de canalele ruseşti de propagandă pe Telegram, ceea ce nu reprezintă o carte de vizită prea bună pentru a confirma dinamica evenimentelor.

În acest caz, ONU a anunţat că analizează video-ul cu soldaţii ruşi împuşcaţi în cap. Episodul apare la puţin timp după bănuiala că racheta căzută în Polonia ar fi a Ucrainei, care ar fi respins un atac rusesc.

În acest timp, Putin discută doar cu Erdogan, dar nu ascultă rugăminţile turcului, care îi cere să stea la masa negocierilor de pace. În premieră, preşedintele rus a ieşit să prezideze „live” Consiliul de Securitate, pentru prima dată după 24 februarie. Până acum, a preferat intervenţiile video, izolat în buncărul său.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici